Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tymati

rozwój mowy u bliźniąt

Polecane posty

Gość tymati

Mam pytanie do mam bliźniaków- w jakim wieku Wasze dzieci zaczęły mówić? Czy to rzeczywiście jest prawda, że bliźniaki później zaczynają? Moi (chłopcy) 16 m-cy w zasadzie nie mówią nic (typu mama, tata, daj, cokolwiek), owszem jakieś tam ich słowotwórcze wymysły są: jaka, baka, taka ,dada...itp, ale nie oznacza to niczego konkretnego. Kurczę, zaczyna mnie to trochę martwić, sama jestem gadułą, nawijam do nich całymi dniami, rozumieją wszystko, ogólnie rozwijają się ok, tylko ta mowa... Jak to było u Was?

Gość gość
Up

Gość gość
naprawdę nie ma tutaj mam bliźniaków? A Wasze pojedyncze dzieci (chłopcy szczególnie) co mówią w tym wieku?

Gość gość
gdghdhd

Gość gość
Już pisze .Mam pierwsze bliźniaki ,ale syna i corke, cór bardzo szybko zaczęła mówić, być werbalnie kontaktowana, zaczęła składać zdania pełne w dwóch językach z dwóch ,trzech słów, bite przed drugim rokiem życia pyskowała jak stara, a synek jak chodził nawet do przedszkola mało co się odzywał

Gość gość
Ja mam 11-miesięczne bliźniaczki. Jak na razie mówią mama, tata, da (daj), am

Gość gość
mam dwie dziewczynki. już dokładnie nie pamiętam co i kiedy mówiły, ale zaczęły mówić całymi zdaniami jak miały dwa lata i dwa miesiące

Gość tymati
Dzięki- widzę, że u Was wszystko fajnie i szybko poszło.... Kurczę, czy mam się zacząć martwić, że moi tacy "nierychliwi"?