Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ludzie nie znają historii Polski, dzisiaj pouczyłam trzy starsze kobiety

Polecane posty

Gość gość
Co to za głupi komentarz,że Polacy mają przepraszać za Holokaust.Spałeś/aś na historii,dziecko?

Gość gość
Nie chodzi o przepraszanie. Tylko obwinianie za postępowanie dziadków. Czy czujesz sie winny temu, ze Twoi dziadkowie nie chronili Żydów wystarczająco przed Niemcami? Boli, jak sie wiecznie od Polski wymaga przeprosin za to?

Gość gość
a czemu polacy mieli chronić żydostwo skoro po pierwsze POLACY TEŻ BYLI MORDOWALI PRZEZ NIEMCOW, po drugie jakbym miała chronić zyda i ryzykować życiem swoim i mojej rodziny to też bym tego nie robila!!!!!

Gość gość
Widzisz :) skoro kafeteria wzbudza w tobie takie emocje, ze lżej ci jest na myśl o czyjejś śmierci w meczarniach, to znaczy ze stoisz w tym samym szeregu z tamtym i ludźmi. Tylko, ze oni żyli w poprzednim stuleciu i cierpieli wojnę. Ty się dziś z w bezpiecznym domu, masz cieplo, jestes najedzony. I co? I głupszy od tamtych ludzi.

Gość gość
Niektórzy chronili Żydów,ale zwróć uwagę na to jakie to były czasy.Za pomoc Żydom groziła śmierć,zabijano nawet całe rodziny.Ten kto nie żył w tamtych nie ma prawa oceniać tamtych ludzi.Żydzi,tak samo jak i Polacy byli ofiarami II wojny światowej.

Gość gość
Boli takie porównanie? Boli? Wkurza? Ukraińców tez. UPA i banderowcy - to bylo. Minęło, zapisało sie na kartach historii. Holocaust tez. Tylko poprzez holocaust mozna Polakom wytłumaczyć, ze głupota jest obwinianie pokoleń za historie. Inaczej ciezko jest niektórym pojąć, ze historia to historia. Dzis jest dzis. Zycie historia jest bzdura. Trzeba ja znac, wyciągać wnioski. Ale nie odmierzac nią teraźniejszości.

Gość gość
Marne porównanie.Ukraincy z UPA zabijali a Polacy walczyli o życie.To tak trudno zrozumieć.To czy ktoś zdecydował się pomagać Żydom czy nie, o niczym nie świadczy.Takie porównania są nie na miejscu.

Gość gość
Marne? Szukasz odniesienia jeden do jeden? Polacy tez mordowali podczas wojny. Czujesz sie winny za to, ze twój dziadek (pradziadek) zabił na wojnie Niemców, Zydów, Rosjan?

Gość ttrggfg
Tyle że jest takie mądre powiedzenie debilu: "historia lubi się powtarzać". Więc jakby teraz doszło do wojny to znowu bandy Ukraińców by mordowali ludzi bestialsko bo to taki naród. Zauważcie, że Polacy nigdy w historii tak nie mordowali i nie katowali nikogo. Swoją drogą nie mogę tego zrozumieć, czemu Polacy tak późno zaczęli się bronić :(

Gość ttrggfg
Marne? Szukasz odniesienia jeden do jeden? Polacy tez mordowali podczas wojny. Czujesz sie winny za to, ze twój dziadek (pradziadek) zabił na wojnie Niemców, Zydów, Rosjan? xxx ty głupi odrażający ch/u/ju... No jak zostali napadnięci i MORDOWANI to niedziwne że się bronili debilu, i też zabijali, ale nie katowali, nie ucinali cycków kobietom, nie piłowali ludzi żywcem na pól, nie budowali obozów zagłady, czy ty debilu nie widzisz różnicy?

Gość gość
Wyzywali cie rodzice w domu? Nie okazywali szacunku? Byles dla nich debilem?

Gość ttrggfg
bo jak inaczej cię nazwać debilu? Polacy się BRONILI DEBILU, naprawdę nie kumasz różnicy? Czy Polska kiedykolwiek napadła na jakiś kraj, żeby wymordować jego mieszkańcow i powiekszyć swoje terytorium? NIE. Ale spoko domyslam się że jesteś nieukiem więc tylko mi cię żal...

Gość gość
W Jedwabnem co sie stalo?

