Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

8 miesieczne dziecko co powinno jesc

Polecane posty

Gość gość

Mam 8m-c synka i karmie go piersia. Czasami podaje mu jakies owoce zblendowane na podwieczorek i jakas zupke na obiadek. Ze wzgledu na brak czasu nie podaje mu tego codziennie. 2-3 razy w tygodniu. Czy 8miesieczne dziecko powinno juz jesc stale posilki takie jak obiadek itp codziennie? Jesli tak to prosze o jakies przepisy bo ja nie mam pojecia co mu gotowac na obiadki. I co mozna jeszcze dziecku podawac do jedzenia? Bo daje mu tylko jablko, gruszke i banany z biszkoptami. Co jeszcze powinno sie podawac dziecku w wieku 8 mcy?

Gość gość
już raczej codzień powinien jeść obiadki. Różne możesz robić zuoy drugie dania. Zupy robię podstawy te same tzn marchew, pietruszka, seler kawałeczek pora i króluk. kurczak wołowinka różnie i różbe dodatki kalafior, brokuł, dynia, groszek, szpinak czasami ziemniak, ryż, kasza. Jak robię niby drugie to np ryż, mięsko i brokuły albo kasza z gulaszem wołowinka i warzywa. Codzień też daję jaglaną z różnymi owocami czasem płatki owsiane z owocami. Trochę chlebka z masełkiem też.

Gość gość
Czy te obiadki powinny byc w postaci plynnej? Czy na przyklad ryz dodawac po zblendowaniu? Bo moj synek niestety nie chce jesc jak jest cos w kawalkach. Ostatnio ugotowalam mu jabluszko z gruszka zblendowalam to i dodalam do tego ryz ugotowany i ryz wypluwac a mus jadl ;)

Gość gość
hmmm zupki możesz blendować a drugie ja podawałam wszystko osobno najpierw papki, później widelcem zgniecione a następnie już w kawałeczki pokrojone. Stopniowo :) ale już bym oswajała powoli z inną konsystencją. A z owoców oprócz tych wymienionych daję często maliny jeszcze i borówki. I też często musy bo je lubi a ten kompocik z gotowanych owoców daję do picia albo zagęszczam mąką ziemniaczaną i robię kisiel.

Gość gość
8 miesięczne dziecko to powinno już mieć jakieś kawałki do gryzienia. W słoiczkach nawet deserki z takimi kawałkami dostaniesz. Banana mógł by już sam próbować jeść czy kawałek jabłka.

Gość gość
A mleko UHT?

Gość gość
po pierwsze mleko uht to biala woda, nie posiada absolutnie zadnych wartosci odzywczych a z mlekiem pasteryzowanym najlepiej poczekac i wprowadzac po wprowadzeniu innych produktow, bo lubi uczulac i potem nie bedziesz wiedziala co uczulilo, jesli reakcja wystapi np po 4 dniach od podania mleka; po co w ogole tak malemu dziecku mleko krowie podawac? ma mleko z piersi albo modyfikowane, dostosowane do jego potrzeb

Gość gość
Najlepiej daj pierś mimo ze dziecko ma już zeby. Ps nie wiem jak można karmić tak duże dziecko piersią

Gość gość
Nie musisz tego wiedziec. Nie Twoja piersc, nie Twoje dziecko i nie o tym temat gosciu wyzej.

Gość gość
A co w tym zlego ze karmie piersia?

Gość gość
Wydaje mi sie ze dzieki temu dziecko nigdy nie chorowalo, nie mialo kolek ani zaparc. Rozwija sie bardzo dobrze. Rosnie i przybiera na wadze prawidlowo wiec uwazam ze to dzieki temu ze karmie piersia i zamierzam robic to dopoki bede mogla. Max. do 2 roku zycia oczywisice;)

Gość gość
za długo karmisz piersią. Przejdz na mm i dawaj codziennie warzywa i owoce oraz soki a nie tylk cycek...

nie słuchaj ich. Moja córka też na piersi i nie bardzo chciałą jeść inne pokarmy. Dopiero około 11 miesiąca zaczęla więcej jeść. Narazie blenderuj, jak mały sobie nie radzi z kawałkami. Dawaj mu warzywa, spróbuj ziemnaiki, moja uwielbia ziemniaki, więc wszystko jej z ziemnaikiem robie, np. marchewka, szpinak, brokuły i zieminak gotuje i rozdrabniam widelcem. Spróbuj :) Mleko mu na razie wystarcza wiec się nie przejmuj że mało je czy coś :)

Gość gość
nie dawaj już mu cycka zacznij go karmić obiadami, zupami, owocami kobieto ogarnij się

Gość gość
moje dziecko na mm i jak u ciebie - zadnych kolek, zaparc, chorob... ma 10 mcy i je już praktycznie to co my - tylko nie przyprawiam mu, mleka krowiego nie daje no i smażonego nie je. przybiera prawidłowo, rozwija się dobrze... chyba to nie zawsze tylko piers ma na to wpływ.

