Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Warto wyjechać????

Polecane posty

Gość gość

Witam przede mna a raczej przed nam trudna decyzja do podjecia mianowicie chodzi o wyjazd do Anglii. Maz ma mozliwosc wyjazdu do pracy.Jednak bylaby to ciezka praca fizyczna (w PL pracje w biurze wiec ciezko bedzie sie mu przestawic). Ja z 2 dzieci zostalabym w PL jednak po jakis 2 miesiacach mamy nadzieje dojechac- czy jest to realne?? mąż wzialby ze soba 1000f, a ja jak jechalabym z dziecmi do niego wzielabym 4000f mam nadzieje ze to wystarczy nam na poczatek. Musze szybko dojechac do meza gdyz tu wynajmuje mieszkanie. Same oplaty to 1000 zl a jesc tez cos trzeba wiec doszlismy do wniosku ze lepiej siedziec tam a moze mi w miedzy czasie udaloby sie cos dorobic. Dzieci sa w wieku 1roku i czterech lat. Starsze juz pewnie poszloby do szkoly a z mlodszym pewnie musialabym siedziec. Ze tak powiem nie wymagam nie wiadomo czego wiem ze nawet moze sie okazac ze na poczatek siedzimy z dziecmi w 1 pokoju ale wole to niz siedziec sama z dziecmi w PL nie wiadomo ile czasu a maz w Anglii. W PL wynajmujemy kawalerke i tez jakos sie miescimy. Dodam ze mąż tu zarabia 2000 zl a ja nie pracuje.Czekam na opinie czy warto wyjechac??

Gość gość
warto :)

Gość gość
dzieki za rade :-) nie wiem czemu jest mi sie tak ciezko zdecydowac. Boje sie tego wyjazdu i wszystkiego co mnie tam czeka :-(

Gość gość
a ja bym poczekala.tam was czeka tylko praca fizola.a w polsce za 2-3 lata ty pojdziesz do pracy i tez juz bedzie inaczej.

Gość gość
wpierw pojedzie maz zatem po jakims czasie juz bedzie wiedzial co i ja ?! potem dojedziesz Ty z dziecmi ,moze nie od razu ale po czasie na pewno znajdziesz dla siebie zajecie :) pozyjecie pomieszkacie i zdecydujecie czy zostajecie na stale czy jednak po jakims czasie wrocicie :) jesli maz ma prace zapewniona to probujcie ! lepiej by bylo na pierwsze 3-4 miesiace wyjechac bez dzieci ale jak nie ma takiej opcji to mowi sie trudno i jedzie :) dacie sobie rade

Gość gość
pewnie zostalibysmy tu jakbysmy mieli mieszkanie lub dom a tak to cale zycie na wynajetym bo nawet jak pojde do pracy-co na naszym zadu.iu graniczy z cudem to za najnizsza. A raczej kredytu nikt nam nie da bo brak zdolnosci kredytowej.

Gość gość
Autorko a do jakiego miasta maz chce jechac? Ile bedzie mial wyplaty?

Gość gość
wlasnie to mnie ciagnie do tej Anglii ze tam latwiej o prace a tu mozna szukac i szukac. Ja nie naleze do osob co najchetniej cale zycie siedza w domu-najchetniej to juz poszlabym do pracy.A w tej miejscowosci w ktorej prace mialby maz w Anglii jest mozliwosc ze albo ja zostaje z dzieckiem innej Polki albo ja jej daje mojego maluszka pod opieke i ide do pracy.

Gość gość
malutka miejscowosc 10 tys osob

Gość gość
a co do wyplaty to tez jeszcze nie wiem bo jeszcze nie podjelismy decyzji.Ja tu przed ciaza pracowalam w sklepie spozywczym wiec tez to nie byla lekka praca-pracy sie nie boje :-)

Gość gość
mąż te 300 funtow musialby mi przysylac wiec chyba lepiej tam szybciej dojechac i tam szukac cos. choc wiem ze bedzie ciezko z rocznym maluchem

Gość gość
Tu gosc 10:36 No to jesli mala miejscowosc to bedzie wam latwoej z tanim mieszkaniem, ale z drugiej strony moze tobie byc bardzo trudno znalezc prace jakbys juz dojechala. Malutka miejscowowc - male mozliwosci. To tak na trzezwo ocena, bo wiadomo, ze oprocz plusow sa i minusy. Dziwie sie, ze w Polsce mieszkaliscie z dwojka dzieci w takiej klitce. To juz chyba wolalabym u rodzicow siedziec, jakby mieli dom... Ale jesli maz ma prace zaklepana, to niech jedzie. Na pewno w przeciagu kilku miesiecy bedziesz mogla do niego dojechac. Uwierz mi, tu zycie jest o wiele latwiejsze. Przyjezdzajcie, nawet sie nie zastanawiajcie. Twoje dzieci beda mialy lepsza przyszlosc.

