Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ludzie nie znają historii Polski, dzisiaj pouczyłam trzy starsze kobiety

Polecane posty

Gość gość
Obwińcie mnie proszę tutaj za wszystkie zbrodnie wykonane przez Polaków i wszystkie krzywdy wyrządzone innym narodom przez Polaków, skoro obwiniacie dzisiejszych Ukraińców za Wołyń, dzisiejszych Rosjan za Katyń i dzisiejszych Niemców za wojnę.

Gość gość
09.03.14 Mógłbym przedstawić swe zastrzeżenia odnośnie twej wypowiedzi ale raczej tego nie uczynie....bo zaczynam dostrzegać,że temat ten to chyba jednak rodzaj wyrafinowanej prowokacji. To co napisałaś o AK to ponura hiperbola. AK właściwie nigdy nie stosowała tortur w odróżnieniu od UPA.Zabijała w walce. Jeśli zaś pisząc że UPA zabijając w imię wolnej Ukrainy nie zasługuje na taką krytykę to napiszę ci,że mamy bardzo odmienne spojrzenie na walkę o wolność. Ty rozumujesz podobnie jak UPA. Dla ciebie wolność oznacza wyrźnięcie w pień wszystkich oprócz "swoich".

Gość gość
Pomijając już fakt,że rekruci SS galizien np składali w ogóle przysięgę na wierność Trzeciej Rzeszy itd itp Co do wspomnianej przez ciebie "600 letniej niewoli" to żeby zrozumieć ten czas należy właśnie zrozumieć większość historycznych zaszłości temu towarzyszących jak i przyłożyć do tego odmienną miarę ludzkiej mentalnosci jaka sie przez wieki ksztaltowala bardzo bardzo powoli szczególni co do takich wartości jak życie. Niespecjalnie uprawnione wydaje mi sie przeciwstawianie okrucienstwom XX wieku tych z poprzednich stuleci choć trzeba rzeczywiscie oceniac je tym bardziej surowo im bardziej ich sprawcy dzialali bez przymusu a ich rozwoj cywilizacyjny nie byl na poziomie wspolnoty pierwotnej. Nadal ciężko się z tobą dogadać bo nie do końca się rozumiemy. Ja piszę o dialogu opartym na prawdzie.

Gość gość
Poczytaj sobie o morderstwach AK, ale nie na wikipedii i nie z książki do nauki historii, ale z różnych źródeł. Prawda jest taka, że AK też mordowała. Wkleiłabym link, ale się nie da, bo od razu SPAM. Wpisz sobie w wyszukiwarkę ''morderstwa AK na Ukraińcach'' i zobaczysz, że mam rację. AK nie zabijała w walce, ale takim samym sposobem jak UPA. Zabijała cywili, kobiety, dzieci, starców, ''tylko'' w ramach odwetu. Przeżynali piłą ludzi, tak samo jak UPA. Jeżeli potępia się zbrodnie, nie można zachowywać się tak samo. UPA właśnie w taki sposób walczyła o wolność dla swoich ziem. Nie popieram sposobów ich morderstw, ale jestem za sprawiedliwością i za tym, by OBIE strony rozliczyły swoje winy, my też powinniśmy rozliczyć się ze swoich. Jak ustosunkujesz się do reszty moich punktów? Odpowiedziałeś wybiórczo.

Gość gość
A ja na czym piszę, jeżeli nie na dialogu opartym na prawdzie? Dlaczego zagraniczni historycy piszą tez o naszych winach? Prawda jest taka, że to Polacy nakręcili spiralę nienawiści, ale teraz jest nam się do tego trudno przyznać, bo to oznaczałoby zerwanie z idealnym i nieskazitelnym wizerunkiem niewinnych i wiecznie krzywdzących Polaków.

