Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zastanawiam się nad zaczęciem

Hodujecie w domu kiełki ?

Polecane posty

jak zacząć ? nie mam w domu specjalnego naczynia. czy wystarczy głęboki talerz ? lub salaterka ? jakie nasiona są najlepsze ? z czym je potem jecie ?

Gość gość
Ja kupilam takie specjalne naczynie do kielkow. Koszt okolo 30 zl. Przed bralam zwykla miseczke odwracalam ja kladla wate, sypalam ziarenka i podlewalam. A jem je na kanapkach, w salatkach itd co do rodzaju lubie zwykle rzodkiewkowe, sojowe i wylecialo mi zglowy jeszcze jakie =) bede w domku to spojrze.

a jaką robisz z nich sałatkę ?

Gość gość
Dodaje do kazdej, np do takiej z rukoli, pomidorkami koktajlowymi, paryka, rzodkiewka itd. Nawet do greckiej

Gość gość
hoduję od dawna i bardzo lubię, polecam są pyszne i zdrowe :)

Gość gość
najlepiej w kiełkownicy, pojdz do OBI, sa tam na pewno. a jak nie to moze spotkasz w jakims sklepie ogrodniczym, na allegro tez sa. to tylko ok 20-30 zl a przynajmniej estetycznie w kuchni wyglada, dodatkowo nie martwisz sie, ze cos ci splesnieje, zgnije, bo wody jest akurat. mozesz hodowac pietrami, jak bedziesz miala zapotrzebowanie, jak nie - ustawiasz jedna "polke". woda, ktora zbiera sie w pojemniczku na samym dole jest dobrym nawozem do kwiatow (pod warunkiem, ze nie stoi dobe;) ) tyle o kielkownicy:) co do samych kielkow moje ulubione to takie drobnonasienne, np rzodkieweczka, gorczyca, lucerna, brokół. siemie lniane - po duzo sluzuje i niezbyt dobre w smaku wg mne, fasola mung, ciecierzyca i inne wieksze - dla mnie smakuj asurowizna, dostaje po nich rozstroju, buraki mi nie chcialy wyrosnac. i nigdy, przenigdy nie kupuj nasion w leroy merlin - sa drogie, jest ich b. malo i do tego sa b slabej jakosci, malo wyrasta, na rzodkiewce widzialam bialy nalot. jak masz jeszcze jakies pytanie, to smialo;)

Gość gość
ja lubię i choduje rzeżuchę :P

Gość MałaLejla
Ja kupuje w centrum ogrodniczym przy okazji innych zakupów

Gość gość
ja hoduję rzodkiewkę, przedtem miałam różne mieszanki i mi nie smakowały lubię też rzeżuchę ale mąż jej nie cierpi

Rzodkiewkę można siać w kiełkownicy? Może głupie pytanie, ale myślałam, że tylko w ziemi rośnie :P

Gość gość
Cicho_Sza11 - kazde kielki mozna hodowac w kielkownicy, w ziemi zadnych sie nie hoduje, bo niepotrzebnie sie brudza, i tak po kilku dniach je wyjmujesz, wiec szkoda ziemi. w wacie/na gazie tez nie lubie, bo zawsze troche tej waty zostaje, z gazy sie urywaja. kielkownica najlepsza. a gdzie kupujemy kielki? ja w sklepiku ogrodniczym, w obi sa dobre ostatnio wyczailam w biedronce duze opakowanie kielkow rzodkiewki i mieszanki lucerny i rzodkiewki za 1,89. bardzo dobra cena i dobre kielki, czasem rzucaja, wiec warto zagladac.

Dzięki za odpowiedź :) Chyba zainteresuję się bardziej tematem ^^ Wiosna idzie, zjadłabym takie dobre :D

Gość gość
kiełki rzodkiewki są pycha zwłaszcza z białym serkiem na chlebie

Gość gość
ja probuje rozne, ale najbardziej zmakuja mi rzodkiewki, na wielkanoc wyhoduje sobie moze rzerzuche. zachecam bardzo, bo maja mnostwo mineralow i witamin dobrze wchlanianych, wiec warto kupic sobie kielki albo hodowac zamiast witamin np. super sprawa, ladnie wygladaja w domu w kiwlkownicy i oprocz tego, ze fajnie smakuja na kanapkach/ w salatkach jedzac je mam poczucie, ze robie cos dobrego dla siebie i dla swojego organizmu. po zimie wrzucilam 2 kg, wiec dieta oczyszczajaca, witaminowa sie przyda:) juz nie moge sie doczekac prawdziwej wiosny, swierzych warzyw. poki co kielki daja mi namiastke tego. szczegolnie jak jesienia i zima nie ma wyboru w swierzych jarzynkach:)

Gość gość
Chyba was pogrzało, wystarczy zwykły słoik i gaza.