Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Mops odmówił pomocy

Polecane posty

Gość gość

Słuchajcie głupia sytuacja ale cóż czasem tak jest . Partner stracił prace we wrześniu bo firma upadła jest na zasiłku dla bezrobotnych ja na macierzyńskim no i 2 dzieci. Poszłam do mops u żeby załatwić jakiś zasiłek chociaż obiady starszemu w szkole bo mamy ciężką sytuacje brakuje na wszystko mieszkamy w wynajętym mieszkaniu. Oni przeprowadzili wywiad środowiskowy (alimentacyjny ) wśród rodziców i okazało się że zarabiają za "dużo" i mogą nam pomagać . Więc jeśli mops da nam zasiłek to niby z urzędu pójdzie sprawa o alimenty na nas od rodziców .Ojciec mojego partnera nie odzywa się do nas jest alkoholikiem i największym bydlakiem jakiego w życiu poznałam. Teściowa pomaga kupuje jedzenie ale nie mogę patrzeć ja ta kobita zapiernicza tym bardziej ze nas jest 4 ona ma w domu 3 dzieci dorosłych ale też nie pracują a jeden syn niepełnosprawny od urodzenia ma rentę socjalną No i tak mam pytanie czy mogą odmówić w tej sytuacji pomocy i co robić dalej ?

Gość gość
up

Gość gość
nikt nie pomoże :/

Gość gość
jaki obowiązek alimentacyjny? to ile wy macie lat? 18? Bo rodzice mają obowiązek alimentacyjny wobec dzieci do 18rż lub 26 jesli dziecko się uczy/ Potem won iwon. Rodzic może za to oczekiwać od dziecka alimentów do śmierci. coś ściemniasz laska :O

Gość gość
W zasadzie nic nie możesz zrobić. Tak własnie jest, że przeprowadza sie wywiad wśród rodziców i jak wyjdzie, że mają nadto to już jest to powód by Wam pomocy nie dac. Rada na przyszłość taka, żeby mimo zarobków podawać większe wydatki wtedy wyjdzie, że rodzice nie mają z czego pomóc.

Gość gość
ja uważam tak, że skoro macie swoją rodzinę to musicie sobie radzić sami. Jak widać teściowie kolorowo też nie mają i to chyba nie fajna sytuacja, że mają utrzymywać jeszcze was... a swoją drogą, co Ty masz za chłopa, który od września do marca roboty nie potrafi znaleźć ? Pewnie siedzi w domu przed telewizorem z piwem i d**ę grzeje... żal, naprawdę ! Mój mąż pracował w firmie logistycznej, zarabiał 4500zł na miesiąc.... stracił pracę 2 dni po narodzinach naszego dziecka ! Wyobrażasz sobie ? A skoro jesteś matką, to sama wiesz, że w ty okresie potrzeba najwięcej pieniędzy.... ale jakoś potrafił pójść 3 dni później na budowę i zarobić cokolwiek ! Później udało mu się znaleźć równie dobre stanowisko... ale cóż! on pracował i mu się chciało ! A wy bidujecie i chcecie swoimi problemami obarczyć całą rodzinę, żenada ! Wstyd by mi było !!!! WSTYD !

Gość gość
to twoje dzieci i twój z****** obowiązek je wykarmić a nie być hieną i żerować na rodzicach. tak to jest jak patologia się rozmnaża :O:O:O

Gość gość
Czytacie ze zrozumieniem? Gdzie autorka napisała, ze chce żerować na rodzicach?? Chce np obiady w szkole dla dzieciaków. Najlepiej podsumować kogoś w trzech zdaniach nie znając przyczyny.

Gość gość
do roboty wyślij swojego pasożyta i pijaka :O takim to powinni z mety dzieci odbierać !

Gość gość
czy wy czytac umiecie? autorka cchiala pomoc z mopsu a nie do rodzicow to mops kaze placic rodzicom na nich! to chore ale ja mialam podobna sytuacje na studiach wyprowadzilam sie od rodzicow bo mnie wyrzucili ale nie moglam dostac socjalnego stypendium bo mimo niskich zarobkow wliczono dochody moich rodzicow ktorzy ani zlotowki na mnie nie lozyli

Gość gość autorka tematu
Jaka patologia ? W mieście w którym mieszkamy dostać prace graniczy z cudem . Po za tym jest budowlańcem pracuje jako operator i to nie takie łatwe znaleźć stałą prace w martwym sezonie. od marca na pewno się ruszy ale teraz jest lipa. Jak tylko chwyci coś to pracuje ale teraz na dodatek złamał rękę grając w piłkę z synem.Że się jest biednym nie znaczy od razu że się jest patologią. I jak widać jeśli dzieci są w niedostatku to istnieje obowiązek alimentacyjny wobec nich . A i alkoholu się u mnie nie pije (partner ma taki uraz psychiczny po tatusiu alkoholiku )

Gość gość
poza tym gratuluje zaradności meża jednej z pan jak to potrafil od razu prace znalezc niestety nie wszyscy maja tak dobrze, moj maz szuka pracy rowniez od wrzesnia i bez efektu, co gdzies idzie do pracy to po 2-3 dniach albo mu dziekuja albo po mcu roboty nie zaplaca i tak juz pol roku

Gość nonononono
Jak moja teściowa załatwiała sobie jakiś zasiłek z opieki to do meza i jego brata przyszły jakies dokumenty odnośnie alimentów na matkę . Maz wpisał swoje zarobki ,brat swoje i odesłali do opieki. Teściowa dostała ten zasiłek . Podobno to taka procedura .

