Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość abcd1989

Bakterie w moczu a ciąża Pomocy

Polecane posty

Gość abcd1989

Właśnie odebrałam wyniki badania na posiew moczu- wynik badania: bakteriuria znamienna. Mam wizytę u ginekologa w poniedziałek, ale ciekawi mnie co mnie teraz czeka- antybiotykoterapia? Jestem w 11 tygodniu ciąży.

Gość abcd1989
ktoś podpowie? :(

Gość abcd1989
up

Gość abcd1989
Dodam, że nie mam żadnych objawów, nic mnie nie piecze, nie swędzi

Gość gość
to chyba zalezy od tego jak duzo jest bakterii

Gość abcd1989
10^5 cfu / 1ml moczu

Gość gość
Mysle ze dostaniesz jakis antybiotyk. W ciazy nie mozna lekcewazyc bakterii w moczu, bo jest to grozne dla dziecka. Skoro jutro idziesz do lekarza to nie ma problemu, dostaniesz antybiotyk bezpieczny dla ciezarnych. Pamietaj tylko o oslonie, najlepeij probiotyku ginekologicznym, bo grzyba wtedy latwo zlapac:-)

Gość abcd1989
Dziękuję za odpowiedź! Dolekarza idę w poniedziałek. A nie orientujesz się może, czy biorąc antybiotyk w ciązy można normalnie pracować? Boję się, bo do końca tego tygodnia jestem na zwolnieniu z powodu przeziębienia, w poniedziałek miałam iść normalnie do pracy. Byłoby kiepsko, jakby sie okazało, że kolejne zwolnienie :( Wiadomo, zdrowie dziecka najważniejsze, ale fajnie byłoby móc normalnie pracować

Gość gość
A czy są leukocyty w moczu?

Gość abcd1989
No własnie, leukocyty- robiłam pierwsze badanie ogólne moczu, poszłam z wynikami do lekarza i dowiedziałam się, że są leukocyty i muszę szybko powtórzyć badanie. Po paru dniach zrobiłam znów badanie ogólne i posiew. Wyniki tych badań odebrałam dzisiaj. I na tym powtórzonym ogólnym wyszło, że leukocytów nie ma, ale wynik badania na posiew: bakteriuria :O Nie wiem sama, może za pierwszym razem nie podmyłam się tak dokładnie i coś było sfałszowane...

Gość gość
Radziłabym zadbac o drogi moczowe i nie dac sobie zapisac antybiotyku.Polecam picie 100%soku z żurawiny,picie ciepłych napojow i dużo wody,zeby to wypłukać.Ja tez miałam bakterie w moczu i byłam glupia ,bo wzięłam antybiotyk jak kazał lekarz.Chwile było ok,bakterie wytepione ,a za chwile znowu zły posiew.Stwierdziłam ,ze to bez sensu,a lekarze sa beznadziejni.Mi akurat zawsze pomagało picie tylko ciepłych napojow(nie gorących!)i czasem 100% żurawiny nic więcej.Stosowałam to bez obaw,ze szkodzę dziecku i kontrolnie robiłam posiew.Okazało się,ze bakterie były w normie i wszystko było jak należy.Po raz kolejny przekonałam się jak można pochopnie brac antybiotyk i wyrzadzic sobie więcej złego niż dobrego.

Gość gość
No sfałszowane to mogły być bakterie a nie leukocyty. A ile ich było?

Gość abcd1989
Badanie z 17.01: leukocyty- 25,0 Badanie z 22.01: leukocyty- ujemny Natomiast posiew był robiony 27.01

Gość gość
To niewiele tych leukocytów. Ja bym stawiała raczej na kontaminację przy pobieraniu próbki. Może powtórz badanie ogólne. Tylko na noc trochę wypij, rano się podmyj, włóż tampon i środkowy strumień pobierz a potem od razu do labu zawieź.

Gość abcd1989
dzięki za radę, pewnie tak zrobię. Jeśli tylko jest to możliwe to chciałabym uniknąć antybiotyków w ciąży. Dziękuję za pomoc :)

Gość gość
ja tez chciałam uniknąc antybiotyku miałam bakterie w moczu i co? poroniłam ja bym nawet do poniedziałku nie czekała tylko poszła jak najszybciej do lekarza

Gość gość
Witam, jestem w 9 tygodniu ciąży niestety złapałam jakiegoś wirusa byłam u lekarza ogólnego i powiedział, że moge wziąść apap... :/ a gin z moich wyników pow że mam bakterie w moczu i przepisał mi furaginum teva no i że mam się do niego zgłosić za trzy tygodnie a wcześniej pujść na konsultacje do internisty... Zarzywam te tabletki drugi dzień, a brzuch mnie tak boli że już sama nie wiem co mam robić a do tego jeszcze ten okropny ból głowy:( Pomóżcie doradźcie może któraś z Was miała to samo? Pozdrawiam i prosze o szybką odpowiedź:)