Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

urząd pracy a umowa zlecenie

Polecane posty

Gość gość
up

Gość pracownik urzędu pracy
rejestrując się w urzędzie pracy podpisujesz pod odpowiedzialnością karną, że nie masz żadnego źródła dochodu. Nie wolno Ci się rejestrować pracując na umowę o pracę, na umowę zlecenie, nawet na umowę o dzieło, ani kiedy jesteś rolnikiem z polem powyżej 1hektara. Tak po krótce.

a wyjdzie na pewno, bo dostając staż nie masz prawa wyrejestrować się z urzędu pracy, bo ten staż tracisz. Na stażu jesteś osobą bezrobotną. Jak się nie wyrejestrujesz, to dostajesz z urzędu pit za staż. Jednocześnie dostajesz pit za umowę zlecenie, bo ZUSu za ciebie nie płacą, ale podatek na pewno muszą. I od tego momentu Urząd Skarbowy zaczyna Ci się dobierać do du.pki.

Gość gość
no rozumiem , ale jesli dostane staż zwolnie się z pracy i juz nie bede rozbiła na umowe zlecenei

Gość gość
jeśli mowią prawdę i od 1 marca przyjma mnie na staż zwolnie sie automatycznie z pracy, wiec wychodzilo by ze miesiac bylabym zarejestrowana na up i pracowala, dopatrzą sie tego ?

Gość gość
a jak ja jestem zarejestrowana w up ale nie mam juz zasilku a robie na czarno? co mi grozi?

Gość gość
up

odpowiedź do posta z godziny: 20:53:32 tak dopatrzą się. Chodzi o to, że staż może dostać osoba bezrobotna zarejestrowana po raz pierwszy jako absolwent - czyli w ciągu 12 miesięcy od daty ukończenia szkoły. Zgodnie z Ustawą o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy : Osoba bezrobotna nie jest zatrudniona, tzn. nie wykonuje pracy na podstawie stosunku pracy, stosunku służbowego oraz umowy o pracę nakładczą, nie wykonuje innej pracy zarobkowej, tzn. nie wykonuje pracy na podstawie umowy agencyjnej, umowy zlecenia, umowy o dzieło albo w okresie członkostwa w rolniczej spółdzielni produkcyjnej lub spółdzielni kółek rolniczych (...) Ty rejestrując się nie byłaś osobą bezrobotną, a podpisałaś oświadczenie, że tak jest. W tej chwili Twój obecny pracodawca odprowadza za Ciebie podatek do Urzędu Skarbowego, a za chwilę Urząd Pracy również zacznie odprowadzać podatek od stypendium stażowego. I sytuacja w przyszłym roku będzie taka, że Urząd Pracy otrzyma z Urzędy Skarbowego informację, że niesłusznie, nieprawnie przydzielił Ci staż (US będzie miał Twoje 2 PITy) co zaowocuje decyzją z Urzędu Pracy o zwrot całej kwoty nienależnie pobranego stypendium, jak również grzywna za próbę wyłudzenia.

Gość gość
no tak, ale ja przeciez jeszcze tego stazu nie mam , a jak juz otrzymam informacje ze go otrzymam , od razu sie zwalniam ! czy w ten sposob tez bede miala jakies problemy ?

Gość gość
up pomoże ktoś ?

Gość gość
up

Gość gość
up

Gość gość
wypowie sie ktos jeszcze ?

Gość gość
Kompletnie nie rozumiesz, tu nie chodzi o to czy ten staz juz masz czy nie. Pracując na jakąkolwiek umowę czy to o pracę czy zlecenie czy o dzieło twoim obowiązkiem jest wyrejestrowanie sie z urzedu pracy w terminie do 7 dni od podpisania umowy. Jesli tego nie zrobisz to bedziesz placic kare. Chodzi o to ze Urzad Pracy placi za Twoja opieke zdrowotna a skoro zarabiasz to nie jestes osoba bezrobotna i potrafisz sobie placic za nia sama. Masz obowiazek sie wyrejestrowac z urzedu pracy aktualnie.

Gość gość
aha już mniejwięcej wiem o co chodzi : )

Gość gość
czyli podsumuwując wszystko pomimo tego ze nie odciagaja ode mnie zadnych skladek w pracy up moze zorientować się ze jestem zarejestrowana i pracuje. :D

Gość gość
i co się głupia cieszysz?

Słuchaj - będę niemiła: gadaj dupa do biskupa, a biskup dalej jak dupa:O Twój pracodawca nie płaci za ciebie ZUSu boś studentka, więc nie musi płacić. Ale nie oznacza to, że nie płaci za ciebie składki zdrowotnej i podatku do urzędu skarbowego. Gdyby nie płacił, oznaczałoby to, że pracujesz zupełnie na czarno i nie dostałabyś nigdy żadnej umowy w łapę. Zrozum, że nie chodzi o to czy teraz pracujesz, na jaką umowę i kiedy się zwolnisz. Chodzi o to, że nie miałaś prawa aby zarejestrować się w Urzędzie Pracy. I nie należy Ci się staż. Nawet jeżeli ktoś się dzisiaj nie dopatrzy i Ci go przyzna, to za chwilę i tak oddasz wszystko i to z nawiązką. Więc jeżeli już dostaniesz stypendium stażowe, to albo go na wszelki wypadek nie wydawaj, żebyś mogła je potem oddać:P albo bierz i od razu spylaj z nim za granicę, żeby cię tu w kraju nikt nigdy za takie g***o w kiciu nie zamknął.

Gość gość
zdrowotnej na bank nie płaci bo jak chcialam isc do lekarza to powiedzieli ze nie ubezpieczona jestem

Gość gość
up

Gość gość
Na pewno się dopatrzą. UP, ZUS, US Tam pracuje tylu urzędników, że choćby nie chcieli, to i tak muszą to znaleźć i zająć się tym. Fakt, że zajmie im to trochę czasu, ale i tak dojdą do tego. Jeżeli faktycznie byś miała ten staż, to idź do pracodawcy, powiedz, że nie pracujesz i nie chcesz umowy. Jak stażu nie dostaniesz, to idź z umową i cię wyrejestrują z UP, termin jest do 7 dni, ale jak później zajdziesz, to być może nie będzie problemów. Pracodawcy, też powiedz, że byłaś zarejestrowana w UP, bo on tam musi coś posłać. Pracodawca może już o tym wiedzieć, bo przed podpisaniem umowy dostaje informacje z ZUS-u, nie wiem jak to jest, ale mu napisali, że byłaś ubezpieczona w UP.

Gość gość
a co szkoda ci bylo 30 zl na rok zaplacic na uczelni za ubezpieczenie ?

Gość gość
juz na uczelni sie ubezpieczylam, i mama mnie wziela na siebie . musze jak anjszybciej wyjasnic co z tym stazem, bo faktycznie nie chce placic jakis kolosalnych kar.

Gość gość
:)