Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Skoro Bóg stworzył siwat 7 tysiecy lat temu to co robil wczesniej

Polecane posty

Gość gość
dlubal w nosie

Duch Święty ustanawia , naucza ,zapewnia ,zstąpił ,zabrania ,zapowiada ,spoczywa , objawia ,napełnia ....no ,ale nie istnieje bo ..... nie ma imienia :D

Gość gość
rzekł Duch świety PRZEZ PROROKA IZAJASZA. Jeśli to uważacie za wypowiedź bezpośrednią Ducha to współczuję. A czy to ważne by szufladkować swoje wierzenia? Nie wstydzę się tylko niepotrzebne wydaje mi się szczycenie tym. To rozmawiamy o doktrynach czy o Bogu?

Gość gość
Duch Święty ustanawia , naucza ,zapewnia ,zstąpił ,zabrania ,zapowiada ,spoczywa , objawia ,napełnia . wszystkie te słowa można odnieść do siły od Boga. Tak jakby ktos przesunął, objął, podniósł, pokazał coś ręką. I teraz ręka ma być osobą?

no skoro powiedział przez Izajasza to do Izajasza przemówił :) a czy myślisz może , ze porozumiewali sie telepatycznie ? :D

Gość PrawaeTywae
Widzisz a nie grzmisz :(

Gość Racjonalnie
A ja mam pytanie Co to jest do cholery SIWAT?

Gość gość
Ja również o Nim.

ręka nie nucza , nie objawia , nie zabrania ...

Gość PrawaeTywae
Zacznijmy od tego ze odrzucajacy nauke o Trójcy swietej nei sa chrzescijanami :)

Gość gość
Nie do niego przemówił, tylko Bóg natchnął go Duchem by ten przepowiedział. Dziwne rozumowanie by słowo "przez" tłumaczyć jako "do". Pierwszy raz się z tym spotykam.

może pierwszy ale nie ostatni :) i to jest widzisz korzyść z takich rozmów- człowiek zawsze coś nowego usłyszy ,czegoś nowego się dowie :) // jeśli powiedziałabym - przekażę ci przez koleżankę co masz zrobić - to twoim zdaniem mówiłam do tej koleżanki czy nie ? :)

Gość gość
Ech raz coś tłumaczysz okrężnie, raz dosłownie - byle tylko dopasować do sytuacji, i kto tu jest bardziej podobny do śj?:) Ręka nie naucza, ale siła od Boga naucza, siła Boża objawia. Duch to jest narzędzie którym Bóg się posługuje.

a coż takiego wytłumaczyłam ci " okrężnie " ?:)

Gość gość
Ale w Biblia nie była spisywana w języku polskim :) czytałaś oryginał po hebrajsku? Tak to prawda, człowiek stale dowiaduje się czegoś nowego, zwłaszca w ostatnich czasach.

Gość PrawaeTywae
Mozecie sie smiac ale ja nie wiem czy przyjelam juz chrzest duchem :O i nie wiem czy mowie jezykami czy sama to sobie wymyslam :O

Gość gość
zadawanie pytań wychodzi Ci bardzo dobrze :)

po hebrajsku są spisane ksiegi ST , Nt spisywany był w grece . A co to ma wspólnego z tematem ? przecież nie przeprowadzamy procesu tłumaczenia bo już jest przetłumaczona Biblia na wieele sposobów i tylko od naszej chęci jest zależne czy Ją zrozumiemy .

Gość gość
Jednak przydaje się znać tekst oryginalny zwłaszcza w takich kwestiach by być pewnym w 100% :) cóż, spodziewałam się właśnie takiej odpowiedzi. Wiem już wszystko o was co mi było potrzebne i dalszą dyskusję uznaję za bezcelową ( tak, tak, nie mam argumentów i uciekam - możecie się dowartościować) pa pa :)

Gość PrawaeTywae
No czyli jednak sama sie zdradziłas ze jestes z Badaczy Pisma sw. :)

Gość gość
sorry, że sie wtrącę ale czy Adwentyści to to samo co jehowici? A badacze Pisma Św to kto? Tyle tego jest, że się już gubię

no cóż , pewna jestem , że jesteś wybitna specjalistką w dziedzinie znajomości jezyków martwych wykorzystywanych w Biblii , tudzież przeczytałaś Biblię w oryginale :) gdybym za każdym razem za bzdety typu - trzeba przeczytać oryginał - dostawała złotówkę ....mogłaby wykupić długi Amber Gold :D

Gość Bo ten lis to był Tomasz
Wyczuwam tu pogardę dla innych ..dla ludzi inaczej myślących

ale chyba mocno początkującą badaczka była :)

Gość PrawaeTywae
Świadkowie Jehowy wywodza się od Badaczy Pisma Świętego, tak zwany ruch Badacki. A Adwentyści to co innego niż Świadkowie ale maja w wielu kwestiach podobne nauki. I rowniez odrzucaja nauki o Trojcy.

Gość gość
hej tomasz, bo allium jest znana z tego, że zjadła wszystkie rozumy i tylko ona jest najmądrzejsza, przywykniesz

Gość gość
aha, dzięki!