Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość adriannawniemczech

Wyjazd za granicę z dzieckiem

Polecane posty

Gość adriannawniemczech

Witam! Mam dość trudną sytuacje finansową i rodzinna, tak więc coraz częściej myśle o wyjeździe za granice. Mój partner pracuje i zarabia 1600 zł, mamy małe dziecko i mieszkamy u jego rodzicow. Myśle, że nasze życie np w Niemczech byłoby łatwiejsze. Tu starcza nam tylko na rachunki, pampersy i jedzenie, czyli nawet nie wszystkie podstawowe potrzeby. Poza tym dochodzi stres, spięcia z teściami itd. Takze chciałabym prosic o rade i informacje. Niemcy są chwalone i wydaje mi się, że ten kraj bedzie najlepszym rozwiązaniem. Także czy ktoś wie jaka jest tam teraz sytuacja z dostaniem miejsca w żłobku (córka ma 1,5 roku)? Jakie są opłaty za żłobek? Czy są polsko-niemieckie żłobki? Jakie dokumenty musze wypełnic aby móc w ogóle ubiegać się o miejsce? Czy są jakieś dodatki na dziecko niezależnie od zarobków? My oboje chcialibyśmy pracowac i jak najwięcej odłożyć, bo wbrew pozorom wyjazd z kraju to ostateczność i chcielibyśmy tu wrócić jak troche się odkujemy. Czy ktoś ma doświadczenie w takich sytuacjach i mógłby mi doradzic jak najlepiej to zorganizować? Jak najdokładniej przygotowac taki wyjazd? Od czego zacząć? Nie możemy wyjechac do pracy bez miejsca w żłobku dla córki, a z drugiej strony nikt nie przyjmie do żłobka dziecka bezrobotnych Polaków. Bardzo proszę o pomoc i porade.

Gość gość
Witam. Mieszkam od kilku lat z rodziną w Niemczech i na tyle ile umiem postaram się Ci pomóc. Po pierwsze raczej nie ma szans, zeby Twoja córcia dostała żłobek jeśli Wy nie będziecie zameldowani w DE. A jak u Was jest ze znajomocią języka? albo któreś z Was ma pochodzenie niemieckie (np. po dziadkach). Wtedy sprawa jest bardzo prosta. My jak przeprowadzlismy się tutaj to mój emek już w trakcie rozmów kwalifikacyjnych mówił, ze ma rodzinę i musi miec mieszkanie przejściowe na czas, kiedy nie znajdziemy sobie czegos. Dostaliśmy małe niespełna 40 metrowe mieszkanko, ale na początek wystarczyło. Witam. Mieszkam od kilku lat z rodziną w Niemczech i na tyle ile umiem postaram się Ci pomóc. Po pierwsze raczej nie ma szans, zeby Twoja córcia dostała żłobek jeśli Wy nie będziecie zameldowani w DE. A jak u Was jest ze znajomocią języka? albo któreś z Was ma pochodzenie niemieckie (np. po dziadkach). Wtedy sprawa jest bardzo prosta. My jak przeprowadzlismy się tutaj to mój emek już w trakcie rozmów kwalifikacyjnych mówił, ze ma rodzinę i musi miec mieszkanie przejściowe na czas, kiedy nie znajdziemy sobie czegos. Dostaliśmy małe niespełna 40 metrowe mieszkanko, ale na początek wystarczyło. Jak już będziecie zameldowani to z miejsce w żłobku nie będzie problemu. Jeśli oboje będziecie pracowac, albo chodzic na kurs językowy to "z marszu" przysługuje Wam opieka nad dzieckiem (albo żłobek, albo tzw, Tagesmutter - coś a'la opiekunka) Dodatki na dzieci to Kindergeld w wysokości 184 euro na miesiąc niezaleznie od dochodów. Ponadto w zalezności od zarobków możecie dostac dopłatę do mieszkania, dodatkowy zasiłek na dziecko i nawet mogą Wam zapłacic za żłobek dla córki (niestety nie wiem jaki jest pułap zarobków)

Gość adriannawniemczech
Dziękuję bardzo za odpowiedź! Chciałabym się jeszcze dowiedzieć jak wygląda sprawa meldunku i mieszkania socjalnego? Może być nawet 20m (jesteśmy przyzwyczajeni) tylko jak to załatwić?

Gość adriannawniemczech
Z niemieckim u nas słabo ale myśle, że bysmy sie nauczyli dosc szybko. A w kwestii krewnych to mamy rodzine w Niemczech, ale to dalsza rodzina z którą widzimy się raz w roku i oni też wyjechali za pracą.

Gość gość
Z pierwszym mieszkaniem w Niemczech jest ciężko. Bo chcesz wynająć mieszkanie to chcą zaświadczenia, że nie zalegałaś na poprzednim a skąd masz wziąć takie skoro to pierwsze mieszkanie, ale jak już uda się wynająć to z meldunkiem nie ma problemu. Idziesz z umową najmu do urzędu i się meldujesz.

Gość adriannawniemczech
Można się zameldowac w mieszkaniu pracowniczym? Od czego to zalezy?

Gość gość
Tzn., ja nie wiem jak jest z mieszkaniem pracowniczym. Jeżeli wynajmujesz mieszkanie od miasta czy od prywatnej osoby to do zameldowania wystarczy Ci tylko umowa najmu. Idziesz z tym do urzędu i tam od ręki Cię meldują.

Gość gość
ale jak ty to sobie w ogóle wyobrażasz? nie znasz języka, nie macie załatwionej pracy, mieszkania?? musisz chyba odłożyć przynajmniej jakąs sumkę na start, na wynajem mieszkania a potem liczyć że bedzie praca szybko.

Gość gość
za granicą chcesz pracować a w PL jakoś ci nie spieszno do tego? to normalne że jak jesteście tylko na utrzymaniu konkubenta to jest ciężko. nie masz pracy, mieszkania, męża, pięniedzy.... NIC a w dziecko się wpakowałaś. tak to jest jak się myśli hormonami a nie głową.

Gość gość
najpierw odłoż z 5-10 tys na start a potem wyjeżdżaj.

Gość gość
A i 10 tys to jest nic. To jest raptem 2,5 tysiąca euro. Żeby wynająć mieszkanie trzeba zapłacić kaucję. My płaciliśmy prawie 900 euro. Opłaty za mieszkanie i na życie trzeba mieć do pierwszej wypłaty. A nie wiadomo kiedy ona przyjdzie.

Gość jak jak jak pytam
chetnie Ci podpowiem ale napisz najpierw jakie macie zadowy, bo jesli nie znacie jezyka to juz jest bardzo źle.

Gość gość
Niech najpierw wyjedzie mąż i jak już będzie miał mieszkanie i pracę to dopiero dołącz do niego z dzieckiem

Gość gość
To jest dobry pomysł, żeby mąż jechał pierwszy przetrzeć szlaki.

Gość gość
a jakie macie zawody???

Gość gość
Głupich nigdy nie będzie brak