Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Cattaleya89

Nie moge znalezc pracy, co robic???:(

Polecane posty

Gość AAkullinkaa88
to prosze cie ileile napisz, jakie to są te konkretne umiejetnosci potrzebne?

Gość gość
Autorko ludzie ci normalnie odpowiadaja a ty sie rzucasz nie wiadomo o co...skoro Cie tak ludzie odpowiadajacy wkurzaja po prostu przestan pisac.odnosze wrazenie ze jestes nie do konca zrownowazona. Rozumiem ze Ci juz odwala. A jak nienawidzisz polski to jedz na zmywak czym predzej i nie truj

Gość AAkullinkaa88
a jak wy sobie to wyobrazacie, kobieta spawacz, jeszcze jak jest jakas mała, drobna kobietka, to myślicie że da radę operowac tym całym sprzetem? Może napiszecie, mogłas isc na medycynę. Ale myślicie że każdy ma w sobie umiejętności do tego, by uczyc się medycyny? Nie ukrywajmy, medycyna jest tylko dla niektórych ludzi. A z resztą w mojej miejscowości i w pobliskich nie ma takich szkół. Wokół mnie są tylko same administracje, pedagogika i zarządzanie

Gość gość
nie rozumiem, dziewczyny z agencji dobrze zarabiają, nawet z posłami sypiają niektóre normalnie zielona wyspa

Gość gość
kobieta spawacz jest najbardziej poszukiwana, bo właśnie drobna , w każdy rurociąg wlezie

Gość AAkullinkaa88
Fakt, autorka trochę przesadza z tym wybrzydzaniem pracy, bo od czegoś trzeba zacząc, chocby to miała by byc produkcja, zawsze to jakaś praca. Ale rozumiem jej zlosc. Wy piszecie, po co wybrałaś takie studia, czemu nie poszłas na politechnikę. Ale czlowiek który idzie na studia, nie zawsze ma świadomosc co jest aktualnie poszukiwane na rynku pracy. Nie zawsze są osoby, które pokierują dobrze takimi młodymi ludzmi :O A po za tym, każdy kto wybiera jakiś konkretny kierunek, to wybiera go po to, bo chce w nim pracowac! I wkłada się w te 5 letnie studia swoje serce, zapał, ambicje. I też była bym wściekła, gdybym na studiach się starała jak nie wiem co, jak by pozniej miało się okazac że po co mi to było, po to aby zamiatac chodniki? to nie jest takie wszystko proste jak piszecie

Gość gość
gosc 18.30, racja, ludzie podpowiadaja gdzie moze pytac angazuja sie a ta nawet nie podziekuje

Gość gość
kardiolodzy i kardiochirurdzy najwięcej zarabiają !

Gość gość
Żeby pracować musisz mieć doświadczenie i umieć pracować bo to że masz jakieś doświadczenie nie znaczy że pracować potrafisz. Nie każdy się nadaje do jakiejś tam pracy a jest też tak że ludzie nie nadają się kompletnie do żadnej pracy. Ja mam wykształcenie zawodowe, często wygrywam na spotkaniach rekrutacyjnych z ludźmi po studiach właśnie z takiego powodu że ja pracowałem od dawna a oni dopiero co skończyli studia i jedynym ich doświadczeniem zawodowym było dorabianie przez wakacje. Tak to już jest że pracodawcy wybierają ludzi z doświadczeniem a nie z papierkiem. O pierwszą pracę najlepiej starać się przez znajomości żeby gdzieś się zagnieździć na jakiś czas i zdobyć doświadczenie a później to już będziesz mieć z górki.

Gość gość
A moj maz ? Ma dlugoletnie doswiadczenie i co . Dupa. Teraz juz przestal szukac pracy i wszystko na mojej glowie , ciezko mi utrzymac 4 osobyi dom. Mowilam mu zeby bral co leci a on tylko ten bank i ten bank a kierowcow autobusow potrzeba i kurs funduja , metro sprzatac , co kolwiek

Gość gość
powinien się spakować i wyjechać do innego miasta, albo za granicę skoro u was nie ma pracy z jego branży trzeba być mobilnym w tych czasach, nie ma sentymentów

Gość gość
To samo mu mowilam dokladnie zaczepic sie byle gdzie i caly czas szukac tego w czym chce sie realizowac ale jak grochem o sciane :( najgorsze jest to ze jego ambicje zniszcza mi zdrowie bi ile moge nadgodzin w pracy siedziec ile moge niedosypiac czy on tego nie widzi???? Mam go tak dosc ze ....... Brak slow

