Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Angielskie przepisy kulinarne

Polecane posty

Gość gość

Wklejajcie wasze przepisy na rozne angielskie dania i desery :) Moj chlopak jest anglikiem i staram sie troche nauczyc gotowac angielskie dania. W ten weekend bede robic Shepherd's pie i znalazlam taki przepis: http://www.nigella.com/rec**es/view/shepherds-pie-757 Fajnie by bylo jakby ktos sie podzielil przepisem na trifle

Gość gość
Wez poszukaj w Google. Troche dziwne polegac na Polakach jesli chodzi o angielskie przepisy co nie?

Gość gość
a twój chłopak nie może pokazać ci jak gotować angielskie dania?

Gość gość
Skoro jest Anglikiem to sie obrzarl angielskiego obrzydlistwa cale swoje zycie , moze zrob mu polski obiad , tu sie mozesz popisac , bo co bys z " angielskiej " kuchni nie zrobila ( nie ma tego za wiele ) to i tak dobre nie bedzie .

Gość gość
Zrob mu roast dinner, czyli upiecz jakiekolwiek mieso w piekarniku, upiecz do tego ziemniaki w gesim tluszczu lub oleju (najpierw ugotuj je), do tego pieczone marchewki i pietruszki z miodem plus jakiekolwiek gotowane warzywa wedlug upodoban. No i oczywiscie gravy, najlepiej z sokow z miesa, mozesz dodac pieczona cebule, czerwone wino, przepisow jest pelno w necie.

Gość gość
Albo usmaz mu porzadnego steka z chipsami (chipsy mozesz kupic lub sama zrobic - ziemniaki kroisz, obgotowujesz i wkladasz do piekarnika polane olejem i doprawione sola, 15 min przed wyjeciem mozesz dodac zabki czosnku w skorkach). Do tego jakas salatka, my lubimy smazone szparagi. Nie jest to danie angielskie, ale chyba kazdy Brytyjczyk lubi steki, zwlaszcza faceci. A z deserow polecam eton mess.

moj ulubiony brytyjski obiad to chyba roast dinner, ja lubie po prostu pieczonego kurczaka, do tego roast potatoes, warzywa gotowane na parze, do tego dodatek leek and cream i sos. stek jest szybszy i latwiejszy. po 3.5 minuty z kazdej strony na bardzo rozgrzanej patelni, zdjac i dac odpoczac 10 min pod prykryciem, koniecznie do niego sos pieprzowy z dodatkiem soku ktory wyplynie ze steka. plus frytki i jakies warzywa lub grillowane pomidorki koktajlowe na lodyzce. na deser polecam jakies owocowe crumble - szybkie i smaczne, bread and butter pudding (nie kazdy lubi) albo tak jak wyzej eton mess (moj ulubiony, bardzo szybki do przygotowania deser).

Gość gość
dziekuje za sugestie. Matka mojego chlopaka robi angielskie dania na obiad ale np uzywa gravy z granulek co dla mnie jest nie do pomyslenia (ja wszystko zawsze robie "from scratch") dlatego szukam innych przepisow. Steki z frytkami to moj chlopak zawsze robi na grillu, ja bym sie nawet za steki nie brala, one dobrze tylko z grilla smakuja a w grillowaniu faceci sa dobrzy. Mieszkamy w stanach i trudno tu jest dostac angielskie czy polskie produkty. Polskiego zarcia on nie lubi, ja zreszta tez nie przepadam, kilka razy poszlismy do polskiej restauracji i ja tez ugotowalam mu kilka razy zupe ogorkowa, golabki, gulasz, kotlety i takie tam, no ale wiadomo polska kuchnia na tle tej roznorodnosci w stanach nie wypada super i nie kazdemu podchodzi. Zona, dzieki za sugestie, my razem juz kilka razy zrobilismy ten roast dinner. Myslalam ze watek bedzie fajna konwersacja i kazdy podzieli sie tu swoim sposobem na przyrzadzenie ulubionej potrawy angielskiej - nie wierze ze wszysyc jadacie schabowego w Anglii? Zona, apropo deserow robilam juz kilka razy banoffee pie - kupuje gotowy spod do sernika, wylewam na to karmel (z hispanic food section cos jak nasza masa kajmakowa) z puszki przekladany swiezymi bananami, po czym ubijam smietane z cukrem pudrem z aromatem waniliowym i dekoruje pie. Na sam wierzch ucieram kawalek tabliczki czekolady. Pycha! Prosty deser a zawsze wszystkim imponuje.

Gość gość
Angielska kuchnia niestety tez nie jest zbyt wyszukana, zapytaj sie jego co lubi. Moj chlopak Anglik z angielskiego jedzenia to jedynie full English breakfast lubi, a poza tym to woli curry od typowo angielskich przysmakow, nawet za roast dinner az tak nie przepada, choc czasem robimy w niedziele.

Gość gość
Autorko, ja nie jadam codziennie schabowego, wlaściwei nigdy nie nie lubię wieprzowiny. Mieszkamy w Szkocji jesteśmy Polakami a najczęściej przyrządzamy kuchnię włoską w domu. lasagne raz w tygodniu spaghetti bolognese też (mielona wołowina, stek mielony). risotto klasyczne lub urozmaicone. robie też dużo różnych zapiekanych warzyw beszamelu. pyszne świeże ryby. albo wlasnie curry, z indykiem bądź wegetariańskie dużo warzyw. czasem zrobię grochówkę albo rosol ale to z raz na kilka miesięcy. nie kazdy Polak w UK je tylko polską kuchnię.