Gość gość
Wiesz....dobrze,że w ogóle dobrze odpowiedziałem....miałem już tego nie robić z powodów o jakich wspomniałem. Źródła o jakich wspomniałaś są niezwykle miałkie wobec dokumentacji i warsztatu historycznego odnośnie rzezi wołyńskiej. Przede wszystkim rozmaitych akcji mniej lub bardziej odwetowych w tych wypadkach nie da się porównać. 120 tys. udręczonych na śmierć to nie jest to samo co jeden....być może parę ekscesów o jakich sprawstwo można podejrzewać równie dobrze kogo innego.Kogo i dlaczego to już inna sprawa.

Gość gość
Wolałabym, żebyś w ogóle nie odpisywał niż pisał wybiórczo. Oczywiście sam widzisz tylko i wyłącznie winnych Ukraińców i niewinnych Polaków, a prawda leży pośrodku. M też fałszujemy historię mówiąc, że byliśmy dobrymi sąsiadami, a nie jest to prawdą. Jak już wspomniałam wcześniej, nie popieram metod mordowania UPA, jak i samego mordowania, ale poczytaj sobie najpierw o zawiłych relacjach polsko-ukraińskich.

Gość gość
Polecam książkę "Ludobójstwo" państwa Siemaszko.

Gość ja też chcę prawdy
Gdyby jakikolwiek naród zachowywał się na polskiej ziemi tak jak Polacy zachowywali się na ziemi ukraińskiej to też bym ich wymordował. Polacy robią z ofiar Wołynia niewinnych, podczas gdy cały świat się śmieje z naszej ''niewinności''. Mieszkam zagranicą i gdy tam dowiedzieli się o rzezi wołyńskiej, wszyscy mówili, że przecież wina leży po obu stronach, aż było mi wstyd za to jak do tej sprawy podchodzą Polacy. Dobrze, że Komorowski oberwał jajkiem. Ja sam przyłożyłbym jajkiem, gdyby teraz np. Niemcy wypominali nam, że ich zabijaliśmy walcząc o wolność.

Gość ja też chcę prawdy
Świetnie, to poczytajmy też sobie książki na temat Wołynia napisane przez Ukraińców. Co to za różnica, skoro my tak samo fałszujemy historię? Polacy uważają, że tylko nasza wersja jest poprawna, a Ukraińcy uznają tylko swoją wersję. Uważam, że najlepsza w tej kwestii jest bezstronność, a o nią trudno ze strony polskiej i ukraińskiej.

Gość gość
Sprowokowałaś mnie więc odpowiem ci. Po pierwsze twoja wiedza jest chaotyczna i nie uporządkowana na osi czasu a to ma bardzo duże znaczenie w podważeniu twoich zarzutów co do Polaków i tego,że to oni nakręcali spiralę nienawiści. Brakuje ci zdolności analitycznego myślenia w tym wypadku. Zacznijmy od tego,że Polacy mieli dwóch istotnych wrogów dzielących ich terytorium czego już w przypadku Ukrainy napisać nie można. Jakkolwiek sowieci w stosunku do Ukrainców okupantami byli i sprowadzili na nich olbrzymie nieszczęścia ( Stalinowski Hołodomor) tak Niemcy uznani zostali szczegíólnie wypowiadając sowietom układy za potencjalnych wybawców. Stąd SS galizien.....i dość skuteczna kooperacja z nazistami wobec "wroga". Historia tzw AKowskich akcji wobec Ukraińców w ogóle nie miałaby miejsca gdyby nie fakt tego iż Niemcy byli wrogiem Polaków....Z tego też powodu każdy kto z tym "wrogiem"kolaborował stawał się też "wrogiem"..... Na wspomnianej osi czasu którą wyraźnie ignorujesz-zbrodnia wołyńska (lata 43-44')miała miejsce nieco wcześniej niż walki formacji takich jak AK i innych z Ukraińskimi nacjonalistami. Cdn

