Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Spirala po ciazy, jak to jest?

Polecane posty

Gość gość

Jeszcze do porodu mam trochę ale juz zaczynamy z m myslec nad jakims srodkiem antykoncepcyjnym by nie zrobić tak szybko kolejnego malucha. Chcemy poczekac z 2-3 lata. Nie chce jednak brać tabletek, czesto zapominam, no i kiedyś juz bralam i okres mialam nawet co 2 dni po dluzszym stosowaniu. O prezerwatywach tez nie chcemy myslec gdyż wiadomo ze moze pęknąć. Jak to jest z ta spirala? Jak wygląda taki zabieg? Ile to kosztuje i po jakim okresie mozna myslec o jej zalozeniu? Wiem ze kazdy organizm jest inny ale chodzi mi o przybliżony czas.

Gość gość
Ja sie zdecydowalam i za niedlugl zakladam. Koszt jest bo u mnie 1200 zl za mirene czyli wkladke hormonalna. Wkladka jest na 5 lat, ale oczywiscie mozna ja wyjac po roku czy tam trzech. Zaklada ja ginekolog i podobnl trocne boli, ale jak sie poczuje skurcze porodowe to zaden bol juz nie straszny:-) i.e wy placilyscie dziewczyny, chodzi o prywatny gabinet, bo nie wiem czy nie chce mnie obedrzec moja lekarka

Gość gość
Z tego co wiem, cena oscyluje w granicach 800 zł. Za Mirenę oczywiście.

Gość gość
No tak mi tez ta moja mowila, ale bkerze jeszcze cztery stowy za zalozenie. Zastanawiam sie czy ktoras zakladala w prywatnym gabinecie. I i.e za to placila

Gość gość
moja znajoma zaszla w ciaze ze spiralą, chodzila tak 4 miesiace, myslala ze ma problemy hormonalne i potem sie okazalo ze to ciąża a spirala wrosła się w głowkę i dziecko zmarło, ja by m w zyciu tego swiństwa nie wsadzila do siebie blee

Gość gość
Jasne gosciu twoja znajoma... powtarzasz legende miejska i sama w nia wierzysz. Albo jestes z watku ,,nmpr", albo ,,stosunek przerywany jako metoda antykoncepcyjna":-)

Gość gość
a moze nuvaring? stosuje od roku jestem zadowolona. pamietasz o tym tylko dwa razy w miesiacu, by wyjac i wlozyc

Gość gosc_auutooorka
Wlasnie chciala bym poznać tez inne środki antykoncepcyjne które są podobne wlasnie do takiej spirali. A necie jest wiele wątków ale ciezko stwierdzic które historie są prawdziwe a które nie, wiec wole nie czytac, a spytać sie w osobnym temacie.

Gość gość
Opcje 1. Tabletki - sa takie ktore mozna stosowac karmiac piersia, tzw, jednoskladnikowe 2. Nuvaring - krazek hormonalny do umieszczania gleboko w pochwie, raz w miesiacu sie go zaklada i sciaga, po 28 dniach chyba 3. Spirala zwykla - miedziana-tansza opcja, jednak starszy typ spirali. 4. Spirala hormonalna - mirena - oprocz zwyklego dzialania spirali wydziela tez hormony 5 prezerwatywa - wiadomo jak jest:-)

Gość gosc_auutooorka
A pytanie jeszcze jedno, po jakim czasie od porodu mozna poddać sie zabiegowi z umieszczeniem takiej spirali? Tzn zaraz po tym jak organizm dojdzie do siebie czy jakiś dluzszy czas od porodu?

Gość gość
Po pologu spokojnie mozna, czyli po szesciu tygodniach, ale to napewno oceni lekarz na wizycie na ktora i ta, sie trzeba wybrac:-)

Gość gość
Podnoszę, któraś z Was ma mirenę? Boli zakładanie? Jakie są efekty uboczne, odczuwałyście ból, czuć cos w trakcie seksu?

Gość gość
Up