Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

pielęgniarka powiedziała że hoduje grubasa

Polecane posty

Gość gość

dziewczyny moje dziecko ma 8 mcy i teraz waży 8,8 czy to dużo? staram się, żeby jadł regularnie i od miesiąca daje 5 posiłków dziennie. Do 6 mca był na piersi. Może wypowiecie się na temat jadłospisu może robię coś źle :( ok. 7 kaszka na mleku ok. 11 jakieś owoce lub jogurt z owocami ok. 14 obiadek ( przeważnie zupka warzywna z mięskiem lub jajkiem), ok. 17 180 ml MM ok. 20 przed spaniem mleko z kleikiem ryżowym lub kaszka... Czasami daje chrupki kukurydziane lub biszkopta (nie codziennie) Do picia woda (soków nie chce :( ) czasami herbatka... co robię nie tak??

Gość gość
Dobeze ze jeszcze nie napisalas biszkopcika? Kaszka, zupka, herbatka...

Gość gość
Pytanie. Ten jogurt z owocami to naturalny z miksem dodanych owoców czy gotowy zacukrzony? Kaszka to pewnie bobovita na mm i cukrze? Biszkopty bym sobie darowała wogóle bo to nie ten wiek na słodkości. Skoro dziecko szybko tyje to unikaj zapychaczy jakimi są gotowe kaszki i zamień na bezmleczne i podawaj z owocami. Jogurty podaje się raczej od 10 miesiąca życia a jak kupujesz jogurciki gotowe dla niemowląt na mm to błąd.

Gość gość
generalnie wszystko ok ale ja kaszkę bądź kleik z mlekiem podałabym rano a nie na kolację, zamień kaszkę na mleku rano na kaszkę lub kleik a na noc podaj tylko mleko.

Gość gość
zamiast Nestle, Bobovity kup kaszki Holle, jogurt naturalny zamiast tego dla dzieci o ile takie podajesz bo tego nie napisałaś.

Gość gość
zamiast biszkoptów wafelki ryżowe np. Babydream z Rossmanna

Gość gość
kaszka to reguły baby dream bo czytałam gdzieś, że mają mniej cukru a jogurcik naturalny z owockami a w zasadzie to owocki z jogurcikiem( łyżeczka lub dwie)z uśmiechem do pani której przeszkadzają zdrobnionka ;) ale czy 8,8 to naprawdę tak dużo?

Gość zosiasamosia25
Nie przejmuj się tym co ona gada mój w wieku twojego ważył ponad 10 kg, teraz ma prawie rok i waży 12,3. Ja dziecko zaczyna chodzić to spala szybciej. Mój mimo tego że jest ciężki ładnie chodzi i jest sprawny. Ale jeśli faktycznie przeszkadza ci ze mały waży za dużo moim zdaniem dobrą ma wagę, to podawaj mu kaszę rano, a wieczorem zagęszczaj mleko kleikiem ryżowym albo kukurydzianym, zamiast słodkich jogurtów dla dzieci dawaj mu naturalny i zmiksowane owoce do tego.

Gość gość
a jaka była waga urodzeniowa?

Gość gość
o k...moja 2 letnia córka waży niecałe 12:/ kolejna tuczy dzieciaka

Gość gość
po pierwsze to chłopcy trochę inaczej ważą niż dziewczynki ( spójrz choćby na siatki centylowe) jak się urodził to ważył 3630

Gość gość
To masz chuderlaka dziecko 2 lata i 12 kg tylko . co ty głodem ją morzysz ?

Gość gość
moim zdaniem jest ok , nie masz się czym martwic , może nie podawaj ciastek, bo o raczej niepotrzebne. mój ma 9, 5 miesiąca i jeszcze ni jadł biszkopta.

Gość gość
Moj ma rok i 7msc i tez wazy 12kg.

Gość gość
Mój syn jak się urodził ważył 3750 , córka nawet więcej. Syn ma obecnie 8,5 miesiąca i waży 7 kg. Ja nie kupuję gotowych kaszek bo dla mnie to syf. Biszkopty są niepotrzebne , lepiej przyzwyczajać do niesłodkich , zdrowych przekąsek jak zbożowe wafle. Mleko mm mleku nie równe, trzeba porównać marki bo jedne są dosładzane jedynie laktozą a inne glukozą i jeszcze innymi cukrami. Jak dziecko jest karmione mm to połyka też spore ilości cukru a jak dodatkowo dostaje kaszki gotowe na mm to fundujemy mu jeszcze wiecej tego cukru.

