Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Lepiej wypozyczac Dom czy kupic?

Polecane posty

Gość gość

Co sadzicie?jaka macie opinie na ten temat?

Gość gość
Lepiej kupic bo bedzie Twoj dom a nie bedziesz placic i komus kase nabijac .No chyba że cie stać

Gość gość
Ale wiadomo ze ludzie kupuja starsze domy tak zwane domy startery ktore wymagaja mnuuustwwwa roboty.a w dzisiejszych czasach sprzedanie takiego domu to nie lada wyczyn.i utkniesz czlowieku na lata z takim domem.

Gość gość
Poza tym czesto splacanie pozyczki jest tansze niz placenie czynszu , my placimy £500 za mortgage a wynajecie takiego domu jak nad to okolo £ 1000 miesiecznie .

Gość witoldi na
są plusy i minusy kupna domu zakładając że będziesz mieć cały czas pracę, w miarę płatną lub jesteś z partnerem,oboje pracujecie i są widoki na to że nie stracicie pracy to swój dom jest na plus

Gość gość
znam już trzy rodziny, które straciły domy, bo nie były w stanie spłacać kredytu który zaciągnęli, bo stracili pracę!!!

Gość witoldi na
my kupiliśmy malutki terraced dwu bed bo jesteśmy sami w stanie do zamieszkania, czysto, sucho o dziwo bez grzyba zarobki mamy małe ale wystarcza na normalne życie płacimy tyle ile za wynajem 1 bed flat poprzednio zobaczymy jak się życie potoczy, fakt niczego nie można przewidzieć,ani zaplanować czy będzie praca, zdrowie itd

Gość gość
Lepiej kupic, podam ci na wlasnym przykladzie..mieszkanie kupilismy 5 lat temu, 2 bed, 5 strefa, bardzo ladna I biala dzielnica..mieszkanie bylo do remontu generalnego, kosztowalo 123 tys. Wlozylismy w remont 12 tys. Wszystko robilismy sami, 2 miesiace temu sprzedalismy mieszkanie za 210 tys. Za kredyt placilismy 700f. Mielismy duzy procent jako first time buyers, ale I tak mniej niz za wynajem, teraz kupilismy 3 bed dom, w tej samej dzielnicy, tez do remontu, z wielkim ogrodem, 2 miejsca parkingowe, I rata kredytu to 580 f...za tyle to tu nawet studio flat bym nie wynajela..do kredytu mamy oczywiscie odpowiednie ubezpieczenia..prosta kalkulacja..oplaca sie:)

Gość gość
Aaa , dom kosztowal 250 tys.

Gość gość
do kredytu mamy oczywiscie odpowiednie ubezpieczenia.. xxx i myślisz, że jak stracisz pracę to bank będzie ci spłacał kredyt, tak?

Gość gość
Nie, jak strace prace to mam meza, 580 f . Kredytu? Plus rachunki I jedzenie, lekko dalibysmy rade z meza pensji, to samo sie tycz z mojej strony, I tak kak ubezpieczenie na mortgage I oddzielne na zycie, w tym utrata pracy I choroba, takze od czegos te ubezpieczenie jest:) nawet gdybym miala sprzedac ten dom, to I tak mi sie oplaci..a prace zawsze mozna znalezc, a ja serio zadnej pracy sie nie boje, o ile oplaci mi rachunki, zeby kazdy tak sie bal kredytu to nikt by nie kupowal..

Gość gość
Sorry za literowki

Gość witoldi na
płaci się ubezpieczenie od utraty pracy i lub od chorób uciążliwych uniemożliwiających pracę umowy ubezpieczeń regulują te sprawy obliczasz ile c****eniędzy będzie potrzeba gdy jedno z was starci pracę czy zachoruje, na taką kwotę wykupujesz ubezpieczenie i masz wypłacaną jednorazową sumę, lub w miesięcznych wypłatach wiadomym jest że to nie może trwać w nieskończoność tak czy siak pracować musisz żeby żyć i utrzymać dom jakikolwiek swój czy wynajmowany

Gość gość
obliczasz ile c****eniędzy będzie potrzeba gdy jedno z was starci pracę czy zachoruje, na taką kwotę wykupujesz ubezpieczenie i masz wypłacaną jednorazową sumę, lub w miesięcznych wypłatach wiadomym jest że to nie może trwać w nieskończoność xxx a na jaką kwotę macie ubezpieczony ten kredyt?

Gość gość
My mamy stale ubezpieczenie, na calkowita wartosc domu, nie malejace z wraz ze splata kredytu

Gość witoldi na
robiliście remortgage?

Gość gość
mój manager kupił rok temu dom NOWY! Mówił 7 kilometrów od dużego miasta na nowym osiedlu. Mówił że to jedyny dom na który dostał kredyt. Szczegółów nie znam. wiem tylko że dzieciaki do szkoły wozi 7 km

Gość gość
Tak, ze sprzedazy , po oplaceniu kosztow, agent , solicitors, stamp duty,pozyczki, zostalo na, 75 tys. na depozyt , musielismy dobrac 175k.

Gość gość
Pewnie dostal kredyt w systemie new buy, 7 mil ode mnie tez mam new build 3 bed. Za 235, dostajesz 25% dofinansowania, 5 lat nieoprocentowana pozyczke, plus 5% depozytu, w zyciu w te g., l bym sie nie pakowala...