Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Skoro Bóg stworzył siwat 7 tysiecy lat temu to co robil wczesniej

Polecane posty

Gość PrawaeTywae
Nic nie sadze bo nie bylam nigdy na tej stronie.

tertio - śmierć jest jedyną pewną rzeczą a więc i tak prędzej czy później jej doświadczysz , nie ma iwęc powodu ją " przyśpieszać" :)

Gość gość
Allium, a napiszesz jak Ty widzisz to wielbienie Boga przez całą wieczność?

Gość proste czyż nie
Prawaetywae Już gdy miałam 14 lat mądry ksiądz mówił na religii, że biblii nie nalezy rozumiec dosłownie, historia o Adamie i Ewie, o Hiobie to tylko mity, Hebrajskie basnie, które maja nas czegoś nauczyć Nie wierzę w żadne jezioro ognia, wieczne potepienie itd, to tak naiwne że mozna straszyć tym tylko dzieci. Na podstawie jednego krótkiego życia w skrajnie różnych warunkach, jakaś istota ma skazać dusze na wieczną karę, lub nagrodę - bajeczka, skrajnie niesprawiedliwa zarówno dla tych nieszczęsnych dusz, jak i dla tej istoty - nieskończenie dobrej jak mówią.

Gość kusicielka marzyciel
Bog dal nam wolna wole bo nas tak kocha. Nie chcial abysmy byli ograniczani. To my ludzie nie potrafimy tego docenic i zycrazem z nim. Takie meki mamy przez Adama i Ewe. Zanim zaczniecie komentowac prosze dowiedzcie sie wiecej.

ale ja nigdzie nie pisałam , że dla mnie niebo to tylko wielbienie Boga :) Szczerze mówiąc to nie rozpuszczam specjalnie fantazji co do tego jak to będzie wyglądało :) Mnie wystarczy ,ze bedize tam tak " czego oko nie widziało ...." :)

no ty możesz w jezioro ognia nie wierzyć . Jednak ono wierzy w ciebie :)

Gość PrawaeTywae
Dokladnie, mozna nie wierzyc w jezioro ognia i Nowe Jeruzalem ale to nie znaczy ze sie tego uniknie :)

Gość PrawaeTywae
To rzeczywiscie "mądry" ten ksiadz był :) Ale czego sie spodziewac po katolickich ksiezach... Ktorzy łączą biblie z teoriami ewolucjonistow i innymi "naukowymi" teoriami :)

Gość proste czyż nie
przez Adama i Ewę? pomyśl. Bóg daje c***iękny ogród i mówi - wszystko jest twoje tylko nie to drzewo, jego nie dotykaj. Po co to robi? Przecież wiadomo, ze budzi ciekawość. Ciekawość nie jest zła - prowadzi do postępu, a posłuszeństwo nie prowadzi donikąd, jesteś jak bierna owieczka, ale właśnie posłuszeństwo według KK jest cnotą, stąd taka interpretacja mitu. Zreszta sam fakt że mówi się tylko o Adamie i Ewie już pokazuje że to przenośnia, nie należy brać tego przekazu doslownie. Skąd żony dla Kaina i Abla?

ciekawość nie jest zła ale nieposłuszeństwo juz tak . Piersi ludzie to efekt związków kazirodczych .

pierwsi ludzie w rozumieniu inni niz Adam i Ewa .

Gość gość
Znowu głupi temat i znowu nawiedzona allium Daj ty babo ludziom mieć inne poglądy !

Gość PrawaeTywae
W tamtych czasach, nawet kilka pokolen po Adami i Ewie kazirodztwo to była norma :)

a kto tobie broni mieć swoje poglądy ?:) masz w ogóle jakieś?