Gość gość
Wlasnie polacy napadli, by powiększyć swoje terytorium. Doczytaj sobie. Taka masz wiedzę.

Gość gość
Idąc dalej mysleniem uwstecznionym, ktore tkwi w pierwszej połowie poprzedniego stulecia - oddaje Wrocław Niemcom. Bo przeciez byl bardziej niemiecki jak polski.

Gość gość
Czy nie widzicie, ze to jest głupie myślenie? Nie mozna obwiniac kolejne pokolenia za błędy przodków. Nie mozna wiecznie żyć przeszłością. Dlaczego Polacy tak uwielbiają oglądać sie za siebie?

Gość gość
To prawda Polacy bronili swojej ojczyzny.Nie zgodzę się jednak ze zdaniem osoby,która twierdzi,że Ukraincy,mogą to powtórzyć.To już inne czasy,inni ludzie.U nich Bandera i UPA są bohaterami,ale podejrzawam,że wynika to z niewiedzy historycznej,na pewno nikt nie "chwali" się tam tym że doszło tam do ludobójstwa.Co do osoby,która podała argument dotyczący poczucia winy,za niedostateczną ochronę Żydów podczas II Wojny Światowej,te komentarze na temat rzekomej winy Polaków są wyjątkowo niesmaczne.

Gość gość
Czytając te posty pełne nienawiści obawiam sie, ze zrobilibyscie dokladnie to samo, co teraz tak krytykujcie. Dokladnie taka sama nienawiścią z niektórych tu zieje. Tego sie bardziej boje. Ze za chwile Polak Polakowi bedzie większe tortury serwował w imię swoich przekonań. Bzdurnych zresztą.

Gość gość
Wiem, ze sa kontrowersyjne. Ale w niektórych Polakach nie da się inaczej wzbudzić myślenia. Są tak zaciekli, ze w inny sposób nie da się przebić do ich głów. Muszą na własnej skórze poczuć ciężar wrzucania nie swojej winy. Czytanie książek i publikacji jest dla niektórych zbyt ciężkie. Wiem, ze ciezki kaliber z holocaustem. Ale spójrz jak reagują ci, którzy zyja przeszłością. Zrobiliby mi dokladnie to samo co krytykują. Czyżby wnuki banderowskich Ukraińców?

Gość gość
09.03.14 Co ty za głupoty p********z? Walkę o wolność mylisz z celowymi czystkami w jakich Niemcy byli specjalistami a Ukraińcy jakościowo ich wręcz przeskoczyli.

Gość gość
Ale to BYLO. Niemców tez sie dzis boisz?

Gość gość
[zgłoś do usunięcia] gość W Jedwabnem co sie stalo? p p Nie wiemy co się stało.....bo w odpowiednim momencie gdy można było przeprowadzić dowód na tezy odnośnie tego co się tam stało zablokowano możliwość jego przeprowadzenie. Mam tu na myśli ekshumację szczątków jakie na miejscu zbrodni pozostawiono. Ta ekshumacja mogła mieć kluczowe znaczenie dla ustalenia tego kto tam zginął i ile było w rzeczywistości ofiar w takich sposób aby żaden prowokator nie zmieniał jej liczby w zależności od nastrojów i politycznych celów.

Gość gość
09.03.14 [zgłoś do usunięcia] gość Wlasnie polacy napadli, by powiększyć swoje terytorium. Doczytaj sobie. Taka masz wiedzę. v v Nie przypominam sobie ażeby Polacy na kogoś napadali w XX wieku w dodatku ze skutkiem w postaci masowych zbrodni. Masz naprawdę bardzo ale to bardzo poważne braki w historycznej wiedzy.Wręcz niebezpieczne braki.

Gość gość
Napadając na Polaków jesteście cholernie nieuczciwi.....cholernie. I to jest w tym wszystkim zasmucające najbardziej. Samego poziomu wtrącanych komentarzy stanowiących wyraz jakichś osobistych awersji do Ukraińców też nie pochwalam! Ale tego,że ktoś próbuje wobec faktów historycznych związanych ze zbrodniami odbijać piłeczkę w taki głupi sposób tj w stylu "a Polacy to to albo tamto"też nie rozumiem.Tak jak nigdy nie zrozumiem upowszechniania poglądu jakoby na Wołyniu miały miejsce co najwyżej "bratobójcze walki." Jak można budować zrównoważony dialog w takim układzie? Jak?Skąd ten upór...te wysiłki aby tylko się nie przyznać do błędu i to natrętne wykręcanie faktów?

