Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ajjj

Nocnik

Polecane posty

Gość Ajjj

Syn ma 2lata i 4 miesiące.Od września idzie do przedszkola a za nic nie chce nauczyć się robić siku na nocnik.On wogóle na nim nie siada.Nie ma mowy ani o nocniku ani o kibelku.Ucieka jak tylko go zapytam czy chce zrobić siku.Nie krzyczałam na niego nigdy za sikanie czy robienie kupy do majteczek,nie karciłam go i nie śmiałam się z niego.Co mam robić?On musi nauczyć się sikać na nocnik,bo nie przyjmą go do przedszkola z pieluchą.

Gość gość
o spokojnie, dopiero jest luty, do września jeszcze trochę czasu ;), próbuj, ale bez dużego ciśnienia...

Gość gość
nagradzaj, pokazuj jak wy załatwiacie potrzeby fizjologiczne, kup ciekawy kolorowy nocnik, grający, świecący i inne cuda wianki. to nie będzie trwalo tydzień, moze to potrwać nawet 2-3 mies ale do września sie nauczy

Gość gość
dziecko powinno sie sadzac na nocnik jak tylko nauczy się siedzieć!!! a nie 2 latek w pieluchach!!

Gość Ajjj
Ja już próbuje od listopada.Chowałam nocnik na jakiś czas,potem dawałam znowu.Tata mu pokazywał jak załatwia się na toaletę,mówiłam że nie mam już pieniążków na pampersy,zachęcałam nagrodami,kupiłam nawet grający nocnik ale oddał go od razu mojej młodszej siostrze.Myślałam,że jak posika się w majteczki to poczuje,że jest nie wygodnie ale on się tylko z tego cieszy,że ma mokro.Mówiłam nawet,że siusiak zachoruje jak będzie mokry ale to nic nie daje.Już tracę cierpliwość,ale nie krzyczę na niego jak się zmoczy ani nic bo wiem,że będzie jeszcze gorzej.Niby dopiero luty ale najpierw trzeba go nauczyć a potem jeszcze utrwalić.Jezcze pół biedy gdyby siadał ale się nie załatwiał ale on nawet o siadaniu nie chce słuchać

Gość Ajjj
A też sadzałam go jak tylko zaczął siadać.I siedział i zrobił czasem siku a nawet kupę a potem mu się odwidziało

Gość gość
Oj tam nauczy sie .Do wrześnie jest jeszcze sporo czasu . Spokojnie do tego podejdź,

Gość Anna z Warszawy
Mój 10ms syn od miesiąca robi kupę na nocnik (poranną, później zazwyczaj w pieluchę, bo tego jeszcze nie pilnujemy). Ogólnie liczy się nasza systematyczność i cierpliwość. Mały co rano załatwia się do nocnika, ale jakbym go nie posadziła to zrobiłby w pieluchę, proste. Bywa, że czasem nie chce siedzieć to nie zmuszam go albo staram się czymś zainteresować (często bawi się po prostu swoim ptaszkiem). Aha, jestem za najprostszym nocnikiem bez udziwnień. To w końcu sracz, a nie zabawka ;)

Gość gość
"ość dziecko powinno sie sadzac na nocnik jak tylko nauczy się siedzieć!!! a nie 2 latek w pieluchach!!" No i co s tego ze 2 latek ma pieluchę ? Przyjdzie czas to sie nauczy .

Gość Ajjj
Mam wrażenie,że próbowałam już wszystkiego.Nie wiem czemu nawet nie chce usiąść.Przecież nigdy na niego nie krzyczałam,co prawda staram się go wychowywać tak,żeby wiedział że tak jak ja mówię to tak ma być,że ma być grzeczny i jestem dość surowa w przestrzeganiu swoich zasad ale NIGDY nie karciłam go za sikanie do majteczek.Nie każe mu siadać na nocnik tylko proszę.A jest dość *****iwym i często nie grzecznym chłopcem,ale nigdy nie karcę go jeśli nie mam racji

Gość Ajjj
nie wiem czemu mi wykropkowało słowo.Napisałam że jest bardzo *****iwym dzieckiem-bardzo żywym

Gość gość
dziecko powinno sie sadzac na nocnik jak tylko nauczy się siedzieć!!! a nie 2 latek w pieluchach!! Twoje dziecko z pewnośćia miało 7 msc jak siadało na nocnik?

Gość gość
Moja corka w marcu bedzie miala 2 lata... Oduczylam ja od pamperesow dwa miesiace temu.///// a zrobilam to tak :: Livia nie chciala siadac na nocnik, wiec kupilam jej nasadke na sedes i to bylo setno.... Na poczatku chciala siadac i widziala ze ja tez siadam ;) byla ucieszona ,a koszt ylko ok.20 zl . Sprobuj dziecku kupic nasadke.

Gość Ajjj
Ja właśnie mam nakładkę na toaletę.Na tym też nie chce siadać.Jak tylko widzi,że zachęcam i prowadzę go do toalety to piszczy i ucieka.Nie,że się boi tej nakładki tylko śmieje się,piszczy i ucieka albo zapiera nogami

Gość gość
Aha i zapomnialam dodac ze oduczani etrwalo u mnie dobry tydzin ;) Na poczatku Livia zlala sie do majtek i rajstopek - i tak chodzila przez jakies 15 minut , zaprowadzalam ja i mowilam ze sika sie w wc i jej pokazywalam gdzie jest i w ogole.... pozniej szlam z nia tam gdzie zrobila plame (siku) i tlumaczylam ze brzydko , nie powinna tak robic ... Pierwsszego dnia posikala 15 rajtop , drugiego bylo juz lepiej.... Bo ilez dziecko wytrzyma chodzac mokrym ??

Gość gość
wiesz? kazde dzieecko jest inne , moja bratowa oduczyla od pamperow dopiero w wieku 4 lat. Mimo tego ,ze chcrzesniak wiedzial kiedy mu sie chce sikac - taki bunt czy co ? nie wiem....

Gość Ajjj
Ja chciałam swojego syna zostawić w tych majteczkach,żeby poczuł,że pupa jest mokra.Nawet godzinę w tym wytrzymał.A jak pytałam go czy mu wygodnie to mówił,że tak,pokazywał gdzie jest plama i robił dalej swoje

Gość Ajjj
Właśnie boję,że to ten bunt dwulatka.Ale do września MUSI mieć opanowane sikanie na nocnik lub toaletę.Musi sam mówić,że mu się chce bo przedszkolanki nie będą go pytać co 45min jak ja

Gość gość
Nie wiem czy to dobry sposób ale dośc skuteczny. Ja zaczynałam sadzac synka na nocniku podczas ogladania bajki w tv. W innym przypadku za chiny nie chciał usiąśc a przy bajce wogóle nie robił problemu. Jak tak sobie siedział ok 20 minut to zdarzyło mu się te siusiu zrobic troche przypadkowo i wtedy jak zobaczyłam ze jest siusiu nagle biłam mu brawo i wtedy powoli zaczal sobie zdawac sprawe o co chodzi z tym nocnikiem.

Gość gość
Livia :O :D jakiez to nowoczesne :D

Gość gość
2,5 letnie dziecko na nocniku? Wywal nocnik.. i ucz tylko do kibelka. Przecież w przedszkolu nocnika nie będzie..