Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

obraza w rodzinie

Polecane posty

Gość gość

Raz na 2 miesiace jezdzimy na weekend do tsciow, razeem z nimi mieszka szwagierka z rodzina. Ma 3-letniego syna. Maly robi w pieluchy, chodzi ze smoczkiem, ledwo w koncu zaczal mowic. wszyscy maja go tam za pepek swiata i traktuja jak mala dzidzke. szwagierka strasznie mu popuszcza, np. maly nie chce czegos zrobic, o co ona prosi, to nie-bo cco bedzie dziecko stresowac. Ostatnio wymuszanie rykiem neguja tesciowie, wiec maly ma inny patent, wystarczy ze kleknie i powie "plosze", to juz nikt nie jest w stanie mu niczego odmowic. Moja corka ma 6 lat i oni szyscy strasznie zmuszaja ja do zabawy z malym. Czasem mozna sie z nim pobawic, ale najczesciej on sie psoci, wymusza, zabiera i niszczy. Corka wtedy nie chce sie z nim bawic. A oni jej tlumacza, ze on jeszcze maly i nie rozumie i corka ma mu popuszczac. Ostatnio, gdy ja szwagierka wrecz przytrzymywala, och bo kuzynek chce sie z nia bawic, bo maly zaczal te swoje klekania i "ploszenia" odstawiac, to corka prosto z mostu powiedziala, ze nie bedzie sie z nim bawic bo go nie lubi. oczywiscie wszyscy zli, bo ja to, to kuzynostwo, bo tak nie mozna, bo maly tak prosi a potem zaczal histeria odstawiac. A prawda jest taka, ze on jest rozwydrzony i traktowany jak mala nieerozumna dzidzka. co innego, gdby mial rok, nawet dwa, ale to juz 3-letnie dziecko, ktore wszystkimi idealnie manipuluje. Corkaa byla smutna potem, bo babcia i szwagierka byly zle. Ale ja potem jej powiedzalam, ze maly ma juz 3 lata i duzo rozumie. Moje dziecko w tym wieku, a nawet o wiele wczesniej nie bylo takim wymuszaczem.

Gość gość
Jak mnie wkurza gdy dorośli zmuszają dzieci do wspólnej zabawy. U mnie trochę odwrotnie.Syn szwagierki ma 6 lat a mój 3.Jej dziecko nie przepada za moim i nie chce się z nim bawić bo mają zupełnie inne zainteresowania.Ja to rozumiem.6-latek bawi się zupełnie inaczej.Za kilka lat bariera wiekowa się zmniejszy i wtedy chłopcy zaczną się dogadywać.Nic na siłę.Niestety reszta rodziny naskakuje na starszego i niekiedy wręcz na niego krzyczą gdy on ignoruje moje dziecko.Niejednokrotnie im powtarzałam że robiąc tak tylko wzmagają jego niechęć do malucha.