Gość gość
Zaczęłam pisać od zachowania polskiej szlachty w stosunku do Kozaków i pacyfikacji ich powstania. Pacyfikacja polegała m.in. na nabijaniu na pal, czy podpalaniu. Nie omijam rzezi wołyńskiej. Napisałam przecież, że jej nie popieram, ale sami spowodowaliśmy Ukraińców do takiego działania. To samo jest z hiszpańską inkwizycją, gdy ci źli Hiszpanie palili na stosie Arabów, ale fakt, ze Arabowie okupowali ich ziemie przez 900 lat, nie ma widocznie żadnego znaczenia? Myślę, że każdy naród jest zdolny do okrutnych mordów, gdy tylko sytuacja temu sprzyja. To samo z ludźmi - mordercy najczęściej mieli nieudane dzieciństwo i pochodzili z rodzin dysfunkcyjnych lub kierowała się nimi chęć zemsty i silna nienawiść, która czymś została zapoczątkowana.

Gość ja też chcę prawdy
A wspomnie ktoś w końcu o tym, że ukraińscy nacjonaliści najpierw pokojowo próbowali negocjować z AK? Tak samo nikt nie wspomniał o Ukraińcach, którzy narażali własne życie, by ratować Polaków przez UPA. Chociażby z tego powodu powinniśmy im w końcu okazać wdzięczność i pomagać.

Gość gość
Od 01.1944 r. do końca okupacji niemców AK, GL, BCH i AL walczyło z UPA. Nieco wcześniej Niemcy wysiedlili Polaków i Ukraińców.Ukraińcy lokowani byli przez Niemcow w wysiedlonych wczesniej polskich wsiach powiatu hrubieszowskiego. Polska partyzanci atakowali wtedy Ukraińców ale głównie były to wyroki ruchu oporu na tych jakich uznano za kolaborantów z Niemcami. Część Ukraińców była w tzw policji pomocniczej co powszechnie uznawano za przejaw kolaboracji z nazistami. Stawiam pod wątpliwość jednak to,że modus operandi akowców było takie samo jak na upowców na wołyniu. Atakowano typowane grupy i osoby a nie,tak jak na wołyniu wpadano ludziom do zagród(jakich jedynym przewinieniem było to iż byli to Polacy)i robiono to co robiono.Czyli pokazową rzeźnię. Bądźmy odrobinę bardziej krytyczni. Pewne sprawy trudno stawiać na równi zwłaszcza gdy dookoła trwała wojna z kilkoma wrogami.

Gość gość
Głupia k****, AK próbowało się dogadać z UPA, ale oni rozerwali końmi polskich emisariuszy, To świadczy o tym, jakie to jest bydło. Putin powinien im n******.

Gość gość
2014-03-09 22:03:48 [zgłoś do usunięcia] gość p p p [ Nie omijam rzezi wołyńskiej. Napisałam przecież, że jej nie popieram, ale...] p p p Nie popierasz? To zayebiście. Wielka łaska na nas spłynęła z twej strony. BTW co do tych rozmów z UPA i tego kto chciał z kim załtwiać rozejm to se poczytaj.....tylko bynajmniej nie w banderowskiej wersji historycznej.

Gość gość
2014-03-09 22:08:29 [zgłoś do usunięcia] ja też chcę prawdy [A wspomnie ktoś w końcu o tym, że ukraińscy nacjonaliści najpierw pokojowo próbowali negocjować z AK?] c c c Kiedy AK wysłało emisariuszy do UPA z propozycją wspólnej walki z Niemcami i ZSRR to UPA tych emisariuszy końmi rozerwało. No zayebście to były pokojowe metody.

Gość gość
Jak zwykle, uznajecie tylko naszą historię, a ukraińska to z całą pewnością jest wypełniona kłamstwami. Zanim UPA zaczęła mordować Polaków, to Polacy świetnie bawili się (z) Ukraińcami. Traktowali ich jako przedmioty służące do rozładowania swoich frustracji. Była np. taka sytuacja, że Polacy zażyczyli sobie, by na podwórku Ukraińca znalazło się 50 białych kur z czerwonymi grzebieniami, co było oczywiste, że biedak znikąd nie weźmie takiej ilości kur. Wtedy Polacy mieli używanie i dawali chłostę... pod cerkwią.

