Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy mogę przełożyć sobie okres ?

Polecane posty

Gość gość

Witam od 6 miesięcy stosuję Diane 35, ale postanowiłam tym razem nie robić przerwy w odstawieniu tabletek ponieważ w dniu kiedy mam dostać okres będę miała Studniówkę. Więc bez wahania wzięłam pierwszą tabletkę z następnego opakowania. Teraz boję się że zrobiłam źle ponieważ u wiele kobiet mimo że nie robią przerwy między opakowaniami chcąc przełożyć okres i tak występuje u nich krwawienie lub plamienie. Boję sie że u mnie będzie tak samo a bardzo bym nie chciała żeby na Studniówce lub w Walentynki dostałam okres. Więc co powinnam zrobić? Może jednak od jutro zrobić przerwę ?

Gość gość
przełożyć to możesz sobie książkę z półki na półkę.

Gość gość
Mozna tak zrobić, przynajmniej producent moich pigulek przewiduje takie rozwiązanie. Sprawdz w ulotce swoich lekow. Ale fakt, ze mozna pominąć 7 dni przerwy nie oznacza, ze do plamienia nie dojdzie. To juz zależy od reakcji organizmu. Ja tak wlasnie mialam - plamilam aż do kolejnej przerwy ;) Sprobowac mozesz. I tak krwawienie z odstawienia jest o wiele mniejsze, niż miesiaczka.

Gość gość
Ja biore midiane, raz wziełam kolejne opakowanie bez przerwy. Wszystko ok, ale jak juz dostałam okres to bolało jakby mi ktoś chociaż macice, z jelitami i żołądkiem chciał wyrwać z c**y... Poczytaj ulotke. Wszystko zależne też od organizmu.

Gość gość
To może lepiej żebym jednak od jutra zrobiła przerwę?

Gość gosc 2
Przerwy jak i pominiecje jednej są bez różnicy, tyle tylko ze plamienie i tak mozesz mieć. Mnie nic nie bolalo. Moze kolezanka powyżej miala jednoczesnie jakieś problemy gastryczne..?

Gość gość
To już wolę jednak tą przerwę. Czyli mogę jutro normalnie zrobić przerwę , nie szkodzi że wzięłam jedną tabletkę za dużo ? I jeszcze jedno pytanie przesunie mi się okres o jeden dzień czy jednak dostane w sobotę ?

Gość gosc 2
Lepiej nie kombinuj i jak juz wzielas pigulke z nowego blistra, to teraz go skończ. Bierzesz pigulki jednofazowe?

Gość gość
Biorę Diane 35 to są tabletki jednofazowe

Gość gosc 2
Hm...to chyba nie byloby większych problemów, gdybys jednak jutro zaczela przerwe. Ale wtedy o jeden dzien cykl przesuwasz, a kolejny blister kończysz dzien wcześniej... Jestem przeciwna takim kombinacjom, ale jedna pigulka wiecej grozna chyba nie jest

Gość gosc 2
Sadzilam, ze ten srodek wycofano? byly jakieś afery związane z Dianę, czy dobrze pamietam?

Gość gość
Również słyszałam że w wielu krajach wycofali ten środek antykoncepcji. Dlatego mam zamiar brać do końca marca ten środek i stosować mechaniczne środki antykoncepcyjne lub plastry. Nie chcę się nabawić jakiś chorób co wywołuje ten lek bo ma bardzo dużą dawkę hormonów.

Gość gosc 2
Mozesz zmienić go na inny, jeśli nie masz przeciwskazan do tego rodzaju antykoncepcji, to jest dobre zabezpieczenie

Gość gość
Tak wiem że to jest dobre zabezpieczenie ale ma wiele wad, tym bardziej że mój lekarz nie robi mi badań tylko przepisuje mi tabletki bo nie ma czasu żeby mnie zbadać i zobaczyć czy na pewno wszystko w porządku. Dlatego jeszcze 2 miesiące i zmieniam zarówno leki jak i lekarza. Więc mogę od jutra normalnie zrobić przerwę a nie mogę zacząć brać tabletki od poniedziałku tak jak zawsze ? A tabletek i tak wezmę 21 bo mam dwa opakowania.

Gość gość
Nie jestem lekarzem. Wiem, ze mozliwe są skrócenia czasu przerwy, ale sama tak nie kombinowalam i pewna nie jestem. Najlepiej byliby zadzwonić do lekarza i zapytac, ale jak rozumiem, nie ufasz mu. Główna zasada jest taka, ze przerwy miedzy blistrami nie mozna wydluzac, bo sie traci zabezpieczenie.skrócenie o dzien pewnie większej roznicy nie czyni. A o przesunięciu o dzien napisalam, bo skoro wzielas juz pigulke z nowego blistra, to sila rzeczy 7 dni przerwy skonczy sie w innym dniu tygodnia, niż zwykle :) a ze w kolejnym blistrze zabraknie teraz jednej pigulki, wiec kolejny blister skończysz po 20dniach, a nie 21 :)

Gość gosc 2
To bylam ja, pietro wyżej :)

Gość gość
Dobrze czyli od jutra przerwa 7 dniowa i zaczynam następne opakowanie od wtorku. A żeby mi nie zabrakło tabletek wezne z następnego opakowania a później dokupię bo i tak nie będę brała tych tabletek długo tylko jeszcze kilka razy i koniec- zmienie ten lek na inny.

Gość gość
Bo jeżeli wycofują ten lek to znaczy że musi być niebezpieczny.

Gość gosc 2
Na pewno zmien lekarza, jeśli nie wykonuje cytologii, usg dopochwowego, nie przeprowadza wywiadu, tylko...wypisuje receptę i wsjo?

Gość gość
Dokładnie tak wypisuje tylko recepte i dowidzenia nawet się o nic nie pyta. Ostatnio jak u niego byłam to chciałam porozmawiać o tych pigułkach ale nie miał czasu i się już pakował praktycznie już wychodził. Się wkurzyłam i chyba ostatni raz u niego byłam. Muszę sobie poszukać innego lekarza.

Gość gość
Na stronie www.znanylekarz.pl mozesz sprawdzić, który ginekolog w Twojej okolicy ma najlepsze opinie :)

Gość gość
Właśnie ten co do niego chodzę ma najlepsze opinie. Ale może dlatego mnie tak traktuje bo chodzę do niego z NFZ a nie prywatnie .

Gość gość
Uuuuu...to moze sam je sobie napisal? ;) moze zrob sondę wśród koleżanek, do kogo chodza, kogo polecają?

Gość gość
Słyszałam jeszcze o jednym lekarzu który jest dobry i przeprowadza od razu wszystkie badania więc u niego spróbuję tylko że jest drogi bo 100 zł za jedną wizytę.

Gość gość
Jeśli w tym jest cytologia,usg, skierowanie na badanie piersi (a robilas juz?), to wychodzi i tak tanio ;)

Gość gość
Cytologie i usg miałam tylko raz a badanie piersi nigdy

Gość gość
To zapytaj tego nowego ginekologa o skierowanie, teoretycznie co 3-4 lata powinnyśmy robić usg piersi.

Gość gosc 2
Cytologię i usg dopochwowe raz do roku, chyba ze są problemy, to częściej. sorry ze zmieniam Nick, ale Kafe szaleje i albo "Nick juz zarezerowany", albo znów treść postu uznana za spam... :/

Gość gość
oki pogadam z nim. Dzięki wielkie za pomoc :)

Gość gosc 2
Nie ma za co :)