Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Klaudiaaaaaa

Dzisiaj termin porodu

Polecane posty

Gość Klaudiaaaaaa

Hej. Mam taki problem... dzisiaj wypada mi termin porodu wg USG, natomiast wg OM mam na 27.02, kiedy zglosic sie do szpitala? Który termin brac pod uwage? Lekarz prowadzacy kazał mi przyjsc do niego na jeszcze jedna wizyte 25.02, ale boje sie, ze dziecku moze cos sie stac, gdy bede czekac... Może macie jakies rady? Dodam, ze to moja pierwsza ciaza i nie jestem za bardzo zaznajomiona z tym jak to wygląda... Pozdrawiam

Gość Klaudiaaaaaa
Dodam, ze od dwóch dni wieczorem łapią mnie wieczorem lekkie bóle, podobne do tych przy miesiączce.

Gość gość
ja bym pojechala do szpitala, nie czekalabym na nic, zwlasza ze jedna tragedie po ciazy przezylam....

Gość gość
Bierze się pod uwagę termin z om. Chyba trochę panikujesz. Ja bym czekała na wizyte

Gość Klaudiaaaaaa
Nie chce leżeć w szpitalu niepotrzebnie kilka dni, wolałabym sie zglosic przed samym porodem. Mój lekarz nic konkretnie mi nie wytlumaczyl co mam zrobic, powiedzial tylko, ze nie powinnam urodzic jeszcze przez tydzien i zeby przyjsc do niego na wizyte...

Gość Klaudiaaaaaa
Nie chce leżeć w szpitalu niepotrzebnie kilka dni, wolałabym sie zglosic przed samym porodem. Mój lekarz nic konkretnie mi nie wytlumaczyl co mam zrobic, powiedzial tylko, ze nie powinnam urodzic jeszcze przez tydzien i zeby przyjsc do niego na wizyte...

Gość Klaudiaaaaaa
No właśnie tak zrobie. Nie panikuje, po prostu boje się, ze moze cos sie stac. Tym bardziej, ze jestem niedoświadczona....

Gość gość
wg terminu z USG jeżeli jest wczesne do 11 tyg i wykonane przez dobrego lekarza +/- 3 dni na błąd oraz +/- 7 dni na to że kazde dziecko potrzebuje indywidualna ilość czasu, (od 259 dni od zapłodnienia do 274 dni, średnia to 266 )pozdrawiam, wiec zarówno z OM , jak i USG obowiązuje +/- !!!!

Gość gość
Najwazniejszy termin to ten z OM, reszta to tylko obliczenia maszyny, która zazwyczaj określa wiek ciązy po wielkości dziecka. Moje dzieci rodziłyby się średnio 2 tyg wcześniej gdybym brała termin wg usg. Po prostu miałam długie dzieci, przez to maszyna wyliczała wcześniej termin porodu i ich wagę. Spokojnie, nie nakręcaj się,masz jeszcze czas.

Gość gość
tak z OM jeśli masz cykle regularne! a wiekszość kobiet takich nie ma wiec nie gadaj głupot! nie każda kobieta zachodzi w ciaze 14 dnia cyklu !!! ja mialam cykle 40 paro dniowe i zaszlam w 30 dniu cyklu i co mialam miec liczone od OM ? to moje dziecko rodząc sie w 38 tyg wg OM tak naprawde było w 36 tyg więc mi nie gadaj głupot tylko poczytaj troche !

Gość luizzzzzzaaaa
widocznie Ci jakis konował robił usg lub było zbyt późno robione koleżanko :D

Gość gość
moim zdaniem jeśli usg było robione do 11 tyg i z niego wyznaczono termin porodu to termin wychodzi orientacyjnie na : od 18 do 24 lutego plus, minus 7 dni ! czyli mozesz nawet urodzić na poczatku marca :D

Gość gość
Ty z 13 23 nie drzyj się, jak masz jakieś trefne cykle to się faktycznie z usg liczy, z om w ogole nie powinnas muec, ja mam tylko jeden termin, ten z usg

ja się nie dre, tylko wkurza mnie ze każdy zakłada to ze kobieta ma cykl 28 dniowy, a tak na prawde ma ****ardzo mały % kobiet

