Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kara smierci

Polecane posty

Gość Marek26
Idiotów?czy sld ,pis maja 100% nie maja.wez lepiej przeczytaj sobie ich program i jezeli wolosz placic prawie 50% swoich dochodow na panstwo to ok.ale sa lidzie ktorzy nie byc okradani,chca miec prace i zyc w panstwie praworzadnym.i wiadome jest ze nie przekonam ciebie ale przemysl sobie troche powazniej nez emocji to moze zrozumiesz

Gość gość
Lot i poczte polska trzeba sprzedac bo przynosza straty i my za to placimy.przemyslu nie mamy bo zostal sprzedany za 1/10 wartosci x x To na co ktos miałby kupic cos , co przynosi straty? Po to, zeby zaczac tym normalnie zarzadzac? Jesli tak sie da, dlaczgo my sami nie potrafimy niczym zarzadzac? Na głupim przykładzie- jesli mam kawałek ziemi, i go uprawiam tak, ze plony przynosza straty, to lepiej go sprzedac, zeby miec jednorazowo kase do przepuszczenia, czy nauczyc sie uprawiac ziemie tak, zeby miec dobre plony, i korzysc z ziemi do końca zycia?

Gość gość
i dlatego nie gadam z fanami k***ina , za granicą też płacą duże podatki I to WSZYSTKO KUPY SIĘ TRZYMA

Gość gość
Smieszni jestescie z tym zaprzestawaniem płacenia podatków, czy ZUSU... Na to przeciez nie ma kasy. Emeryci umarliby, bo na nich własnie pracujacy płaca. Szpitale przestalyby działac. Nawet wywalenie wielu urzedników zwiekszyłoby bezrobocie i obnizyło siłe nabywcza. To wszystko sa koła zamkniete. Wyjscie to produkcja, zakłady, mysl techniczna. I stawianie na gospodarke, a nie tworzenie np. kolejnych swiat, zakazów pracy z niedziele, czy innych propagandowych bzdur

Gość Marek26
Ale wiesz w prywatnych rekach koszty utrzymania sa nizsze bo zarzadza tym przedsiebiorca.prywatnym pocztom oplaca sie doklejac metalowe plytki do kopert i same wysylac.popatrz na singapur podatki radykalnie zmniejszone i 20% wzrost gospodarczy.a ue 2% 3%.nikt nie mowi o przestaniu placenia podatkow tylko o ich minimalizacji.a pieniadze na emerytury bylyby ze sprzedazy panstwowych firm.ludzie mieliby wiecej pieniedzy i nie placiliby urzednikom wiec mogliby kupowac wiecej i zapotrzebowanie na prace by wzroslo.a jakos szpitale kiedys byly prywatne i dzialalo to dobrze.

Gość gość
Ale wiesz w prywatnych rekach koszty utrzymania sa nizsze bo zarzadza tym przedsiebiorca.prywatnym pocztom oplaca sie doklejac metalowe plytki do kopert i same wysylac.popatrz na singapur podatki radykalnie zmniejszone i 20% wzrost gospodarczy.a ue 2% 3%.nikt nie mowi o przestaniu placenia podatkow tylko o ich minimalizacji. x x nie znam sie az tak dobrze, ale widac jak wyszła nam sprzedaz wszystkiego... teraz nie ma nic. Teraz juz nie ma takiego parcia zeby wszystko było prywatne, moze trzeba myslec jak obnizac te koszty w państwówce, a nie tylko isc najprostsza droga, przeciez jak sie sprzada cos to zysków nie ma bo ida za grnice, wiec o czym mowa... w ten sam sposób myslano o kazdym zakładzie, jak je sprzedawano za te 10 % wartosci

Gość gość
KNP rulezzzzz, tez bede glosowac.Wszystko pieknie ladnie ale jak jakis zwichrowany debil zabije z premedytacja kogos z najblizszej rodziny to juz wiekszosc sposrod tych, ktorzy sa przeciwni karze smierci, zmieniaja zdanie. od dawna jestem za

