Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ażurek

porównajmy ceny artykułów w PL do UK

Polecane posty

Gość gość
co to za szmpon "dave"?

Gość gość
to chyba jakis meski :D

Gość gość
właśnie byłam ciekawa ile kupi Anglik za 1200 funtów i Polak za 1200zł wychodzi na to że podstawowe rzeczy są tańsze w Anglii typu żywność, środki czystości ile kosztuje litr paliwa w UK ?

Gość gość
Ale sie uczepiliscie tych szamponow :P Ja kupuje Dove bo to moja ulubiona firma. Szampony, odzywki, kremy do rak, zele pod prysznic...Jak jest promocja to wyhaczycie za 1-1,5 f. Wielka flacha Tresemme szamponu i odzywki placilam 2 f w Savers. Niestety nie podchodza mi produkty tej firmy, chyba, ze maska do wlosow z serii do rozdwajajacych sie wlosow ;) Cena diesla w mojej okolicy to min/max: 133,7/136,9 f za litr

Gość gość
o ja pitole ale tam macie fajnie hahahahahhahaha ja mieszkam w Polsce i nie zastanawiam sie nad cenami szamponów

Gość gość
kosmetyki to rzecz wzgledna, bo kazdy ma ulubione, ja np najbardziej lubie polska ziaje i joanne, a kosztuja grosze. Drogi w UK jest dentysta, fryzjer, mieszkania, komunikacja, zwlaszcza pociagi, kino, teatr, imprezy, restauracje. Troche drozsze warzywa i owoce ( np czeresnie!!!), chleb do kitu. Trochę tańsze ciuchy i relatywnie wiekszosc kosmetykow .I wiekszosc muzeów za dormo

Jak co chleb za drogi i do d**y to idziesz do polskiego sklepu i tam kupujesz bochenek polskiego chleba za funta :) W uk miesi jest droższe niż w Polsce. Dentysta to akurat mi wychodzi tak samo (albo taniej) bo korzystam z nhs. Tylko trzeba wybaczyć dobrego dentystę.

Gość gość
przyjechał facet z Korei południowej do mojej siostry , kupował kosmetyki Ziaja, bo tam uważane są za luksus i są bardzo drogie, jakoś innym okiem spojrzałam na nie teraz :D

Gość gość
w polsce jest wiecej tanich dobrych herbat roznych rodzajow,

Gość gość
ktos wyzej dobrze napisal, wynajem mieszkania (lub kupno) lub wszelakiego rodzaju islugi, od dentysty po mechanika, sa tansze w Polsce. Oraz owoce. Natomiast ciuchy czy kosmetyki sa w podobnych cenach, tylko ze zarobki w UK sa wyzsze. Polskiego sklepu nie mam w okolicy, czasami chleb kupuje w waitrose, ale to nie to samo. No i jest drozszy.

Gość gość
Polski chleb w uk jest okropny! Obiecalam sobie, ze juz nigdy wiecej go nie kupie. Jest robiony na zakwasie zytnim, w ogole nie ma chrupiacej skorki. Bez porownania do prawdziwego chrupiacego chlebka z Polski. Dla mnie w miare zjadliwym/znosnym jest Irish Loaf (w takim malym ciemnozielonym opakowaniu) z Asdy. Ale to nie jest caly bochenek, tylko chyba ze 6 kromek. W miare mi smakuje ten chleb i nic sie nie marnuje, bo te 6 kromek zjem zanim zeschna. Kosztuje 1 funta. Oprocz tego kupuj***agietke z Tesco lub Asdy. Ta z chrupiaca skorka. Nazywa sie Tiger Baguette. Zwykle bulki z Tesco tez sa nawet ok. Natomiast zadnych mlek w kartonie typu Laciate nie kupuje. To sama woda. Jedynym mlekiem, ktore lubie jest kremowe mleko z Asdy Graham's fresh milk jersey gold. Jest naprawde tluste, kremowe, takie jak lubie. 1L za 1 funta. Polecam jakby ktos chcial sprobowac tego mleka http://groceries.asda.com/asda-webstore/landing/home.shtml?cmpid=ahc-_-ghs-sna8-_-asdacom-dsk-_-hp&#/product/910000326569

Gość gość
Polski chleb w polskim sklepie to mega syf, rozni sie tylko od angielskiego wygladem, ale czego chciec jak sie go piecze w anglii. Jakupuje od takiego goscia, gerka co ma kilka rodzajow chleba i ma tez na zakwasie,cena 3 funty ale da sie to jesc.

