Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dojrzałamamusia

Wy też tak macie ?!

Polecane posty

Gość dojrzałamamusia

Mam 41 lat , od miesiąca jestem szczęśliwą mamusią malutkiej Julki , dlaczego macierzyństwo tak późno hmmm ... może dlatego , że wcześniej moje życie nie było tak ustabilizowane . Mam już dwunastoletnią córkę , cudownego męża , który bardzo mi pomagał ,gdy byłam w ciąży , teraz też bardzo się stara . Ciąża przebiegała bez komplikacji , poród też , bardzo cieszyłam się , że pomimo mojego wieku mogę być jeszcze szczęśliwą mamą . Julka jest strasznie płaczliwym dzieckiem , mam wrażenie , że przy pierwszej córeczce lepiej sobie radziłam , pewnie dlatego że byłam młodsza :) Noce są całkowitym koszmarem , wstajemy z mężem na zmiane co piętnaście minut , rano mąż idzie do pracy , a ja z małą zostaje sama , nie radze sobie już jestem wykończona...:(

Gość silllo
A karmisz piersią?

Gość zielone wino
Myślę że to przez wiek. Ja mam 36 lat staram się o 3 dziecko i tak się zastanawiam czy właśnie fizycznie podołam. Niby człowiek mądrzejszy ale balować do rana już nie daje rady :-(

Gość dojrzałamamusia
Tak :)

Gość dojrzałamamusia
Też teraz zdałam sobie sprawę , że macierzyństwo w tak późnym wieku nie jest dobrym rozwiązaniem , nie twierdze , że to nie jest piękne itd... Mąż mnie próbuje odciążyć jak wraca z pracy zajmuje się małą i wogóle , ale nawet jak mam czas gdzieś wyjść to najprościej w świecie nie mam na to siły po całym dniu spędzonym z Julcią , cóż ..:(

Gość silllo
No to weź maleństwo do siebie do łóżka i po kłopocie, mąż może spać, a ty podasz mu co chwile pierś będąc w półśnie;) U nas to się sprawdzało :)

Gość gość
pewnie lata juz nie te..moja mama urodziła mnie majac lat 36 i tez mowi ze siły juz nie były takie jak w wieku lat 20

Gość zielone wino
Z biologicznego punktu widzenia nie jest to najlepszy czas. Ale jak to z wszystkim bywa zawsze są dwie strony medalu. Pogodzić się musisz ze już nie masz tyle siły i być dla siebie bardziej wyrozumiała innego wyjścia nie widzę :-)

Gość dojrzałamamusia
Czasem nawet nie mam czasu obiadu ugotować ,bo małej najlepiej się zasypia trzymając moją pierś , gdy już zaśnie to ją odsuwam , a ona momentalnie się budzi , nieraz mnie to śmieszy , a nieraz jestem załamana :(

Gość silllo
Dojrzała mamo, masz przecież starsze dziecko, nie pamiętasz jak to było? To normalne, że dziecko wisi na piersi, ma dopiero miesiąc, ale czas szybko leci, ja mam 8miesięczniaka i już zapomniałam o tych trudnych początkach :) A to jest czas dla maleństwa ciebie, żebyś doszła do siebie po porodzie! Nie masz drugiego małego dziecka tylko pannę, która spokojnie może pomóc, np. obrać ziemniaki. Obiad można kupić, albo zrobić go z półproduktów.

Gość lizas
Powiedz mężowi , żeby wziął wolne na parę dni , niech posiedzi z małą , a ty wyjedz gdzieś na pare dni do spa , zrelaksujesz się , odpoczniesz sama mam miesięczną córke i wiem o czym mówisz moja jest wyjątkowo *****iwa nie mam czasu nawet się zdrzemnąć , a sama ją wychowuje !

Gość oj bo nie umiesz ułatwiac
sobie zycia kup chuste, dziecko jest przy tobie wtedy non stop, pije z piersi kiedy chce a ty masz dwie wolne rece. W Internecie jest darmowy e-book o chuscie kólkowej i dlaczego jest najlepsza dla noworodka i niemowlaka. Ja swojego wprawidzie nie karmilam piersia, ale wszedzie nosilam w chuscie.Pierwsze 3 miesiace dziecko wisialo na mnie ciagle ale mi to n ie przeszkadzalo, bo b ylo lekkie, w chuscie super mi sie chodzilo i wszytsko mialam zrobione. Jak dziecko sie wybudzalo, troche starsze to wozilam je wszedzie ze soba po mieszkaniu w gondoli.Dzieci n ie znosza zazwyczaj byc same, chca widziec mame, czuc jej bliskosc. Jak Cie stac kup sobie hustawke elektryczna np fisher price lub sa kolyski elektryczne, niech dziecko pobuja czasem trocher maszyna. Wyprobuj jak na Twoja corke zadziala szumy morza.radiowe lub inne z neta. Moje dziecie kochalo szumy do 4 miesiaca zycia. Nastepnie wyprobuj otulaczy, ktore blokuja male cialko a dzieci to kochaja.Spraw swojemu dziecku warunki takie jakie mialo w brzuchu. Uzywaj smoczka jesli dziecko lubi I od razu Ci napisze, nie martwb sie ze dziecko przyzwyczai sie do noszenia, bujania, szumow itd.Tzn przyzwyczai sie na pewno do niektorych rzeczy ale latwo je pozniej oduczyc wierz mi!

