Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

sroda popielcowa kto je mieso i slodycze?

Polecane posty

Gość gość

sa tu takie?

Gość gość
Ja! Zapomniałam

Gość gość
ja jem i mam to wszystko w doopie

Gość gość
Środa popielcowa tyczy sie katolików i oni mają nakazany post. Katolików coraz mniej, wiec raczej dużo osób nie pości ;P Ja akurat tak, bo jestem wierząca

Gość gość
Ja jem i co z tego

Gość gość
ktoś to jeszcze praktykuje ?

Gość syrokko
a to słodyczy nie wolno?? pierwsze słysze... mięsa nei jem, wytrzymam, ale jem normalnie w sumie dzisia, bez głodzenia sie, nie to ze 1 posiłek jak sie powinno, chyba bym zemdlała :O

Gość gość
Dziś nie jem mięsa i słodyczy, ale raczej z przyzwyczajenia a nie z głębokiej wiary. Poza tym taki post jest dobry dla zdrowia.

Ja trzymam post scisly tzn jem lekko 2x a 1x do syta. Nie jem miesa ani nic slodkiego.

Gość erfwefwe
O, faktycznie, kiedyś coś na religii mówili. Byłam wtedy mała. Ale żeby dorośli na serio się przejmowali?? W każdym razie my mamy na obiad domowe burgery wołowe a na śniadanie jadłam kanapki z wędliną. Ale zdaje się że córa ma dziś posiłek bezmięsny w przedszkolu. Dzieci to ponoć nie dotyczy, taki post, ale tam jest mocno zdewociałe środowisko (nic dziwnego, dyrektorka ma problemy wychowawcze ze swoim licznym przychówkiem, to i liczy na religię).

Gość gość
ja jem własnie "krówki " na sniadanie jadłam chlebek z wedliną a na obiad mam kurczka w sosie chińskim z ryżem posty , srody popielcowe to wymysł dziwnych ludzi katolickich co nie ma nic wspólnego z chrzescijanstwem i Bogiem

Gość gość
I co wam ten post da? Szybciej do nieba polecicie ?co za debilizm

Gość evil
Nie chodzi o to , ze coś da. Poszczę , bo tak mi wpoiła mama , ze powinno się tak rozpocząc Wielki Post i dziś nie jem zadnych mięs , nabiału. Na obiad robie rybę z surówka , potem sledzie itp. Nie chodzi o to , ze szykuje się do "nieba" , ale jeden dzień mozna poświęcic .

Gość gość
a myślicie że jedzenie mięsa 3 razy dziennie jest takie zdrowe???

Gość gość
Ja też zapomniałam, dzieci miały do szkoły kanapki z szynką ( ale ponoć dzieci do któregoś roku nie obowiązuje )

Gość gość
jem to co zwykle, bo zabobony nie sprawia, ze bede lepszym człowiekiem. nikt nie bedzie mi mowil, ze w ostatki mam sie nazrec pod kurek po to, zeby nastepnego dnia poscic. ale taka mentalnosc chrzescijan w polsce - najpierw trzeba pokutowac, cierpiec na pokaz, poscic, byc na sile powsciagliwym w imprezowaniu, chlaniu jedzeniu i powstrzymywac sie do momentu kiedy, nadejdzie moment, zeby w koncu sie nawp*****lac - wtedy lepiej smakuje. ja dbam o codzienna diete, nawyki zywieniowe, staram sie nie "przezerac", jesc zdrowe produkty i nie jestem z glodzeniem sie (szczegolnie jak ktos pracuje) ani nie czuje obowiazku wp*****lania do syta w BN albo tlusty czwartek. a to ze dzieci do ktoregos roku zycia sa "zwolnione" z postu, to zart chyba, w ktorym miejscu biblii czy ksiazeczki do nabozenstwa jest to napisane? durnota w czystej postaci. Ps. moja siostra jak chciala zjesc cos przed wigilia, to mowila, ze siostra na religii powiedziala, ze do X wieku ten post nie obowiazuje:D miala wtedy oczywiscie te X lat.

Gość gość
My pościmy, z tym, że ja jem nabiał, maż tylko ryby. Jemy 2 razy po trochu i raz do syta. Poza tym pościmy (tylko nie tak restrykcyjnie oczywiście) w każdy piątek i poza względami religijnymi uważam, że to bardzo dobrze, bo o ile ja bez mięsa mogłabym długo żyć to mój mąż tylko wtedy je coś innego niż mięcho. Jeden dzień bez mięs jeszcze nikogo nie zabił. I nie chodzi tu o pójście do nieba a o zachowanie tradycji umartwiania się - Jezus umarł za nas na krzyżu więc chyba kilka dni w roku jak nie napchamy się do syta mięchem to nic nam się nie stanie.

Gość gość
ja też dziś poszcze. i pewnie zrobie sobie jakieś postnowienie na cały Wielki Post, tak jak przez pare ostatnich lat. dobrze jest czasem troche się pozmagać ze swoimi nawykami czy słabościami :) to jest dobre dla ciała i dla ducha. a posty występują nie tylko w katolicyźmie, ale tez w innych religiach, bo pokazują nam samym czy jesteśmy wstanie z czegoś latwo zrezygnować i czy się za bardzo nie przywiązujemy do tego co mało ważne. także polecam wierzącym i niewierzącym :)

Gość gość
Ja poszczę.Nie z tradycji.

Gość gość
ja nie poszcze mam to w d/u/p/i/e

Gość gość
Mięsa nie jem. Ale budyń to sobie zrobiłam.

Gość gość
wierzyc czy nie, ale taki miesny detoks dobrze zrobi. wszystko w religii podyktowane jest, ze tak to nazwe potrzebami. obrzezanie w krajach goracych - ogranicza rozwoj zlej flory pod napletkiem, poszczenie w piatek - raz w tygodniu warto zrobic taka detoksykacje. jest duzo takich spraw, ktore sa dobre, a istnieja dzieki wsadzeniu ich w religie :)

Gość gość
nie jem mięsa ani w środe popielcowa ani w piątek. Jestem praktykująca i już. a jeżeli ktos je to niehc sobie je mi to nie przeszkadza

Gość Kruszynka89
Ja nie jem ale nie ze względów religijnych (jestem ateistką). Mięsa nie jem nigdy (jestem wege) a słodycze wyjątkowo rzadko bo wolę się zdrowo odżywiać.

Gość gość
na poczatku przeczytalam "obżeranie w krajach goracych - ogranicza rozwoj zlej flory pod napletkiem", dobrze ze doczytalam:D

Gość gość
16:03, bo religie sa dla debili. Normalny, myślący i rozsądny człowiek sam wie, że warto raz na jakiś czas oczyścić organizm i wie, by nie dopuścić do mnożenia się bakterii trzeba myć fiuta. Dla idiotów stworzono nakazy religijne.

Gość gość
wszystkie tu poszczą a klną na forum o macierzynstwie jak menelki :P

Gość gość
wlasnie wp*****lam czekoladę mleczną :) mniam mniam mniam

Gość StaraMauuupa
już samo to, ze mięsa nie można a rybę można... (niby to inne białko i tłuszcz) powinno wam dać do myslenia jak jesteście sterowani przez kiecowych.