Gość gość
My tez nie jemy codziennie schabowego , moj maz jest kucharzem ale takim z prawdziwego zdarzenia ( nie z wyksztalcenia) , ma do tego pasje i talent i gotuje przepyszne dania z kuchni calego swiata , wczoraj na przyklad jedlismy Chimichange :)

no to ja wam powiem, ze moj maz brytyjczyk bardzo lubi nasza polska kuchnie i dosc czesto gotuje cos po polsku: kotlety schabowe, golabki, kotlety mielone, karkowke pieczona lub w sosie do tego surowki na nasz polski sposob, albo gulasz, bardzo fajnym popisowym polskim daniem sa zrazy! zrazy robie jak trzeba cos wykwintniejszego zrobic, bo fajnie sie je podaje, koniecznie z buraczkami na cieplo albo surowka z kiszonej kapusty. gotowalam po polsku dla wielu brytyjczykow i tylko zawsze slysze zachwyty i widze, ze im to naprawde smakuje. tak poza tym to lube eksperymentowac z kuchnia z calego siwata, np serbska, portugalska itd, ale zawsze wracam do polskiej.

Gość gość
U mnie w pracy kolezanka Szkotka gotuje bigos , golabki , salatke sledz w kozuchu , co u mnie sprobuje to zaraz w domu robi :)

Gość gość
No tak wiadomo, ze kazdy ma inne gusta kulinarne, ale ja pytalam czy ktos ma jakies ulubione angielskie przepisy, a tu od razu sugestie ze mam mojemu chlopakowi zrobic schabowego :D lol

Gość gość
Angielska kuchnia jest bardzo uboga ; shepherds pie , bangers &mash , fish&ships , steak & kiddney pie , roast dinner , chicken casterol , chilli con carne ( chociaz czy to ichnie to nie jestem pewna ) I to byloby na tyle .

Gość gość
uboga i tlusta:(niezdrowa

tak z ciekawosci zapytalam swojego faceta jakie jest jego ulubione brytyjskie danie to on tak powiedzial: eeee... nie wiem. racje ma ten kto mowi ze brytyjska kuchnia jest bardzo uboga, wiekszosc tego co gotuja brytyjczycy sa zapozyczone np. curry z indii, czy bolognese z wloch, nawet stek jest rodem bardziej z usa czy francji.. ja lubie bardzo jacket potatoes ale to bardziej na lunch, albo fish and chips ale to tez sie kojarzy z fish barem i take away (chociaz mi sie zdazylo robic je na domowy sposob czyli samemu filetowac rybe i smazyc w domowej roboty batter) a tak to tez sama nie wiem. chyba ten shepherds pie czy cottage pie to jeszcze takie najbardziej skomplikowane brytyjskie danie...

Gość gość
to tak jak my mowimy o polskich potrawach, a sporo z nich nie jest wcale polskich moj maz Anglik bardzo lubi polska kuchnie. ja lubie angielska. z reguly mieszamy wszystko razem :) tutaj jest przepis na pyszne i zawsze wychodzace ciasto http://www.bbc.co.uk/food/rec**es/mary_berrys_perfect_34317

Gość gość
Mieszkalam przez jakis czas z brytyjskimi tesciami i jedlismy w niedziele roast dinner, czasem fish pie, a tak to bylo spaghetti,chilli con carne, sheppards pie, lasagne, curry, chinese albo fish and chips, zapiekana piers kurczaka. I risotto tesciowa dobre robila. Brytyjczycy sami nie jedza jedynie angielskiego jedzenia, bo na dluzsza mete jest monotonne. Zrob mu jakies curry, na pewno sie ucieszy :)

Gość gość
Szkoda tylko tych angielskich dzieci ktore wiecznie gotowce jedza , mam 10 letnia corke i jak przychodza do nich kolezanki to mowia ze jedza na kolacje pizze , lub chicken nugets z frytkami i tak w kolo , a obydwoje rodzice na bezrobotnym po kilkoro dzieci maja to ich zarciem z Iceladu zywia :(

Gość ex_debill_znowu_po
ostatnio uwielbiam chicken balmoral z sosem z whisky: http://cookingwithluce.wordpress.com/2013/08/18/balmoral-chicken/ nie wiem jak jest z dostępnością haggisu w Anglii, ale może black pudding, albo i nawet kaszanka stykną? jadłam podane z pure z ziemniaków i ichnimi warzywkami, ale zdecydowanie wolę jakąś polską surówkę. z deserów lubię pavlową - tez prosta i szybka; dzieciom robię fish pie - bo lubią bardzo, w ub. roku 'odkryłam' chowder, eksperymentuję z jagnięciną, ale chyba najlepiej jednak podchodzi z orientalnymi przyprawami, a nie z sosem miętowym; ciągle nie mogę się zabrać do upieczenia chocolate brownie (jeśli to to ciastko ze z lekka roztopioną czekolada w środku?) najprostsze i angielskie są muffiny - kwestia wyboru dodatków