Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mama 3 latka

Kiedy z dzieckiem do logopedy??

Polecane posty

Gość Mama 3 latka

Mój trzylatek mówi już od dawna, ma bardzo bogate słownictwo i ogólnie bardzo dużo mówi. Ale... bardzo niewyraźnie. Tzn. jak się postara, to mówi ładnie, ale ogólnie za szybko. Poza tym nie mówi niektórych literek np. - zamiast "s" mówi "h" np. hmok (smok), hamochód, hanki (sanki) - nie wymawia niektórych literek wcale, tylko je omija: r, l, z, np. rower= owej, zamek-amek, zoo=oo, lalka=aka Czy powinnam się już martwić i iśc do logopedy, czy jeszcze ma czas i się nauczy??

Gość Mama 3 latka
Nikt mi nie poradzi?

Gość gość
Moja 3,5latka lchodzi na indywidualne zajecia w przedszkolu raz w tyg na 1godzine. Mowi duzo ale nie wymaia r,k,

Gość Mama 3 latka
To, że nie wymawia "r" to nie jest w tym wieku dziwne. Dla mnie bardziej to, że mój syn je całkiem omija i nie zastępuje inną literką. Np. nie mówi "ż", tylko je omija i mówi np. "aba" zamiast "żaba" a inne dzieci mówią np. "ziaba" Albo nie mówi "jyba, czy lyba" na rybę, tylko mówi "yba"

Gość gość
Słyszałam, że im wcześniej tym lepiej

Chyba nie powinnaś na razie panikować. Mam dwóch siostrzeńców. Jeden nie wymawiał R. A drugi nie wymawia wszystkich szeleszczących :) Logopeda zdecydował w obu przypadkach żeby korekcję rozpocząć w zerówce. Ale możesz iść do logopedy i wtedy on podejmie decyzję.

Aha i mój siostrzeniec od szeleszczących zamiast K mówił T. Więć był tot, tanapka itp ;D Już mówi normalnie :) A na logopedie chodzi od września...

Aha i mój siostrzeniec od szeleszczących zamiast K mówił T. Więć był tot, tanapka itp ;D Już mówi normalnie :) A na logopedie chodzi od września...

Gość Mama 3 latka
A ile ma lat?

Gość gość
jak cię stać to niech chodzi - zawsze mu to nic nie pogorszy a może jedynie pomóc - ale czy jest taka konieczność trudno stwierdzic - myśle że jest jeszcza mały i sam się wyrobi ale jak masz kase to go poślij - mój synek ma w przedszkolu zajęcia logopedyczne 2 razy w tygodniu - widze różnice

Gość Mama 3 latka
Chodzi do przedszkola, ale tam logopeda dla 5-6 latków dopiero jest. A to nie ma logopedów na NFZ?? Tylko prywatnie są??

Logopeda to nie lekarz, z NFZ nie ma nic wspólnego. Logopedzi są częścią oświaty. Porozmawiaj z przedszkolanką, czy powinnaś się martwić i czy zapisać go na prywatne sesje z logopedą. Na pewno trochę się na tym zna :)

Gość Mama 3 latka
No porozmawiam, ale teraz aktualnie jest chory i siedzimy w domu, więc dopiero za tydzień. U mnie logopeda jest chyba w poradni psychologiczno-pedagogicznej, a to mi się wydawało, że to na NFZ jest.

Gość gość
Możesz zapisać się do poradni psychologiczno-pedagogicznej. Tam dziecko zostanie zdiagnozowane i na początek dostaniesz wskazówki jak pracować z dzieckiem by poprawić integracje sensoryczną. Ćwiczenia są w formie zabawy i dziecko chętnie ćwiczy podczas zabawy, nawet nie wie, że to ćwiczenia. Po prostu bawi się z mamą w nowe zabawy. Możesz też poszukać literatury i przeszkolić się sama, możesz poszukać dobrego logopedy prywatnie. Jest wiele możliwości pomocy dziecku.

Gość gość
moim zdaiem 3-4 lata to dobry czas na wizyte

Gość Livvia66
a ja uważam, że trzeba iść wtedy gdy coś zaczyna nas niepokoić. Ja tak właśnie miałam ale to zbiegło się z bilansem 3 latka i nasza pediatra dala nam od razu skierowanie do specjalisty. Niestety okazało się, że terminy na nfz były delikatnie mówiąc odlegle dlatego zaczęłam szukać czegoś prywatnie. Tak trafoliśmy do ośrodka LOGOS DTR na Targówku w Warszawie i to był strzał w 10. Synek zosta szybko i przede wszystkim skutecznie zdiagnozowany a zaproponowana terapia szybko przyniosła oczekiwane efekty.