Gość AAkullinkaa88
no macie racje, to tez fakt, nie każdy tak serio angazuje się w studia. Ja napisalam na swoim przykładzie - wybrałam pedagogikę. Byłam głupia, młoda, wtedy wydawało mi się, że jak naprawdę będę chciała i będę się starac, to będę miec pracę w tym zawodzie. To było naiwne myślenie, bo moglam isc na inny, bardziej techniczny kierunek... ale wtedy to inaczej to wszystko wygladało. Przez rok chodziłam nawet w każdy wolny dzień do szkoły podstawowej na wolontariat za darmo! Tylko że akurat ja jestem w innej sytuacji, bo dopiero na magisterce dotarło do mnie, że praca z dziecmi jest fajna, ale ja nie potrafie wbic się w te warunki nauczycieli, bo to ciągły wyścig szczurów, ciągłe kontrole zewnętrzne, ciągłe patrzenie ci na ręce, a strasi doświadczeniem nauczyciele wcale ci nie pomagają, a jeszcze potrafią cię zgnoic tak, że się do tej pracy nie nadajesz! Więc ja z własnego wyboru nie szukam pracy w szkolnictwie. Mimo że skończyłam 2 specjalizacje z pedagogiki, rok wolontariatu, mnóstwo godzin praktyk. Eh, ale wiem po moich koleżankach, że nadal szukają... niektórym się udało, niektórym nie. A tym którym się udało, to po znajomości. A ja w szkolnictwie nie mam żadnych znajomości. Eh rozpisałam się a i tak nikt tego nie bedzie czytał

Gość lisc nie jest zielony
Autorka to gówniara :) Bo ona ma magistra i chce prace biurową...booooosze... czyli co dokładnie chce robić? Sama pewnie nie wie, może dział kadr - czy zna przepisy prawa pracy? Może inspekcja handlowa- także przepisy i do tego asertywny charakter? Tak można bez końca, kolejny mgr nie potrafiący się prosto wypowiedzieć a marzy o pracy biurowej - ale to i tak nie jej wina. To wina jej rodziców że kazali się jej uczyć... wszystkiego co popadnie, bez planu i składu czy ładu- teraz taki mgr wychodzi ze szkółki i nie wie nic bo się uczył bez pomysłu na życie. A życie to zweryfikuje- oj zweryfikuje ;)

Gość gość
Mobilnym z dziecmi trudno byc , tu maja swoja szkole swoich przyjaciol no a ja co z moja praca , jestem kregarzem:(

Gość gość
ja przeczytałem wiem,jak jest się młodym i ambitnym to wszystko wydaje się proste i łatwe, kilka lat później życie, a zwłaszcza tu , w tym zapomnianym przez Boga nieszczęśliwym państwie, wszystko nam weryfikuje tym bez układów pozostaje emigracja, bo ileż można życia stracić na walkę z patologiami systemu, za którym sami optujemy i sami wybieramy?

Gość AAkullinkaa88
liśc nie jest zielony ---> zgadzam się z tobą! Ja jestem tego żywym przykładem, że poszłam na studia bez pomysłu na życie, jak piszesz. Mną niestety nie miał kto pokierowac, bo zostałam sama. Mój tata chcial abym była artystką, bo miałam talent, który sama uśpiłam. Kocham mojego tatę za to, mimo że w dzisiejszych czasach to też by nie przeszło, ale wiem, że chcial dobrze... :( Tylko że akurat ja nie czuje się lepsza, bo mam magistra, tak jak autorka. Ja czuje się z tym nijako, bo dobrze wiem, że te studia mnie niczego nie nauczyły. gdybym sama dobrowolnie nie chodziła na wolontariat, to do tej pory nie wiedziała bym, jak prowadzic lekcje z uczniami!

