Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Córka w ciąży Jestem załamana

Polecane posty

Gość gość

Córkę urodziłam jako nastolatka mając 16 lat. Musiałam zmienić szkołe i zrezygnować z moich planów na przyszłość. Wychowywałam ją sama (ojciec widział ją raz w życiu) i od momentu kiedy dostała pierwszej miesiączki cały czas ją informowałam o skutkach seksu bez zabezpieczenia by nie popełniła tego błędu co ja. Kiedy powiedziała, że ma chłopaka to uprzedziłam ją, że w razie czego pójdę z nią do ginekologa po tabletki antykoncepcyjne. Nie było między nami żadnych tematów tabu... Dzisiaj do mnie przyszła i oznajmiła, że jest w ciąży. Ukrywała to przede mną bo się wstydziła. Była u lekarza jest w 19 tygodniu. Zastanawiam się co zrobiłam źle.

Gość gość
ile lat ma córka?

Gość gość
właśnie ile lat ?

Gość lubie luksus
moze za duzo bylo tego uswiadamiania w dziedzinie sexu. Corka poczula , ze jesli ten temat nei jest w waszym domu tabu i traktujesz go na luzie to ona moze isc do lozka z chlopakiem.

Gość gość
Ma 16. Urodzi miesiąc przed 17 urodzinami.

Gość lubie luksus
gratulacje bedziesz babcia :D

Gość gość
niestety popełniłaś bład jeszcze gorszy niż twoja mama... ale trudno- stało się. Pomóz córce byc dobra matka i tyle. Poza tym gdyby ktos umierał moznaby płakać a tu ma się ktos nowy rodzic- trzeba sie cieszyc :) Bo już za póxno na gadanie w tej chwili. Ja tez jestem młoda mama, tylko nie wychowywałam dziecka sama- mam super meza i w zyciu dobrze mi sie powiodło. Życzę by Twojej córce też w zyciu bylo dobrze. pozdrawiam

Gość gość
No cóż dzieci popełniają bardzo często błędy swoich rodziców i to często również nieświadomie. Teraz musisz ją tylko wspierać.

No właśnie to jest ten problem - jak przekazać dziecku info o antykoncepcji nie dając do zrozumienia, że dajemy mu przyzwolenie na seks. Teraz to przyszłość córki jest w Twoich rękach, z Twoją pomocą "wyjdzie na ludzi". Ja bym pomogła, wżyciu nie zgodziłabym się na wspólne mieszkanie córki z ojcem dziecka przed ukończeniem przez nią szkoły średniej...

Gość gość
Jeżeli nie będzie się angażować w wychowanie itp to alimenty będzie musiał płacić czy mu się podoba czy nie :D a jak jest niepełnoletni to chyba rodzice będą musieli za niego

Gość gość
Kochana Autorko: tak jak tu wyzej C***isza, genow sie nie oszuka, to bylo do przewidzenia ze Twoja corka tez zajdzie w ciaze w tak mlodym wieku. Teraz pozostaje Ci ja wspierac i pomagac jej ile mozesz. Popatrz tez z drugiej strony: chyba lepiej ze jest w ciazy niz miala by byc ciezko chora. Teraz sie modlcie zeby dzieciatko bylo cale i zdrowe to jest teraz najwazniejsze. A jak do tej calej sytuacji ma sie chlopak corki i jego rodzice?

No to przecież o tym wiem, dlatego się pytam ILE ma lat, czy ma zamiar wychowywać dziecko, lub czy tez jest zdolny do łożenia alimentów , bo jeśli niepełnoletni to rodzice jego są zobowiązani

Gość gość
Jej chłopak jest po technikum i pracuje w firmie budowlanej jako elektryk. To właśnie on dawał córce pieniądze na wszystkie dotychczasowe badania. Oczywiście, że będę ją wspierać. Nie zamierzam popełnić tego samego błędu co moi rodzice

gdy dowiedzialas sie ze ma chlopaka,to powinnas isc do ginekologa,moze wstydzila sie wprost dowiedziec ze uprawia seks ,jest jeszcze mlodziutka . Nic z tym juz nie zrobisz, teraz czeka Cie powazna rozmowa z corki chlopakiem i dobrze by bylo z jego rodzicami porozmawiac.

aha czyli ma 19 no prawie 20 lat , utrzymać już dziecko fizycznie powinien być w stanie .Pytanie czy młoda ma zamiar zawalić szkole ,czy kontynuować naukę, ale ,kto wtedy dzieckiem by się opiekował?

Gość gość
Pytam tylko o chłopaka a co w ogóle córka na to. Jakie ma zamiary? Chce tego dziecka?

Gość gość
Myślałam czy by nie wystąpić o nauczanie indywidualne przez pierwszy semestr drugiej klasy liceum. Mam szczęście, że znajoma jest opekunką w żłobku u nas w mieście i mogłaby nas wkręcić w listę od nowego roku. Termin jest na 30. lipca. Planuję porozmawiac z tym chłopakiem w weekend

Gość Taka Ona 30
"w razie czego"? Na co czekałaś?

Gość gość
ewentualnie córka może iść do liceum zaocznie u nas taka szkoła jest co 2 tygodnie w piątek i sobotę płaci się 110 zł na miesiąc i po nim normalnie można pójść na studia, pisać maturę itd. Kwota dość spora ale to w każdym mieście inaczej jest bo u koleżanki płaci się zaledwie 10 zł na miesiąc

Gość gość
Jak taka u was tradycja to za 16-17 lat będziesz prababcią :P

Gość gość
geny :D i tak już bedzie bez końca, pokolenie za pokoleniem :D ach cóż za rodzinka

Gość gość
ale wiecie że coś w tym jest u nas już 3 pokolenia urodziły w wieku 20 lat. Ciekawe czy moja córka też podtrzyma tą "tradycję rodzinną"

Gość gość
Przesadzacie z tym "uświadamianiem". Kiedy dostaje się pierwszej miesiączki ma się 12-13 lat. Już wtedy gadasz z nią o seksie?! Bez przesady! To dobry czas ale na rozmowę o tym jak używać tamponów i co generalnie się dzieje w jej organizmie...

Jak taka u was tradycja to za 16-17 lat będziesz prababcią" . Padlam :D:D:D

Gość gość
No ale co tak krzyczycie że uświadamianie chroni przed niechcianymi ciążami. a tu taki zonk. Nastolatki były i są lekkomyślne w mniejszym lub większym stopniu. Co ty się córki pytałaś czy łaskawie możesz z nią pójść do ginekologa po pigułki jak jej rozsądek pozwoli? I oczywiście nic tylko pigułki. Może było ją też PREZERWATYWACH uświadomić. Jak dla mnie wszystko zrobiłaś źle. Ze skrajności ( trzymanie w domu z pasem cnoty włącznie) w skrajność ( rób co chcesz, może jak ci w główce lampeczka się zaświeci to pójdę z tobą po pigułki) Dobra wiadomość jest taka, takie rzeczy zdarzają się nawet wtedy jak wszystko robisz DOBRZE tyle że rzadziej.

Ma 19 lat i idzie dopiero do 2 kl liceum ? :D To cos z poslizgiem "zalicza" ta Twoja corka te klasy. :D

Gość gość
Po prostu trzeba mieć w głowie coś więcej a nie tylko d.u.p.czenie.