Gość gość
2014-03-09 22:54:35 [zgłoś do usunięcia] gość v v v Jestem pełen podziwu dla twej wyobraźni.Próbowałaś już znaleźć wydawcę? :classic_cool:

Gość gość
A Ciebie nigdy nie zastanawiało dlaczego Ukraińcy mordowali Polaków? Bo mnie tak i w przeciwieństwie do Ciebie zaczęłam zaglądać do różnych źródeł, rozmawiać z różnymi ludźmi i o dziwo, różne elementy zaczęły do siebie pasować. Przykro mi, ale te elementy niszczą krystaliczny wizerunek Polaków.

Gość gość
a ja kocham wszystkie narody :)

Gość gość
Jeżeli sobie nie żartujesz z tą miłością do wszystkich narodów, to brawo, tak trzymaj. Tylko w taki sposób możemy walczyć z nienawiścią, walcząc miłością.

Gość gość
dziękuję, naprawdę wszystkich kocham ;)

Gość gość
09.03.14 [zgłoś do usunięcia] gość Cały czas się pogrążasz......pogrążają cię twoje własne argumenty. Pamiętaj....żadna idea nie jest warta by w jej imię mordować masowo ludzi.

Gość Seraphinka1
Ja sie pytam gdzie wy ludzie macie serca? Skąd w was taka nienawiść? Wstyd mi za was jak mozna obwiniać dzisiejsza Ukrainę za to co było lata temu? Dzis jest dzis i koniec dlaczego ludzie patrzą w przeszłość zamiast budować lepsza przyszłość mój pradziadek był Ukraincem Niemcy wymordowali mu cała rodzinę następnie był w obozie a moja prababcia pomagała Żydom uciekającym nago i boso przez miedzę przed Niemcami ryzykowała własnym życiem oddając ostatnie jedzenie! Ja sie pytam w takim razie gdzie wasze miłosierdzie! Pamiętajcie wszyscy spotkamy się tam na górze i każdy z nas będzie tam rozliczany bo Bóg jest sprawiedliwy.

Za katyń akurat odpowiada w dużej mierze naród przewspaniały,którego to przedstawiciele wydali rozkazy rozstrzelania Polaków.Normalni Rosjanie w przeciwieństwie do Ukrainców chcą z Nami pojednania,nawet na Marszu Rosyjskich Narodowców 4 listopada była połączona flaga polsko-rosyjska-Polska Rosja-od zawsze na zawsze(,,wystarczy wpisać na YT -Russkiy Marsz 2013,czegoś takiego nie spodziewałem się zobaczyć'' albo wejść na kanał Czasowa Antona,bardzo przyjaźnie nastawionego do Nas Rosjanina) oraz radziłbym przeczytać list rosyjskich narodowców do narodowców polskich z prośbą o pojednanie.Dlatego wolę Rosjanina niż ukraińca,który wychwala banderę i jest antypolsko nastawiony.

Gość gość
To oczywiste. Myśl sowiecka to nie myśl radziecka a twór jakim był zsrr miał wielu architektów.Sam Stalin nie był rosjaninem.Na aktyw partyjny,wojskowy i bezpieczniacki składało się wiele nacji w jakich gronie rosjanie stanowili swoisty margines.

Gość gość
Sorry....oczywisty błąd-myśl sowiecka to nie myśl rosyjska. Myśl radziecka to nie myśl rosyjska. To myśl antyrosyjska.

Dokładnie,jednak ilu ludzi tak myśli jak Ty czy ja?Niestety,dzisiejsze polskojęzyczne media(nie muszę chyba wskazywać palcem,i tak wszyscy wiedzą o kogo chodzi) plują na Rosję,nienawidzą Słowiańszczyzny,pokazują nieprawdziwy obraz Rosjanina-komunisty i wroga,jednocześnie liżąc rowa neoupowcom...

Nagonka na Rosjan w polskojęzycznych mediach przypomina mi atakowanie Serbów przez te media swoją kłamliwą propagandą i przekręcaniem faktów z czasów wojny na Bałkanach.