Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Woda niegazowana żywiec czy gotować dla noworodka

Polecane posty

Gość gość

Czy trzeba gotować taka wodę aby przygotować posiłek czy wystarczy podgrzać? Ja podgrzewam tylko kuzynka też tylko podgrzewała ale zastanawiam się czy nie popełnian błędu. Jak uważacie jakiej wody używaćie do przygotowania mleka?

Gość gość
ja zawsze przegotowałam, w końcu to noworodek

Gość gość
ja zawsze gotowałam, ale znam osoby które tego nie robiły. wolałam dla spokoju sumienia gotować

z kranu gotowałam wode na mleko, do picia teraz daje mineralną niegaz bez gotowania ale mała ma juz 2 latka

Gość gość
A ponoć woda gotowana jest martwa Z butelki chyba jest wolna od bakterii wiec nie widzę konieczności gotowania

Gość gość
jak wolisz ryzykować to twoja sprawa dziecko jest noworodkiem tylko kilka tygodni

Gość gość
Mi polozne kazaly gotowac nawet butelkowana ale tylko przez pierwsze dwa gora trzy miesiace

Gość gość
Czytam normalnie z niedowierzaniem... po jakiego grzyba kupować wodę mineralną i jeszcze ją gotować??? albo kupujesz gotową wodę do spożycia, albo gotujesz kranówkę. Czy zamiast łóżeczka w domu trzymacie inkubatory? Później dziwota, że dzieci na wszystko uczulone, chorują co i rusz...

Gość gość
Napisz mi czym ryzykujesz dając dziecku wodę mineralną nieprzegotowaną???

Gość gość
Czym ryzykuje nie wiem dlatego Was pytam. Na butelce napisane żeby spożyc 24 godz po otwarciu. U mnie stoi dłużej. Nie wiem czy nie powinnam dla dziecka potem gotować. Ona ma problem z kupkami i pomyślałam że od wody

ludzie, rąbie was już do reszty? po co wodę z butelki? więcej tam syfu z tego plastiku niż zdrowia. Kup sobie filtr typu Brita i wystarczy. Ja taką wodę przegotowuję i jest ok.

Gość gość
Ja używam przegotowanej kranówy ...

Gość gość
JA MIAŁAM kiedyś taki sam dylemat i co zrobiłam? zadzwoniłam na infolinię żywiec zdrój. tam konsultantka powiedziała, że powinnam przegotować KAŻDĄ wodę 6 miesiąca życia. czy to żywiec czy kranówka. Kranówka może być różnej jakości, dlatego nie poleca się jej picia niemowlętom czy kobietom w ciąży. Pozdrawiam

Gość gość
Woda z kranu jest uzdatniona do picia. Oczywiście wody butelkowane mają dużo surowsze normy dotyczące obecności bakterii i niebezpiecznych substancji. Kranówka może być różnej jakości, dlatego nie poleca się jej picia niemowlętom czy kobietom w ciąży. W wodzie z kranu pozostają związki po jej uzdatnianiu, i dodatkowo zanieczyszczenia z instalacji wodociągowych, które w niektórych budynkach są bardzo stare. Przegotowanie wody usunie zanieczyszczenia bakteryjne, ale nie chemiczne (ich stężenie po odparowaniu może się nawet zwiększyć). Warto więc sprawdzić jakość wody w naszym własnym kranie i oddać próbkę do sprawdzenia w Sanepidzie.

Gość gość
*każdą wodę do 6 miesiąca życia niemowlaka

Gość gość
O matko z córką! Myślicie, że jaka wodę podawały wam do picia wasze matki? zaraz powiecie, że to były inne czasy itp. ale jakoś żyjecie i od tej wody chyba nic wam nie jest?

Gość gość
ja robiłam mleko na przegotowanej wodzie z kranu, po co gotowac wodę mineralna???

Gość gość
Matko, co te nowe matki wymyślają!!! A potem się dziwią, że dziecko co i rusz choruje. Kup filtr na brita i podawaj kranôwe z niego przegotowaną.