Gość gość
fajnie tylko w prywatnych rękach to trafi DO JEDNEGO który będzie dymal innych polaków

Gość Marek26
Nie no firmy trzeba sprzedawac za tyle ile sa warte .gdybysmy sprzedawali firmy za 100% to takiemu delikwentowi nie oplacaloby sie likwidowac firmy,tylko bedzie inwestowal w to aby przynosila zyski.taka ciekawostka ze w firmach zagranicznych zarobki sa wyzsze bo tamci przedsiebiorcy maja inne standardy.ale zawsz prywatna firma bedzie tansza w utrzymaniu i wydajniejsza w produkcji. A przy sprzedazy nie nalezy sie kierowac narodowosciami:pytanie. Czy gdybys mial samochod i mial sprzedac Polakowi za 5000 zl czy Niemcowi za 6000zl .domyslam sie odpowiedzi.tak szpamo czemu mamy sprzedawac Polakowi taniej.wazne jest kto da wiecej bo inaczej okradamy panstwo.

Gość gość
jak moze byc dobrze w panstwie, w ktorym pracujacym ciezko lodziom zabiera sie pieniadze a placi tym, ktorzy nie pracuja... polac markowi23, dobrze prawi

Gość Marek26
A czemu maja dymac przedsiebiorca nie musi zaraz byc najgorsza osoba

Gość Marek26
...Markowi26 :)

Gość gość
bo JUŻ DYMAJĄ

Gość Marek26
To ze robia to niektorzy to nie znaczy ze wszyscy to robia

sumienie mówi mi: nie, wiara mówi mi: nie, jakaś taka zwykła wrażliwość mówi mi: nie, ale zdrowy rozsądek mówi tym wszystkim instancjom, że lepiej takiego uśpić niż wypuścić, żeby mordował jeszcze więcej i skuteczniej, a one nie wiedzą co odpowiedzieć, zakłopotane

Gość gość
25.03.14 [zgłoś do usunięcia] gość v v Szczerze rozbawił mnie twój post. Najpierw zarzucasz mi bzdury i brak dostatecznego zainteresowania tym tematem a potem sama piszesz- "czytałam bardzo dobry artykuł o tym jak to jest z przestępcami"....... Nie rozśmieszaj mnie jednak więcej bo nie dam ci szansy na to byś dzięki mnie czegoś się nauczyła. Po pierwsze....skoro uważasz dany artykuł za taki dobry to rzuć do niego linka....nie bój się powoływania na czyjeś tezy jeśli uważasz,że są one bardzo dobre. Rzuć do niego linka a ja chętnie poczytam co też tam takiego rewelacyjnego udało się osiągnąć w dziedzinie terapii zabójców seksualnych o popędzie zafiksowanym na zachowania sadystyczne i alolagnię wobec małoletnich. Napiszę od razu raz jeszcze......trzeba wiedzieć czym jest resocjalizacja wobec kogo ona jest skuteczna. I jeszcze jedno.....nie obchodzi mnie to czy uznajesz pojęcie resocjalizacji czy też nie. Mój post był,gdybyś nie zauważyła w odpowiedzi na inny konkretny post w jakim autor użył słowa resocjalizacja w kotekście wypadków jakie ją wykluczają. Naucz się czytać ze zrozumieniem. Czekam na ten wspaniały i bardzo dobry artykuł. Dodam tylko,że ośrodki takie jak w Gostyninie nie dadzą stuprocentowej pewności na to iż ktoś tam przebywający po wyjściu nie zamorduje i nie zg******* Dają jedynie taką gwarancję jeśli ktoś tam pozostanie do końca życia.

Gość gość
I raz jeszcze w odpowiedzi na post 25.03.14 .....napiszę, żebyś (do autorki tego postu) uwzględniła konkretne naukowe argumenty a nie własne "widzi mi się". Trynkiewicz normalny nie jest ale też nie wykazuje takich objawów jakie kwalifikowałyby go do zamknięcia w zakładzie psychietrycznym na warunkach dotyczących pacjentów z psychozami i rzecz jasna schizofrenią. Na skuteczne formy terapii co do takich przypadków,równie szumnie co debilnie określanych "chemiczną katsracją"nie ma odpowiedni przepisów więc sama jesteś w doopie i goowno wiesz.