Gość gość
w tej miejscowosci do ktorej myslimy wyemigrowac znajomi za salon plus 2 pokoje placa 525 funtow a za pokoj jak bysmy na poczatek chcieli to 300 funtow.niestety tu w Pl nie mamy mozliwosci mieszkania ani z moimi rodzicami ani tesciami i tak jak mowie za kawalerke z oplatami placimy 1000 zl nie stac nas na wieksze mieszkanie skoro mamy dochodu 2000 zl :-(

Gość gość
Autorko jedzcie! W przeciagu kilku miesiecy zobaczycie roznice w poziomie zycia

Gość gość
i tak tez chyba zrobimy chyba najlepszym wyjsciem bedzie wyjazd mimo iz tak ciezko jest sie nam na ten wyjazd zdecydowac tylko naprawde nie wiem czemu skoro nic nas tu nie trzyma...

Gość gość
Na waszy miejscu bym wyjechala, ale starala sie tez nie palic wszystkich mostow za soba w Polsce bo emigracja wbrew pozorom to ciezli kawalek chleba i nie dla kazdego i w dzisiejszych czasach na krolewskie zycie za graniaca nie ma co liczyc. Dla was wyjazd moze byc szansa, nie da sie zrobic tak zeby maz wzial w Polsce np. urlop bezplatyny a potem gdy juz bedzie pewien ze dacie tam rade zwolnil sie w Polsce.

Gość gość
boje sie tez czy z jednej wyplaty sobie poradzimy z drugiej strony mysle na poczatku bylibysmy na pokoju to damy rade a z czasem wynajmiemy jakies mieszkanie i tez sobie damy rade.jestem nauczona oszczednie zyc wiec mam nadzieje ze jakos sobie poradzimy :-)

Gość gość
wlasnie urlop bezplatny bylby najlepszym rozwiazanie ale nie wchodzi w gre pracodawca nie wyrazi zgody

Gość gość
poprostu w naszym przypadku jesli zdecydujemy sie na ten wyjazd to musi sie udac nie ma innej opcji nie bedziemy mieli tu do czego wracac.

Gość gość
Jak jest u was z jezykiem?Ja bym brala wszystkie obcje pod uwage,tym bardziej ze macie dzieci. Jednym sie udaje natychmiast po przyjezdzie inni latami tyraja i musza siedziec dalej na pokoju, u jeszcze innych nowa praca to niewypal i w taki przypadkach jezyk jest bardzo wazny.

Gość gość
dla mnie bardzo wazne jest to ze maz od razu poszedlby do pracy do ciezkiej pracy ale mam nadzieje ze jakos sobie poradzi.akurat do tej miejscowosci co pojedziemy to jest duzo polakow ale ze tak powiem nie po to jade do innego kraju zeby mowic po polsku, cos tam mowimy ale to nie jest perfekt maz predzej sie dogada jak ja.

Gość gość
o prace meza sie nie martwie bo osoba ktora ta prace ma zalatwic jest pewna i z drugiej strony ja tez nie wiadomo ile nie mysle siedziec na tylku w domu tylko tez chcialabym pojsc do pracy

Gość gość
To w takim razie ryzykujcie, jezeli masz czas poszperaj tez na innych forach cos na temat wyjazdow, zycia polakow za granica, bo takie zycie to nietylko dobre strony(pieniadze sa wieksze to fak ale najczesciej tyra sie calymi dniami czest 6 dni w tygodniu), naucz sie chocby troche slowek.

Gość gość
razem z mezem robimy kurs ang przez internet choc dobrze wiem ze pewnie nie wiele on da ale zawsze cos

Gość gość
jestes chyba jedyna osoba co twierdzi zeby jechac, przegladalam tu rozne fora i kazdy kazdemu raczej mowi jak to tam zle i zeby nie jechac,

Gość gość
Sama musisz zdecydowac, bo ty sama najlepiej wiesz do jakiego miejsca jedzie twoj maz, jak macie teraz w Polsce itd. Za granica nie ma lekko w dzisiejszych czasach wszedzie jest mniejwiecej tak samo z tym ze moze prace troche lzej znalesc. Wiekszosc Polakow tez mieszka za granica na wynajmowanym, czesto tyra sie od rana do nocy nie majac na nic czasu , mijajac sie w drzwiach z dziecmi i wspolmalzonkim ale ma sie zarazem troche wiecej pieniedzy na koncie, wszystko odbywa sie jakims kosztem.Rozni ludzie maja rozne priorytety w zyciu, ja na waszym miejscu bym sie chyba zdecydowala na wyjazd, jednak z nastawieniem takim ze swiata nie podbijecie w przeciagu roku ale moze bedzie sie tam latwiej wam odbic od dna.

Gość gość
nikt nie chce od razu pobijac swiata. Chcialabym tylko moc normalnie zyc nie myslac czy starczy od 1 do pierwszego.

Gość gość
NIE

Gość gość
Pracy w UK juz nie ma