Gość gość
znam ukraińców i wiem jacy to ludzie, w zyciu bym im nie pomogla

Gość gość
Jesteście banda debili, nieudaczników i nierobów. G***o się znacie na historii polski a tym bardziej świata i aż się śmiać chce z tego co tutaj wyczytałam(a sama jestem po takich studiach, więc na historii się znam) i tłumaczyć wam nie będę bo jesteście bardzo ograniczeni w tym co piszecie gdzie 99% z was w ogóle racji nie ma!!! A po 2 czy ci ludzie maja odpowiadać za to co ich dziadkowie, pradziadkowie wyrabiali X lat temu? puknijcie się w te wasze niedorozwinięte móżdżki. Każdy odpowiada sam za siebie a wy szerzycie propagandę i aż się śmiać chce z tego co tutaj wypisujecie na temat tych państw a tym bardziej ich historii..

Gość gość
Ja napiszę tak. Nie można wszystkich wsadzać do jednego worka. Sądze,że w dzisiejszym społeczeństwie ukraińskim tacy ludzie jacy pielęgnują złe tradycje lub negatywny ferment ideologiczny z przeszłości nie stanowią większości. Ktoś napisał o "jakościowym"przejściu ponad poziomem niemieckiego nazizmu w wykonaniu Ukraińców i to raczej należy sprowadzić do wątku wołyńskiego.Ilościowo liczba ofiar rzezi dokonanych przez upa było mniejsza niż samych niemców ale biorąc pod uwagę sposób działania sprawców to faktycznie przechodzi ona do historii na równi z najbardziej okrutnymi. Trzeba zrozumieć jedną zasadniczą rzecz. Ludzie mają prawo obawiać się dojścia do głosu na Ukrainie ludzi którzy widzą w liderach zbrodniczego ruchu wyłącznie pozytywnych bohaterów.To jakby po pierwsze. Po drugie....nie można upierać się że czegoś nie było bo było i już. Stało się i tego odwrócic sie nie da.....teraz należałoby zacząć budować dialog.Ale uczciwy dialog bez zafałszowań historii. Kolejna sprawa to dzisiejsza sytuacja na Ukrainie. Uważam że Polska powinna aktywnie pomagać Ukrainie ale na polu własnych interesów i interesów Ukrainy. Wejście w poważny konflikt ekonomiczny czy polityczny z Rosją a już co gorsza zbrojny to będzie dla nas ogromny błąd. Myślę, ze ktoś dla powodzenia swych biznesow politycznych i ekonomicznych postanowił wykorzystać nasz kraj by się nim wysłużyć i w odpowiednim momencie wystawić go wiatru. Ja zachodnim lobbystom na rzecz tzw demokratyzacji Ukrainy nie ufam tak jak nie mam już zaufania do mainstreamowych polityków.

Gość gość
Brawo za antyukraińskie komentarze wzbudzające u Polaków niechęć do Ukraińców. Putin będzie z Was dumny, może nawet dostaniecie awans i nie będziecie musieli dorabiać na polskich forach pisząc żałosne komentarze.

Gość gość
Dlaczego Polacy widzą tylko swoje krzywdy i winę Ukraińców, ale nie widzą: -600 lat traktowania Ukraińców jako ludzi trzeciej kategorii -palenia Kozaków i nabijanie ich na pal podczas Powstania Kozackiego przeciw polskiej szlachcie, która prowadziła dyskryminującą politykę -okupowanie ziem ukraińskich -polonizowanie Ukraińców, poniżanie ich, palenie cerkwi, dyskryminację języka ukraińskiego, itp. -odwety na ludności cywilnej, które nie były mniej bestialskie niż te ze strony ukraińskiej -gloryfikowanie AK(która bestialsko mordowała Ukraińców) przy jednoczesnym krytykowaniu gloryfikowania UPA(która mordowała Polaków w imię wolności dla Ukrainy)

Gość gość
Nie wierzcie tej idiotce, która założyła temat. Żadna starsza osoba nie wykazuje się niewiedzą na temat Wołynia. Prędzej młodzi o tym nie pamiętają lub przeszłość nie ma już dla nich znaczenia, bo liczy się teraźniejszość. Kolejny prowokacyjny temat napisany na usługach Rosji.