Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość po prostu A

Zmiana wyznania w życiu dorosłym...

Polecane posty

Gość gość
Ale oni chyba nie mogą być w czyśćcu, bo tam mamy iść dopiero po Sądzie Ostatecznym.

Gość gość
No to pytam tutaj, skoro są na forum osoby, które znają się i mogą mi wyjaśnić. Na stronach są opisywane różne aspekty, a ja potrzebuję żeby ktoś ze mną porozmawiał i "na żywo" wytłumaczył, bo mam dużo pytań. Teraz już znikam, ale wpadnę wieczorem i poczytam, może coś się pojawi jeszcze :)

Gość gość
chciałam dać linki ale nie wchodzą-cały czas pisze spam

Gość gość
Prawdziwy kult świętych nie tylko nie przeciwstawia się oddawaniu czci Jedynemu Bogu, ale ma doprowadzić człowieka do jeszcze większego uwielbienia Stwórcy, który dopuszcza niedoskonałe stworzenia do udziału w swojej świętości O tym, jak ważną rolę odgrywał od zawsze w Kościele kult świętych, najwymowniej świadczy fakt, że w pewnym momencie dziejów stał się kością niezgody pomiędzy wierzącymi. Pomimo licznych krytyk ze strony reformacji Kościół ani przez chwilę nie zrezygnował z czci oddawanej świętym. Jest ona niewątpliwie integralną częścią życia wspólnoty wierzących. U zarania chrześcijaństwa nie oddawano czci żadnemu ze stworzeń. Jednak już w Ewangelii odnajdujemy słowa, które można uważać za podstawę kultu świętych. Sam Jezus wyraża się uznaniem na temat Jana Chrzciciela, który oddał życie pełniąc swoją prorocką misję (Mt 11, 7-11). Dzieje Apostolskie zawierają pierwszą chrześcijańską martyrologię, jaką jest opis męczeństwa św. Szczepana (Dz 6-7). Święty Paweł wyraża się z ogromną czcią o Abrahamie (Rz 4, 18-22). Możemy zatem powiedzieć, że o ile nie znajdujemy w Biblii wzmianki wprost odnoszącej się do kultu świętych, to jednak sam kult znajduje w Piśmie Świętym mocno podłoże i uzasadnienie.

Gość gość
Ulf Ekman, jeden z najbardziej dynamicznych kaznodziejów zielonoświątkowych w Szwecjikonwertuje na katolicyzm. Dla Brigitty i dla mnie to była długi powolny proces odkrywania nowych rzeczy podkreślał pastorWidzieliśmy wielką miłość do Jezusa, solidną teologię, opartą na Biblii i klasycznych dogmatach. Doświadczyliśmy tam pełni życia sakramentalnego

Gość gość
No dobra, św. Paweł wyrażał się z czcią o Abrahamie, ale się do niego NIE MODLIŁ. O jego wstawiennictwo również się nie modlił, tylko modlił się do Boga. Dlaczego my nie bierzemy przykładu z tego, ale modlimy się o wstawiennictwo różnych osób, a nie tak jak pierwsi chrześcijanie - bezpośrednio do Boga. A to, że jakiś pastor nawraca się na katolicyzm widząc miłość Jezusa (inne chrześcijańskie wyznania też ją widzą), to jakoś niespecjalnie mnie przekonuje.. Jego sprawa.. Wielu innych w tej chwili nawraca się na mahometanizm, to ja też powinnam?