Gość Lilliana
Nie ma to jak pisać nie na temat i zmieszać ludzi z błotem tylko dlatego że stracili pracę. Ciekawe skąd taka pewność że wy i wasi mężowie kiedyś nie będą musieli szukać pracy.

Gość gość autorka tematu
Jak bym wiedziała że wy tutaj tylko besztać kogoś potraficie to bym nie pytała o nic. I sprawdźcie znaczenie słowa PATOLOGIA !

Gość Lilliana
Jestem tu drugi raz ale już widzę że podyskutować się nie da - nigdzie w sieci jeszcze nie widziałam tyle chamstwa :) Autorko myślę że musisz szukać odpowiedzi gdzie indziej, na jakimś profesjonalnym forum może.

Gość gość autorka tematu
Lilliana zgadzam się z Tobą masakra jakaś jak tu łatwo można zostać ocenionym i zbesztanym :(

Gość pod haslem patologia
zapewne będzie twoje zdjęcie autorko. pracy WSZĘDZIE JEST PEŁNO. zwłaszcza dla tkich prostaczków jak wy bez wykształcenia. fizoli wszędzie potrzeba, tylko jak leser i robić się nie chce to nic dziwnego że po 2 dniach mówią spadaj. ot taki pracowity.

Gość gość
Ale dziadostwo. Ale najważniejsze że komputer jest.

Gość gość autorka tematu
Mam szczerą nadzieję że was też spotka taka sytuacja i stracicie prace i jej nie znajdziecie nigdzie !

Gość gość autorka tematu
Patologia (z języka greckiego πάθος "pathos - cierpienie" i -λογία "-logia" - przyrostek tworzący rzeczowniki oznaczające gałęzie nauki) – nauka o chorobach albo stan chorobowy, w ogólniejszym znaczeniu nieprawidłowość (również w odniesieniu do nauk społecznych). Jako nauka bada przyczyny (patogeneza), mechanizmy i skutki chorób. W miarę rozwoju tych badań powstały bardziej szczegółowe działy: histopatologia immunopatologia logopatologia neuropatologia osteopatologia psychopatologia patologia seksualna patologia społeczna patofizjologia patomorfologia patologia zwierząt anatomia patologiczna zwierząt histopatologia zwierząt patofizjologia zwierząt patomorfologia zwierząt

Gość Lilliana
Jestem informatykiem. Czasem składam dla co mniej zamożnych znajomych komputery nawet za 100 zł. Poza tym dziś Internet jest tak niezbędny jak woda czy elektryczność. A że praca jest wszędzie, pełno? Nie. Konkurencja jest wielka.

Gość u nas jakie 20 stopni
MOPS nie moze odmówić pomocy z uwagi na alimenty dla dorosłych dzieci - nie ma na to podstawy prawnej. Podejrzewam, że po prostu autorko trochę przeinaczasz sytuację:O Pewnie komisja stwierdziła, że macie w domu majątek, który można spieniężyć a nie czekać na zasiłki.

Gość callineczzka
Juz się zleciały hieny żeby po kimś pojechać. Autorko nie bierz sobie do serca tych złośliwych uwag ..W życiu rożnie bywa i mam nadzieje ze twój facet szybko znajdzie prace :)

Gość gość
Autorko a ty ile masz macierzyńskiego?

Gość gość autorka tematu
Nie mamy nic . Oni powiedzieli że mogą nam dać zasiłek ale obowiązek pomocy spoczywa na rodzicach w pierwszej kolejności i oni z urzędu wyślą wniosek do sądu .

Gość pod haslem patologia
do marketów czy magazynów, na kierowców czy do innych prac fizycznych pełno jest ofert pracy. wiem bo sama niedawno pracy szukałam - jakoś znalazłam po 2 tygodniach... mimo że ofert dla osób wykształconych jak na lekarstwo. wszędzie tylko przyjme do sklepu, na skład budowlany, do marketu, kierowcę, sprzątaczkę itp. takich ofert są setki, więc nie piszcie że jak facet chce pracować to pracy nie może znaleźć :O tak najwyraźniej szuka.

Gość gość autorka tematu
Ja mam 800 zł z groszami 711 zasiłku dla bezrobotnych i 500 zł alimentów na starszego syna oto nasz cały dochód

Gość u nas jakie 20 stopni
komputer masz? tv? mikser? kuchenkę mikrofalową? komórki? to wszystko można sprzedać. Nie ma podstawy prawnej - rozumiesz, czy masz problem z czytaniem? NIE MAM TAKIEGO PARAGRAFU który pozwoli oczekiwać od rodziców dorosłych nieuczących się dzieci alimentów. ile macie lat? 18?

Gość gość
to nie jest tak, że MOPS kieruje pismo do sądu o alimenty - tak jest tylko przy odpłatności za DPS. Wasi rodzice mogli tak naprawdę się w ogóle na ten wywiad nie zgodzić. odmówili Wam, bo pewnie mama podała, że Wam pomaga, kazali jej to wycenić i kwotę przez nią podaną wliczyli do Waszego dochodu. następnym razem niech mówi, że pomaga wyłącznie w formie rzeczowej i usługowej (np. pomoc przy dziecku) i nie wyraża zgody na ujawnianie swojej sytuacji dochodowej