Gość proste czyż nie
PraweaTywae Wierz w co chcesz, ja mogę tylko współczuć że naprawdę w to wierzysz. A Ksiądz był bardzo mądry, Ty widzisz tylko powierzchnię, jak Jehowi. Dosłowność jest prosta i pusta moim zdaniem. Czasem wydaje mi się ze piekło jest tutaj - w Darfurze, Ugandzie - w obozach gdzie dzieci przerabia się na psychopatycznych morderców, w Juarez, w Indiach, gdzie na ulicach leżą żebracy-kadłubki. Kto wymyśli coś gorszego?

Gość gość
PrawaeTywae masz Ty mózg?

Gość PrawaeTywae
To fajnie. A ja wspolczuje Tobie ze doszukujesz sie jakichs ukrytych tresci, Swiadkowie to raczej zachowuja sie tak jak ty bo tez szukaja jakichs tresci i intepretacji ktorych tam nie ma.

Gość proste czyż nie
nie zgadzam się że nieposłuszeństwo jest złe, gdyby tak bylo nie byłoby postepu, ja myslę że Bóg lubi nieposłusznych, tacy kojarza mi się z wolnością, poszukiwaniem, rozumem - wykorzystywaniem bożych darów. to posluszeństwo doprowadziło do masakr ludzi w czasie wojen - posłuszeństwo rozkazom

nie sztuka wymyślać coś gorszego . Ważniejsze jest uwierzyć ,że jest Ktoś kto może zmienić twoje życie .

postęp nie jest wynikiem ciekawości czy nieposłuszeństwa a potrzeb . I jest posłuszeństwo wprowadzające pokój i nieposłuszeństwo prowadzące do zguby .

Gość proste czyż nie
Prawae Ty twierdzisz że nie ma, może ich nie widzisz po prostu z przyzwyczajenia. Chcesz wierzyc w okrutne bajki - OK. Tylko po co to całe potępienie? żeby jacyś sadyści mieli ubaw patrząc na dusze w tym jeziorze ognia. Jaka istota zgodziłaby się na istnienie czegoś takiego? Psychopata jakis chyba. I tak myslisz o Bogu?

Gość gość
allium dlaczego ludzie płaczą po śmierci bliskich zamiast sie cieszyć ,ze ci już są w Domu ? dobre pytanie . Może dlatego ,ze jesteśmy ludźmi i doświadczamy emocji a te nie zawsze śa racjonalne i dające utrzymać sie w ryzach ? Moze dlatego ,ze tęsknimy za obecnością tych ,którzy odeszli i choć wiemy ,ze jeszcze ich zobaczymy to smutno nam jest ,ze nie możemy ich widzieć teraz ? . No tu juz absurd totalny. Jak zobaczymy kiedy ciało w proch sie obraca ?

winny jest żołnierz - bo słucha rozkazu ? czy jedgo dowódca taki rozkaz wydający ?

Gość gość
To mi sie podoba ! nie zgadzam się że nieposłuszeństwo jest złe, gdyby tak bylo nie byłoby postepu, ja myslę że Bóg lubi nieposłusznych, tacy kojarza mi się z wolnością, poszukiwaniem, rozumem - wykorzystywaniem bożych darów. to posluszeństwo doprowadziło do masakr ludzi w czasie wojen - posłuszeństwo rozkazom

jeśli wierzysz ze ty to tylko twoje ciało - to rzeczywiscie trudno ci pojąc świat duchowy :)

Gość PrawaeTywae
Nie widze ich bo nie szukam wymyslnych interpretacji :) Przyzwyczajenie odpada, bo nie tak dawno bylam ateistka wiec jeszcze nie zdazylam sie przyzwyczaic.

Gość gość
Tak , winny jest żołnierz. Ma swój rozum a rozkazy nie zawsze sa słuszne

Gość gość
Za to tobie allium trudno jest pojąć świat nauki Wycwanilas sie Masz odpowiedz na wszystko. Tylko ze weź pod uwagę ze każdy człowiek na ziemi na swoje zycie i nikt nie moze mu wchodzić na jego drogę i mowić mu jak ma żyć bez jego przyzwolenia na to.

Gość gość
Niektórzy sa tu z jakaś misja :)