Gość gość
Po pierwsze....skoro uważasz dany artykuł za taki dobry to rzuć do niego linka....nie bój się powoływania na czyjeś tezy jeśli uważasz,że są one bardzo dobre. x x moze poszukam, bedzie to trudne, bo nie pamietam tytułu, byl na portalu interia, był to wywiad z jakims naukowcem, nie wiem czy mi go przemusci jednak filtr spamowy, bo tu jak sie podaje linki, to ich te filtry najczesciej nie puszczaja, inteligencie.. W szpitalach psychiatrycznych zeby byc nie trzeba miec psychozy czy schizofrenii, jest wiele oddziałaów dla osób b róznych, anorektykow, ludzi z zaburzeniami osobowosci itp. Psychiatrzy od dawana gadaja, ze prawo jest złe, i odróznia głównie czy jest ktos poczytalny cz nie, a mozna byc chorym bedac poczytalnym, bo to dwie rózne rzeczy.

Gość gość
Do postu wyżej.... Podaj mi przykład choć jednego psychiatry jaki opowiada się za leczeniem morderców zamiast zamykania ich w pierdlu. Oczadziali psychoanalitycy i zmanierowani liberalnie psychologowie być może tak uważają....szczerze wątpię ażeby wielu było psychiatrów jacy są w stanie dać gwarancje resocjalizacji poprzez terapię,wynaturzonych psychopatów czy zboczeńców czerpiących satysfakcję z zabijania i co więcej wierzą w skuteczność takich środków. Nie uważam też aby takie wypadki można było traktować na równi z osobami jakie cierpią na zaburzenia w odżywianiu,zaburzenia depresyjne,nerwicowe czy jakiekolwiek inne,które wiązać się mogą najwyżej z wyniszczaniem samego siebie a nie mordowaniem innych.

Gość gość
Owszem...można być chorym i poczytalnym ale to poczytalność stanowi podstawowe kryterium torujące karną odpowiedzialność jak i winę szczególnie w przypadku zbrodni o jakiej prawo stanowi jako wyłącznie umyślnym czynie. Jaka by ta choroba nie była to jeśli wpółwystępuje z nią poczytalność,nie może ona w ramach zabójstwa z premedytacją stanowić okoliczności wyłączającej karę i stanowiącej podstawę do terapii.zastępczo za karę. Sama terapia zaś nie jest karą.

Gość gość
Drugie pytanie. Na jakiej podstawie (poczytalny) psychopata zdolny do zabijania, (poczytalny) zaburzony seksualnie osobnik realizujący swój popęd poprzez zabijanie czy też ktoś (poczytalny) o zaburzonej osobowości mordujący z powodów zasługujących na szczególne potępienie np dla pieniędzy nie powinni być wyeliminowani ze społeczeństwa np w drodze kary śmierci tylko leczeni psychiatrycznie z tych powodów biorąc pod uwagę czasowy charakter takiej terapii i cel jako resocjalizację? Na jakiej podstawie możemy w ogóle mówić,że jednostki takie należy leczyć i że w ogóle da się je "wyleczyć".......trzecie pytanie-jak ma niby wyglądać takie leczenie? Nie ma w takich tezach sensu bo poczytalność to podstawowa kwestia jaka takie teoryjki obala. Zaskakuje mnie również zaangażowanie i zainteresowanie w tym aby utrzymywać przy życiu na społeczny koszt kogoś kto nie uznaje wartości jaką jest życie...co więcej....przeszkadza mu uznanie tego za wartość w realizacji swoich patologicznych potrzeb i celów.

Gość gość
Powinna byc za to kara najwyzsza.

Gość gość
Zgadzam sie z tym

Gość gość
Nie gdyz czesto mozna sie pomylic i co wtedy