Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Wymeldowanie

Polecane posty

Gość gość

Mam pytanie. Przeprowadzam się, póki co jestem zameldowana z bratem u rodzicow. Rodzice chca zebym sie wymeldowała, bo nie będą im naliczać za śmieci itp. Mój brat mieszka za granica i nie jest wymeldowany z ich mieszkania. Moje pytanie jest takie, czy kiedyś, w razie smierci rodzicow, fakt, że będę wymeldowana z ich mieszkania spowoduje, że mieszkanie będzie należało do brata? Proszę o poważne odpowiedzi.

Gość gość
mieszkanie jest własnosciowe? bo jesli nie, to nie jest dziedziczone

Gość gość
jesli nie bedzie testamentu to macie takie samo prawo do spadku

Gość gość
jezeli spoldzielcze, to osoba zameldowana ma prawo mieszkać i tylko tyle

Gość gość
a co meldunek do dziedziczenia ?

Gość gość
Mieszkanie nie jest własnościowe, ale będzie za 3 lata, więc tak je teraz w sumie traktuję, w końcu rodzice nie wybierają się jeszcze na drugą stronę ;) Aha, czyli jeśli chodzi o dziedziczenie, to bez względu na to, czy jestem w nim zameldowana, czy nie, mam takie samo prawo do spadku jak mój brat?

Gość Gabryysiaa
jeżeli w trakcie śmierci rodziców mieszkanie będzie na nich, to ty i brat macie prawo do spadku - jeśli rodzice nie spiszą testamentu i nie wskażą konkretnej osoby to ustawowo mieszkanie przejdzie na ciebie i brata. nie musisz być tam zameldowana aby otrzymać spadek.

Gość Gabryysiaa
ja obecnie właśnie jestem w trakcie sprawy spadkowej więc moge odpowiedziec na twoje pytania :)

Gość gość
Dzięki, już wszystko rozumiem :)

Gość gość
u nas ze śmieciami jest w ten sposób, że podaje się osoby które mieszkają, a nie które są zameldowane. Jesli dzieci są w akademikach czy internatach to sie za nie nie płaci. Ty powinnaś płacić tam gdzie mieszkasz. Mój syn jest zameldowany u dziadków, ale płaci za śmieci na stancji na której mieszka.

Gość gość
aha, nie miałam pojęcia.

Gość gość
właśnie idziesz do spni i mówisz że nie ma cię większą część miesiąca i nie płacą za śmieci mój tata jest kierowcą jest w domu od soboty do niedzieli powiedziałam to w gminie i za tatę nie płacę,tak na marginesie to u rodziców masz stały meldunek tak? w naszym kraju póki co jest obowiązek stałego meldunku,na stancji to co najwyżej dadzą ci czasowy i niestety nic nie zrobisz meldunek stały jest wymagany choćby po to by mieć ważny dowód osobisty.