Gość gość
"Czasami podaje mu jakies owoce zblendowane na podwieczorek i jakas zupke na obiadek. Ze wzgledu na brak czasu nie podaje mu tego codziennie. 2-3 razy w tygodniu." xxxxx jak to nie masz czasu nakarmić własnego dziecka??? to jak ty nie masz czasu to chyba ktoś inny się nim zajmuje i moze go nakarmic?

Gość gość
nie ma czasu nakarmić dziecka bo pewnie pracuje wszystkie tu dzieci porzucają i lecą na skrzydłach do pracy

8 miesięczne dziecko powinno mieć co dziennie obiad ! - zupka lub II danie . Zupełnie nie rozumiem jak można nie mieć czasu by zrobić dziecku obiad :o

Gość gggość
medal Ci się nalezy,że dzieciaka zostawiłaś z opiekunką i pracujesz. Normalnie pomnik powinni Ci postawić

Gość gość
Codziennie obiad ok. Ale bez przesady nie dwa dania. Wy tez jecie codziennie dwa dania ???

Gość gggość
tak jemy codziennie 2 dania i deser a potem zakładamy tematy jestem otyła , mamuski xxl itp

Gość Justann
8 miesięczne dziecko powinno już normalnie jeść co dzień obiadek + inne posiłki. Twoje mleko to za mało, nie dostarczasz mu wystarczającej ilości wielu składników m.in żelaza. Wybacz, ale nie chce mi się wypisywać szczegółowo jak masz dziecko karmić, ale wujek google Ci pomoże, hasło: "rozszerzanie diety schemat".

a wy 5 miesięcznemu dziecku dawałyscie już obiad i inne posiłki? Może wy zdecydowałyście się na rozszerzenie diety dziecku od 4 miesiąca życia, ale dzieci karmione piersią powinny mieć rozszerzoną diete w 6-7 miesiącu życia. Dziecko 8 miesięczne, czy nawet 12 miesięczne ma prawo chcieć pić samo mleko, i nie mieć ochoty jeść innych rzeczy, gdyż mleko matki dostarcza mu niezbędnych rzeczy. Dziecko 8 miesięczne ma prawo woleć pić mleko matki, zamiast obiadu, deseru czy jogurtu. Autorko, dziecko w końcu się przyzwyczai do jedzenia czegoś innego niż mleko. Musisz mu dawać codziennie chociaż 2-3 łyżki, z czasem będzie jeść coraz więcej. Spróbuj też metodą BLW. Ugotuj mu warzywa i podaj do ręki.

Gość gość
Ale ona nie ma czasu dziecka karmic codziennie :o

Gość gość
głupoty - dziecko w swoje pierwsze urodziny powinno zjeść obiad z dorosłymi. a nie samo mleko z piersi! karm tak dalej, będzie dziecko mieć problemy... ale Twoja sprawa. nie wtrącam się, a Ty pomarańczo nie zazdrość że pracuję. Twoja sprawa.

Gość gość
nie Twoja sprawa. miało być

Gość Justan
Zolaa, a kto mówi, że dziecko nie ma prawa pić mleka matki? Mylisz pojęcia. Chodzi o rozszerzanie diety, a nie zastąpienie mleka matki. A autorka nie rozszerza diety ze zwykłego lenistwa, co dla mnie jest nie do pomyślenia.

Gość gość
ona nie może rozszeżać diety bo musi pracowac kariera jest najważniejsza nie dziecko tak Ci powiedza wszystkie mamuski jebniete na forum

Ale tez przesadzacie w drugą stronę. Moja córka ma 13 miesięcy i nie jada z nami obiadu. Robie jej oddzielnie, bo nie radzi sobie jeszcze z gryzieniem. Jogurtów, twarogów czy innych nabiałow tez nie jada bo nie lubi, z owoców praktycznie tylko banana zje i to tez nie calego, wiec jej menu sklada sie glownie z mleka, warzyw i mięsa.