Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

kiedy smoczek NOWORODKKOWI??

Polecane posty

Gość gość

synek ma 10 dni, ciągle ma rączki w buzi. zastąpić rączki smoczkiem?

Gość gość
Możesz podać to nie grzech

Gość gość
mój synek dostał już w szpitalu w pierwszej dobie. Miał bardzo silny odruch ssania i smok uspokajał.

Gość gość
nigdy

Gość gość
Mój też już w szpitalu, nie przeszkadzało to w karmieniu piersią, a nawet pomagało- bo dziecko nie wisiało na cycku pół dnia. Ssanie to odruch, jak jest niezaspokojony to dziecko płacze i tyle, można zostawić z rączkami, przytulanką, zatykać piersią albo dać smoczek.

Gość gość
ja tez dawałam prawie od początku jak widziałam taką potrzebę, a mój mały mężczyzna ma juz teraz 3 latka i ładne zdrowe ząbki ;) fajne są te małe z aventu, z dziurkami w tarczce, bo dziecku nie odparza sie buźka a są symetryczne więc bardzo ładnie "leżą".

Gość gość
Od kiedy chcesz, możesz nawet od 1 doby. Jak widzisz potrzebę, to podaj. Jak dziecko nie ma silnego odruchu ssania to nie potrzeba. No i najlepiej się wstrzymać ze smokiem do momentu kiedy dziecko ma opanowane ssanie piersi, bo inaczej możesz mieć problem z przystawianiem, jak się przyzwyczai do innej tekstury i kształtu niż sutek. Jeśli bez problemu akceptuje pierś i butelkę i nie masz problemu z przestawianiem, to podaj smoka. W sumie mniejsze zło niż jakby miał odkryć kciuk... Oba nawyki (i smok i kciuk) są trudne do oduczenia w przyszłości, ale smoczek przynajmniej nie zniekształci dziecku zgryzu jak kciuk.

Gość gość
Ja tez dalam w szpitalu bo mlody wiecznie plakal i tak mi polecila polozna i smoczek pomogl