Gość gość
Może macie możliwość zostawienia małej np u dziadków ?! Moglibyście gdzieś razem wyskoczyć z mężem we dwoje , tylko jak karmisz piersią to może być problem , pamiętam , że z synkiem też miałam taki problem , najlepszy był spacer , wtedy mały miał mocniejszy sen , powodzenia :)

Gość gość
Nie wiem po co sie meczycie z tym kp jak tak chcecie karmić to mi.zna laktatorem ściągać a po co pierś pchać dziecku do ust to nie rozumiem

Gość silllo
O ku**a, mieć miesięczne dziecko i już odpoczywać od niego w spa? Ty chyba chora jesteś.

Gość dojrzałamamusia
Mam już tą huśtawke elektryczną , niestety moja mała odrazu zaczyna się rzucać jak ją wkładam , co prawda to prawda , że nauczyłam ją noszenia i cały czas chce bym ją nosiła , gdy puszczam jej muzykę to faktycznie na chwile jest spokój , ale po chwili na nowo :)

Gość silllo
Nie wiem po co sie meczycie z tym kp jak tak chcecie karmić to mi.zna laktatorem ściągać a po co pierś pchać dziecku do ust to nie rozumiem Nikt cię nie pytał o rady dotyczące karmienia. Masakra to co laktator robi z piersi, dziecko ssie ją delikatnie a maszyna rusza cała piersią, sutki robią się ogromne, skóra wisi, bleee.

Gość gość
a ja myślę że to kwestia dziecka nie wieku. córkę urodziłam mając 26 lat, była bardzo wymagająca, budziła sie w nocy po kilkanaście razy, cały czas chciała mieć kogoś przy sobie, myślałam że oszaleję, stwierdziłam że nie chce więcej dzieci... jednak los zadecydował inaczej, w wieku 30 lat urodziłam syna i nie mogłam uwierzyć ze dzieci potrafią być tak różne, dziecko anioł, w nocy budził się raz na pierś, słodkie, wiecznie uśmiechnięte dziecko, wszystko przy nim mozna zrobić. Takie dziecko to mogłabym mieć jeszcze jedno, chociaż córkę też oczywiście kocham nad życie.

Gość silllo
Ja od 6 tygodnia życia dziecka(a ostatecznie odstawiłam syna jak miał 7mcy) zaczęłam dokarmiać go mm, np. przed wyjazdem, spacerem...Miałam wtedy 3 h przerwy.

Gość dojrzałamamusia
Pewnie faktycznie to zależy od dziecka , zazdroszczę wszystkim mamusią co mają spokojniutkie dzieci :)

Gość gość
Nie wiem po co sie meczycie z tym kp jak tak chcecie karmić to mi.zna laktatorem ściągać a po co pierś pchać dziecku do ust to nie rozumiem x nie ma to jak durna odp widać ze jesteś sfrustrowana ze sam anie dałaś rady karmic. Laktatorem ściągać... masakra, a gdzie tu natura??? dla mnie to najpiękniejsze uczucie i widok dziecko ssące moją pierś! po co dziecko pchać smoczka sztucznego do ust???

Gość gość
a kto tu mówi ze się męczy karmiąc piersią??? to wspaniały czas mój i dziekca, a ty widac że masz problemy jakieś.

Gość dojrzałamamusia
Ja uważam , że karmienie piersią do pewnego czasu jest nawet naszym ( czyli wszystkich mam ) obowiązkiem , jeżeli maleństwo to lubi , to dlaczego mamy mu odbierać tą przyjemność , oczywiście w późniejszym czasie już nie musimy ;)

Gość gość
Autorko trochę Ci współczuję , wiem jak to jest , ale pamiętaj , że to najpiękniejsze lata Twojego życia , w ogóle to gratulację za odwagę , zdecydować się na macierzyństwo w takim wieku :) Podziwiam !

Gość Gdzie mogę iść
Tak mam problemy bo jak jest temat o kp to piszecie ze sie wysypiacie chodzicie zadbane i w ogóle bajka a prawda jest taka ze ze kp równa sie temu ze chodzi sie jak fleja cały dzień i zero snu zero wypoczynku bo dziecko nawet dla zabawy ssie jak smoczek tak wiem mówcie ze nie

Gość gość
U dziadkow? Matka ma 41 lat, to jej rodzice juz grubo po 60-tce sa, ale co tam, wpakowac im niemowle, przeciez staruszkowie beda miec wiecej sily niz jeszcze nie stara matka.

Gość trynkiewiczada
phi napewno to była wpadka przy seksie a nie decyzja o macierzyństwie , trzeba było sie zabezpieczac , a nie teraz narzekać ! :P

Gość gość
Co złego w tym , że zostawiła by swoje maleństwo u dziadków , a sama pojechała odpocząć z mężem ?! ja niewidze w tym nic złego , dziadkowie przynajmniej rozpieszczą małą :D

Gość kasiaczek545
Autorko może kup swojej córci taką mate do zabawy położysz ją swobodnie , puścić jakąś pozytywkę , a ty będziesz miała trochę czasu :)

Gość dojrzałamamusia
Myślałam właśnie nad taką matą , tylko niewiem czy moja Julcia , nie jest jeszcze za mała , ale dzięki :)