Gość gość
ale te biszkopty to naprawdę nie tak, że codziennie dostaje i po pięć zjada. dostaje jednego jak czasem jesteśmy u siostry i ona ma starsze dziecko. Wiem, że na biszkopty nie są mega odżywcze ale i sobie nie zawsze odmówię czegoś słodkiego. Wiem, że pewnie nie jestem do końca obiektywnym obserwatorem, ale on nie ma żadnych fałdek tłuszczu czy czegoś takiego. Moim zdaniem wygląda normalnie. Dodam tylko, że dziecko nie ma problemów z poruszaniem się śmiga po podłodze a teraz już staje przy meblach a tekst pielęgniarki " dziwne, że z tą masą tak dobrze sobie radzi" :(

Gość silloa
Mój syn ma 7,5 mca i wazy 9200 i wcale nie ma za dużo - każde dziecko ma inną budowę. Synek ani nie wygląda grubo (wg mnie i pediatrów) i jest bardzo *****iwy, zaczął raczkować, siadać, próbuje wstawać.

Gość gość
8,5 miesiąca i 7kg? niedożywione dziecko :O

Gość gość
weż przestań ta pielegniarka chyba z chioinki sie urwała dziecko wazy normalnie

Gość gość
Moja siostrzenica ma 10 miesięcy i waży 12 kg, grubasek a smiga tak że nie sposób jej dogonić. Dzieci mają energię, są szybkie i zwinne więc to nie zależy od wagi. Moja syn w tym wieku co twoje dziecko ważył 9 kg i lekarka chwytała się za głowę i powiedziała że z dwa kg mniej powinien ważyć . Ja odstawiłam przekąski i podawałam tylko główne posiłki (4 dziennie) bo zdaniem mojej lekarki dziecko nie może cały dzień trawić i że to niezdrowe i obciążające żołądek i by nie podawać pomiędzy posiłkami przekąsek bo to główny powód przyszłej nadwagi. U nas jest śniadanie, drugie śniadanie, obiad i potem kolacja. Mleko moje dziecko dostaje trzy razy dziennie.

Gość silloa
Ważna jest tez waga wyjściowa- ok pół roku waga powinna się podwoić, ok roczku może się nawet potroić. Syn urodził się z wagą 4100, więc nic dziwnego, że w wieku prawie 8 mcy ma 9 kg

Gość silloa
Zresztą po co się spierać - spójrzcie na siatki centylowe... Twoje dziecko Autorko jest dokładnie "średniakiem".

Gość gość
Mój syn jak się urodził ważył 3750 , córka nawet więcej. Syn ma obecnie 8,5 miesiąca i waży 7 kg. xxx twój dzieciak nawet nie podwoił wagi.. masz jakąś obsesję na punkcie cukru. aż dzieciaka biedzisz :O boże.. albo w jedną albo w drugą stronę przeginają

Gość gość
Mojego kolegi z pracy syn ma 8 m-czy i wazy 10kg. Także spokojnie. Przeciez dzieci rożne sie rodzą. Ja urodziłam 2600g ale moja koleżanka 4800g. Także spokojnie.

Gość silloa
8,5 mca i 7 kg, to już poza siatką, także nie ma o czym mówić - dziecko ma niedowagę, a przecież jedzenie to tylko waga a wartości odżywcze potrzebne do rozwoju, a tego temu dziecku brakuje. Nie wiem czym tu się chwalić?

Gość gość
Nie odujesz grubasa, to całkiem normalna waga ale też nie dziwne bo zapewne twój pije mm więc te dzieci bywają cięższe. Mój syn ma również 8 miesięcy i waży 7,5 kg i lekarz jest zadowolony. Mój jest nadal karmiony piersią, podaję dwa razy dziennie kaszkę bezmleczną holle , raz na swoim mleku raz na przetartym bananie i jabłku. Obiadki to warzywa z mięsem. Łącznie wypije dziennie 4 posiłki mleka , zjada dwie porcje kaszy , obiad. Tyle. Przegryzki to wafle ryżowe lub kukurydziane (te twarde zbite) albo skurka chleba razowego.

Gość gość
dzięki dziewczyny tzn muszę coś zmienić. do gościa z 10:17 a co dajesz na główne posiłki? i oprócz tych głównych posiłków dajesz jeszcze trzy razy mleko?

Gość gość
dobrze ze soczkow nie lubi, nie podawaj :)

Gość silloa
Swoja drogą gdyby ta pielęgniarka powiedziała ( w takich słowach) tak o moim dziecku już by nie pracowała.

Gość gość
20.03.14 [zgłoś do usunięcia] silloa 8,5 mca i 7 kg, to już poza siatką, także nie ma o czym mówić - dziecko ma niedowagę, a przecież jedzenie to tylko waga a wartości odżywcze potrzebne do rozwoju, a tego temu dziecku brakuje. Nie wiem czym tu się chwalić? xx no dokładnie! a matka tak się ekscytuje że cukru nie podaje :O aż do przesady Wszak wiadomo, że odrobina nie zaszkodzi- nawet mózg do prawidłowego rozwoju potrzebuje glukozy