Gość gość
ja termin z usg z 12tc mam na jutro :-) z ostatniej miesiaczki mialam na 13 lutego. u lekarza bylam wczoraj. stwierdzil ze dziecko juz jest bardzo nisko w kanale i porod moze zaczac sie lada moment :-) od jakiegos tygodnia codziennie pobolewa mnie brzuch jak na miesiaczke ale po ok 5min ustepuje. wszystko w dole mnie boli nawet kosc ogonowa. lekarz powiedzial ze ledwo glowke czuje przez dotyk brzucha bo jest tak nisko. siedze jak na bombie. to moja druga ciaza, starszego synka wyslalam do szwagierki na tydzien i mam szczera nadzieje ze w tym czasie urodze :-)

to Ci życzę powodzenia , tylko nie sugeruj sie tym dokladnie, no chyba ze znasz date zapłodnienia :D niestety nie ma skutecznej metody na okreslenie terminu porodu i ja tez na tym ubolewam bo tak jak napisalam mam 2 tyg róźnicy miedzy OM i USG, a z tego co czytalam i dziewczyny ktore obserwuja swoje cykle tez twierdza ze wiek ciąży wg USG bardziej zgadza sie ich obserwacjami, ponad to ja duzo rozmawialam z moim ginem na ten temat i dużo też czytalam więc wierze bardziej temu wczesnemu usg :) a to bylo Twoje najwczesniejsze usg ?

Gość gość
ja pierwsze usg mialam w 9tc i wtedy termin okreslony zostal na 3 marca...takze roznica u mnie duza, ale ja mialam zawsze dlugie cykle 30- 32 dniowe. pierwsze dziecko urodzilam 6 dni po terminie z usg z 12tc.

Gość gość
a ja mam ten sam termin z OM i usg, nie bedzie problemu

to ten termin jest bardziej prawdopodobny z 9 tyg niż 12 bo od 12 tyg dzieci zaczynaja rosnac swoim tepem i blad w pomiarze siega do 6 dni

Gość gość
Ja mialam termin z usg w 10 i 12 tyg.ciazy na 01.09 a z om na 18.08 wiec spora różnica i urodziłam 05.09, uwazam ze termin z usg do 12 tyg.jedt dokladniejszy,bo wiekszosc kobiet na nierówne cykle i zdarza się podwojna owulacja.

Gość gość
kurcze to mnie troche zmartwilas :-P zreszta zobaczymy co to bedzie...jesli dziecko juz jest tak nisko to moze jednak w ciagu nastepnego tygodnia urodze. juz spac nie moge, tak mnie wszystko boli co 1,5 godz. budze sie zeby obrocic sie na drugi bok...ech.....

myśle że do końca tygodnia urodzisz :) koleżanka wyżej ma racje lepiej wierzyć usg niż ślepym obliczeniom wg OM , w sumie błąd dopuszczalny +/- 2 tyg jest ten sam, ale we wczesniejszych pomiarrach zawęża się do kilku dni mniej , czasami po pomiarach usg mozna stwierdzić m.in kiedy mialo miejsce zapłodnienie, niestety nie prawda jest że występuje druga owulacja, po prostu do tzw. 1 nie dochodzi wcale do skutku , i owulacja odbywa się później, np. czasami w dniu spodziewanej miesiaczki :)

Gość gość
dzieki za slowa otuchy :-) zobaczymy jeszcze czy dzielic urodziny bedziemy bo moje przypadaja 25 lutego :-) kuzynki corka wlasnie taki jej prezent zrobila :-)

Gość Klaudiaaaaaa
Ja USG miałam robione w 9tc i właśnie termin porodu wypada na dzisiaj... Nie chce się sugerować terminem wg OM, bo nie pamietałam dokładnie kiedy miałam ostatnią miesiączkę, więc na pewno nie jest dobrze wyliczone, mimo, ze cykle mam regularne. Pójdę we wtorek do swojego lekarza, zobaczymy co mi powie, o ile nie urodzę wcześniej. A już nie mogę się doczekać!:)

Gość gość
a nie chodzisz do szpitala na KTG? To już w szpitalu na podstawie zapisu beda ci mówic co i jak. Ja od 38tc miałam ktg raz w tygodniu, po terminie 2 razy w tygodniu ktg i usg, w szpitalu powiedziano ze trzymalja do 7dni po terminie i przyjmuja na oddział. Ja miałąm ostatecznie porod wywoływany 12dni po terminie z usg, bo w moim przypadku ten termin był bardziej wiarygodny niz om.

Gość gość
nie musisz urodzić dziś :D może to być jutro lub pojutrze , albo np za 10 dni :D