w polsce tez juz same syfiaste chleby w sklepach. mi sie zdarza upiec chleb w domu, na drozdzach bo szybciej, ale przynajmniej z samych naturalnych skladnikow, ale mam zamiar nauczyc sie takiego na zakwasie :)

Gość gość
hahahaahhahaha widac ,ze buraki z PL sie tutaj wypowiadaja. Ja kupilam szampon za £25 a ja kupilam za £3 a ja za 50 - gowno nas to obchodzi buraczanki za ile kupujecie szampon- Nawet gdyby kupowala za 50p to jest jej indywidualna sprawa ! Zapewne autorce chodzilo o sam fakt tego,ze w Pl za szampon musisz dac najmniej 10zl a w UK £1.50. chodzi o porownanie cen do naszych zarobkow !!!

Gość gość
a teraz o chleb ! hehe no nic ja bardzo lubie tiger bread. Ma chrupiaca skorke i jest pyszny. My akurat mamy tutaj Polska piekarnie z ktorej co drugi dzien jest sprowadzany swiezy pachnacy chleb wiec nazekac nie moge. A jezeli chodzi o kosmetyki to uzywam dove lub loreal :)

Gość gość
Najbardziej mnie wkur..a porównywanie litra paliwa!! Nie mieszkam w UK tylko w Niemczech i słyszę ciagle jakie to tutaj tanie paliwo prawie jak w Pl . Tylko te pare centów różnicy to tylko w paliwie, ale żeby mieć samochód i tutaj go utrzymać to juz żaden Polak nie wie ile kosztuje. Nie mówię ze mechanicy i robocizna duzo droższa, sam podatek na diesla mamy ponad 400€ rocznie, dodatkowo ubezpieczenie ponad 100€ na miesiąc i to muszę płacić czy tankuję czy nie! Więc niech mi tu nikt nie pitoli jakie to tanie paliwo

Gość gość
no wlsnie wiecie ile tu sie placi ubezpeiczenia? oczywiscie zalezy od znizek, rocznika, ale placa tak na poczatek to 100funtow na miesiac czasem mniej, czasem wiecej, moj kolega to i 150f placil na miesiac. do tego tax co miesiac, mot obowiazkowo kazdy samochod musi przejsc, nie ma podbijania z usterkami, wszytsko musi byc naprawione, nie tak jak w polsce, 100zl i wszystko przejdzie.

No to teraz cie zaskocze bo moj samochod to 20 funtow road tax rocznie i 200 funtow za ubezpieczenie (fully comp) rocznie (ile to miesięcznie niecałe 20 funtow? ) Mot 0 przez 3 lata. Chociaż za mot 40 funtow to nie tak duzo znowu.

Gość grey1234
a czy to ważne ile kosztuje szampon,ja nie wiem czy wy co niektórzy myslicie ze jak myjecie włosy drogimi szamponami to jesteście lepsi i czyściejsi!!!!! szkoda mi was>>>polun to potrafi:) zapomnieli jak szarym mydłem pienili:):):)

Gość 1234gg
ja pie...le!!! ja mam tusz do rzęs za 10 zł a moja kumpela za 50 minimum i co???? myślicie ze chodzi z metką na pysku:):) mnie zawsze ktoś zapyta jakim tuszem się maluje bo mam piękne długie rzęsy a kumpeli nikt nigdy-hahahahah tak jest prawie ze wszystkim...

10.02.14 [13:53 gość napisała""" hahahaahhahaha widac ,ze buraki z PL sie tutaj wypowiadaja. Ja kupilam szampon za £25 a ja kupilam za £3 a ja za 50 - gowno nas to obchodzi buraczanki za ile kupujecie szampon- Nawet gdyby kupowala za 50p to jest jej indywidualna sprawa ! Zapewne autorce chodzilo o sam fakt tego,ze w Pl za szampon musisz dac najmniej 10zl a w UK £1.50. chodzi o porownanie cen do naszych zarobkow !!! """ no i o to chodziło :D

chodzi za pewne o to że co się kupi za przysłowiowe 1200 futów w Uk a co za 1200 w Pl czyli nieszczęsny szampon Loreala w Uk to koszt jaki? 5 funi ? a w Pl 15 zł

Gość gość
A gdzie sie lepiej (taniej ) żyje Niemcy czy UK ?

Gość gość
Zdesperowana Domowa Żona No to teraz cie zaskocze bo moj samochod to 20 funtow road tax rocznie xxx faktycznie wszystkich zaskoczyłaś!!! nie ma tak niskich road tax`ów