Gość gość
to niech założy drugi Amber Gold, trochę politykom posmarowac, trochę w reklamy, naiwnych zawsze znajdzie, tylko trzeba w porę odrzutowca na kajmany podstawić

Gość gość
Moze autorce chodzi o taka prace biurowa jak odebranie telefonu zaparzenie kawy wyslanie faxa zrobienie ksero , 8 godzinek i do domciu

Gość gość
to prawda że Politechnika wcale nie jest gwarantem dobrej pracy nie słuchajcie tego co mówią w mediach jedyny kierunek który coś gwarantuje to Medycyna

Gość AAkullinkaa88
IleIle ale tutaj jest jeszcze coś innego, co jest ważne w tym wszystkim. Czy nie uważacie, że winę za błędy młodych ludzi w wyborze kierunku studiów, ponoszą nie tyle rodzice, co szkoły średnie?? Czy w 3 klasie maturalnej, nie powinno byc zajęc związanych z przyszłą drogą uczniów? Przecież gdyby w szkołach średnich, ktoś prowadził zajęcia z tego, co jest akurat poszukiwane na rynku pracy, jakie wybrac kursy, kierunki studiów, jaką pracę można wykonywac po danym kierunku, to jestem przekonana, że większosc młodych ludzi, wybierała by zupełnie inne studia, niż obecnie wybierają! Ja straciłam rodziców zanim poszłam do szkoły średniej. Już w liceum sama się utrzymywałam, mną nie miał kto pokierowac, a zresztą mój kochany tata gdyby żył, to i tak był już w takim wieku, że nie orientował się, co akurat teraz jest dobre. Dlatego młodzi ludzie powinni miec lekcje z tego, jacy specjaliści są poszukiwani, bo na przykład ja po liceum byłam zielona z tych tematów. Wstyd się przyznac ale ja nawet nie wiedziałam, gdzie mogła bym szukac pracy po zarządzaniu. Wtedy zresztą każdy się tak chwalił, że pójdzie na psychologię, na medycynę, a tak naprawdę nikt z nich na to nie poszedł, tylko na taki kierunek, na który akurat poszła koleżanka z liceum Zosia.

Gość gość
escap3r- proszę, skoro z czytaniem u ciebie kiepsko: "nie przezucalam papierow z kupki na kupke," -przeżucalam? "nikt nie karze ci komentowac ani wchodzi tu" "tak, bardzo dziekuje za podpowiedz, ale przechodze tamtedy codziennie i nie zauwazylam zadnego ogloszenia, takze nie ufam.". Już zauważyłeś?

Gość gość
bezsensu teraz są potrzebni specjaliści z jednej branży za 10 lat będą potrzebni z innej :D

Gość gość
Praca w biurach jest dla znajomych niestety taka prawda. W mojej firmie kierowca i pracownicy produkcji mają średnie wykształcenie, jest też dwóch techników i paru po studiach. A w biurze siedzi kilka dziewczyn i tylko jedna z nich ma średnie ogólnokształcące, reszta wszystkie po zawodówkach. Dostały pracę po znajomości. Nie dawno zatrudnili nową dziewczynę do biura jak się okazało jest to córka koleżanki kierowniczki która nie dawno skończyła szkołę zawodową. I taka gówniara 18 lat pracuje za 1600zł/rękę i nic tam nie robi a reszta zasuwa za najniższą krajową.

Gość gość
Ale się czepiacie tych błędów... Myślę, że gdybyście byli zdenerwowani, to też robilibyście byki

Gość gość
żeby w tym kraju dostać prace trzeba mieć albo plecy albo dużo szczęścia. ja miałam to drugie- znalazłam właśnie prace biurową a jestem po prywatnych studiach humanistycznych, nie mam znajomości, nie znam perfekt żadnego języka i miałam dużą lukę w cv. miałam po prostu fart- znalazłam się w odpowiednim miejscu w odpowiednim czasie, umiałam się tez sprzedać na rozmowie kwalifikacyjnej. trzeba próbować

Gość gość
Przykre to co piszecie ale to niestety prawda. Też słyszałam o przypadku jak dyrektor zatrudnił swoją córkę bez żadnej szkoły wyższej, i to od razu za 3000, a ona tylko neta przeglądała, modę i makijaż, siedziała w necie, nic nie robiła. A potem czytasz fora i jakiś debil pisze, że pensja zależy od doświadczenia i umiejętności i się śmieje z takich co zarabiają 1000zł, bo nic nie umieją według niego. No po prostu nóż się w kieszeni otwiera.

Gość alfik6
Dziś trzeba być obrotnym i mieć trochę szczęścia aby znaleźć dobrą pracę. Do tego ważne mieć trochę doświadczeń i oczywiście inwestować w siebie poprzez studia. Dziś podyplomówka daje spore możliwości bo po ich skończeniu ma się specjalistyczne wykształcenie i jest się specjalistą.

Gość gość
w polsce w pracy liczy sie dużo jak wyglądasz, bo wykształcenie i umiejętności ma prawie każdy te same, a każdy chce mieć ładną d**eczkę w biurze a nie tłustego tuńczyka.