Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Chrzest osoby doroslej

Polecane posty

Gość gość

Witam, Jak wiadomo zycie pisze rozne scenariusze I moj partner nie zostal ochrzczony przez rodzicow w dziecinstwie. Aby osoba dorosla mogla przyjac chrzest w KK musi odbyc roczny kurs. Mieszkamy w Uk angielski ksiadz nas wysmial I polski odmowil przygotowan. A my chemy wziac slub koscielny I przestac zyc w grzech. Zaznaczam, ze oboje tego chcemy. Jestesmy w takiej sytuacji, ze z nikad pomocy. Wiem, ze sa ludzie ktorym udalo sie przyjac chrzest bez tych calych ceregieli z kursami, ale nie znam nikogo osobiscie. Nie znam te ani jednego ksiedza skorego do wspolpracy. Jezeli ktoras z Was ma doswiadczenia w tej kwestii lub moze mi cos doradzic to z gory dziekuje.

Gość Adanti
Kosciol Kaotlicki to kpina :) Tylko doroslych powinno sie chrzcic, chrzest dzieci jest niebibilijny

Gość gość
Tez jestem tego zdania bo co takie male dziecko swiadome. Chociaz biorac pod uwage problem jakie teraz mamy bo moj narzeczony nie ma sakramentow to jakas masakra.

Gość Adanti
A to tylko swiadczy o duchownych. :) Bo to podstawa dzialalnosci kosciola. Ja wiem ze kosciol katolicki praktykuje powszechnie chrzest dzieci w przeciwiesntwie do mojego kosciola, no ale jednak i tak powinien wyjsc z wyciagnieta reka do "owieczki" A nie ceregiele odstawiac. W koncu to gestii kosciola.

Gość gość
Myslalam ze to bedzie tylko formalnosc bo przeciez kosciol jest otwarty dla wszystkich. Jak widac sie mylilam

Gość Adanti
Dokladnie. Tak byc powinno ale jak widac z praktyka niewiele ma to wspolnego :) Ale dzieki takiemu zachowaniu duchownych znalazlem swoj kosciol obecny :) Mam nadzieje ze w koncu uda sie wam, i znikna te problemy. Powodzenia.

Gość gość
Dziekuje Adanti :) Rowniez zyczne wszystkiego dobrego dla Ciebie. Pozdrawiam

Gość gość
Ma ktos jakies doswiadczenia w tym temacie?

Dobrze wiedziec, ze nie tylko wypisac sie jest ciezko z tej organizacji :)

Gość gość
te verde moja kolezanka sie wypisala. Jak chcesz to jej wypytam co I jak

Gość gość
????????????????????????????/

Gość gość
chrzest dzieci jest niebibilijny bzdury piszesz jezus kazał chrzcic wszystkich a ty muwisz o janie ktury chrzcił tylko dorosłych

Gość gość
ja znam osobe ktura przyjecha chrzest komunie bierzmowanie i slub w tym samym dnu była tatarem

Gość gość
to zalezy od ksiedza poszukajcie innego ksiedza

Gość gość
Czy ten tatar sie jakos do tego przygotowywal? Szukalismy ale oni sie prawem kanonicznym zaslaniaja a otwarcie mam powiedziec ksiedzu ze sie odwdziecze wiekszym co laska?

Gość gość
?????????????????????/

Gość gość
księdza znajdź innego,jedni to służbiści inni tacy dla ludzi,chrzest to nie wszystko przed ślubem trzeba załatwić 1 komunię i co ważne bierzmowanie,a w Polsce w twojej parafii do księdza nie możesz zadzwonić i zapytać,coś doradzi moze jak się dogadacie i przyjedziecie na święta to go ochrzci,zadzwoń.

Gość gość
Dziekuje za podpowiedz zadzwonie na 100%. Jak ktos ma jeszcze jakies cenne wskazowki to bardzo prosze.

Gość gość
co do chrztu nie pomoge ale jestem tego samego zdania że najlepiej do waszego proboszcza isc.ja miałam we wrzesniu bierzmowanie dla dorosłych proboszcz wysłuchał miałam małe przygotowanie a żeby nie isc z dziecmi 15 letnimi u nas w parafii (mam 27 lat) wypisał skierowanie do bazyliki mariackiej w krakowie tam raz na miesiac jest bierzmowanie dla dorosłych piekna uroczystosc zakres wieku od 20 do 55 paru lat wiec czujesz sie swobodnie ogolnie piekne przezycie:) no ale najpierw chrzest powodzenia wam zycze i wszystkiego dobrego

Gość gość
Bardzo dziekuje I rowniez zycze wszystkiego dobrego :) Znacie moze jakis sensownych ksiezy I namiary do nich tel email?

Gość gość
Bardzo dziekuje napisalam do nich email:) Wszystkiego dobrego dla Ciebie .

Gość gość
bardzo proszę:)i dziękuję,powodzenia życzę. Ja do Rokitna w marcu brykam na nauki przedmałżeńskie tam trwają 2 dni,a w mojej okolicy nawet 8 spotkań tu cały dzień i tu cały dzień więc ja wolę do nich.

Gość gość
Jak narazie nie dostalam odpowiedzi na mojego emaila. Zatem ponawiam temat jesli ktos ma jakies rady wskazowki dla nas? dziekuje

Gość gość
myślę że odpowiednia kwota załatwiłaby sprawę. tak to w naszym kościele jest. niestety. Franciszek pewnie byłby szczęśliwy gdyby mógł Ci udzielić chrztu, ale nie nasi księża :)

Gość gość
gdybym tylko znalazla takiego ksiedza to dala bym mu spora kwote aby tylko juz miec to z glowy. Juz nawet myslalam czy napisac list do Franciszka

Gość gość
Czy moze ma ktos namiary na jakiegos sensownego ksiedza?

Gość gość
Ks Robert Chudoba Katedra Piotra i Pawła Gliwice namiaru już nie pamiętam, poszukaj prosze w necie

Gość gość
Gosc z 13.02.14 dostalam odpowiedz z Rokitna. Odpisali ze nie rozumieja po co do nich napisalam skoro nie moge na stale przyjechac do polski I uczestniczyc w calym kursie przygotowawczym. Czyli mojej gehenny ciag dalszy. Pozdrawiam Cie :)

Gość Kate

Szczerze wątpię, że ksiądz was wysmiał. Mógł was wysmiać tylko wtedy gdy chcieliście przyjąć chrzest eucharystie i bierzmowanie bez przejścia przez katechumenat (około roczny okres przygotowań). Wtedy jak najbardziej rozumiem księdza. Myślę że niezbyt obiektywnie przedstawiliscie tę sytuację. Znam miejsca zarówno w Polsce jak i w Anglii gdzie bez problemu możecie zapisać się na katechezy przygotowujące do chrztu więc chyba słabo szukaliscie.

Jeśli rzeczywiście wierzycie i chcecie wziąć ślub kościelny (nie tylko dla samego faktu że jest to ślub kościelny) to przejście przez katechumenat nie będzie dla Was problemem. Umocni to i pogłębi wasza wiarę. Jeśli nie chcecie tego robić to zastanówcie się czy ślub kościelny jest wam potrzebny.