Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Co sądzicie o ludziach, którzy porzucili katolicyzm?

Polecane posty

Gość abbbbbbbbba
Ja się dostosowuję tylko do tonu rozmówcy.

Gość abbbbbbbbba
np "Abbbunia spokojnie ,nie ma się co denerwować,bo Ci żyłka pęknie." to jest ten twój szacuneczek? Ok ja już skończyłam z Panią w sumie dyskusję.

A co do wieprzowiny: "Ci, którzy się uświęcają i oczy/szczają, aby wejść do pogańskich gajazy, i myszy, wszy/scy razem zginą - mówi P.an." Iz 66:17 Wcześniej nie mogłem wkleić wersetu

Gość gość
Truposzy? To nie wierzysz w życie wieczne? Ja wierzę. Moja zmarła ciotka jak sądzę również modli się za mnie,ale nie mam pewności czy jest już w niebie,czy nie,Maryja jest w niebie,więc jest w najbliższej obecnośc***ana. Protestantyzm nie obejmuje tylko Polski, ja piszę ogólnie o tej denominacji. Jesli chodzi o naukę KK jest ona jasna w kwesti aborcji i nie jest to zostawione sumieniu kazdego osobno,bo wtedy faktycznie byloby tak ze jeden jest za aborcja drugi przeciw ale poglądy obu sa jednakowo dobre i ka/ tolickie. Tak nie jest. Powiedziała do ludzi "Zróbcie wszystko cokolwiek wam powie". Dokładnie.Ale Synowi powiedziała że wina nie mają. Czyli przekazała sprawę problem tych ludzi. Danie Janowi za matkę odczytujemy jako danie wszystkim uczniom. Nie bylo tam innych, bo wszyscy uciekli.Nie mial wiec mozliwosci powiedziec tego do wiekszej ich liczby. Jaką pustkę po śmierci? Przeciez zmartwychwstał i się im ukazał? jeśli ktokolwiek bedzie chciał dodać lub odjąć coś z tej księgi Ja pytam gdzie w Pismie jest napisane że mamy opierac się tylko na nim? To co zacytowalas jest nie na temat. KK nie robi żadnych nadinterpretacji, ani nie dodaje niczego do Pisma św. Zważ też na to że to KK własnie sam ''złożył''Pismo św, w takim a nie innym składzie... Dobrze że milczeniem pominęłaś ilu swoich wrogów zaciukał (raczej spalil) zacny pan Kalwin ...

Wg Biblii wynika, że życie wieczne, to życie po zmartwychwstaniu, a nie bezpośrednio po śmierci... Ale... Ilu jest ludzi, tyle interpretacji...

Gość gość
słowo abbunia Cię obraża ? :D To chyba jesteś mocno przewrażliwiona na swoim punkcie

gość-Mylisz się. krk dodaje do swoich tłumaczeń 7 ksiąg deuterokanonicznych, nie uznawanych przez nikogo innego. Co do Nowego Testamentu jedynie odrzucił apokryfy, które były irracjonalne. W sumie nie miał pola manewru...

Możesz przestać używać tanich chwytów typu "to ty nie wierzysz w życie wieczne? ja wierzę". Nie ma czyśćca tylko ludzie umierają i czekają na sąd, są jakby uśpieni. Nie mają wpływu na życie doczesne, bo ich ciało umarło i czeka na ew zmartwychwstanie. Chyba życie wieczne będzie dopiero po powtórnym przyjściu Chr/yst/usa/ a może się mylę? Także łapanie za słówka typu "Jaką pustkę po śmierci? Przeciez zmartwychwstał i się im ukazał?" Ukazał się i niedługo potem wstąpił do nieba. Przedtem mógł jeszcze apostołom powierzyć swoją matkę jako matkę ludzkości (przecież wszyscy byli obecni) a jednak tego nie zrobił. Tak więc fizycznie po wniebowstąpieniu już go nie było, ale był Jan, który mógł zastąpić Marii syna na ziemskim padole. Co do Kal/wina no cóż, może i mordował, nie mam o tym informacji. Ale na pewno nie tyle istnień ile K/K w imię Bo/ga. A to co zacytowałam jest na temat bardzo na temat, bo tyle ile dodał K/ K do pisma to głowa mała. I jeszcze te przypisy, coby nikt nie śmiał samemu cokolwiek zinterpretować :) Wszelkie chociażby objawiania w Fa/tim/ie, w których Mar/ia każe odmawiać modlitwy m.in. do siebie(sic!)jest sprzeczne z Bi/blią. Gdzieś tam niby mówi, że jak się będziecie do mnie modlić to nie bedzie wojny czy coś w tym stylu. Boże aż mnie ciarki przechodzą. "Zważ też na to że to K/K własnie sam ''złożył''Pis/ mo św, w takim a nie innym składzie..." Oczywiście, nie neguję spuścizny po k/ośc/ie/le k/ato/lic/kim ani nie mówię, że wszystko jest złe. Sam Lu/ter mówił, że jesteśmy "zrefor/mo/wanym K/K", wyrzucając wszelkie nadinterpretacje i nadużycia w ówczesnym koś/ciele.

Gościu nie ośmieszaj się może i wróć do tego co do mnie pisałaś, może Cię oświeci. A jeśli nie to trudno :D

Gość gość
Ze przejrzeli na oczy!

Po mojemu Luther prekursorem nazizmu był... Działalność Luthera miała tylko i wyłącznie na celu, aby państwa niemieckie zyskały niezależność. Kwestie religijne były tylko przykrywką...

Podobnie, jak Henryk VIII chciał się po raz wtóry ożenić, katolicki biskup nie dał mu ślubu, to założył własny kościół anglikański...

Ale w sumie to on przetłumaczył Pismo na niemiecki, napisał Mały i Duży Katechizm i wraz ze swoimi współpracownikami Księgi Wyznaniowe czyli tak jakby podwaliny dla protestantyzmu. A co do przykrywek, mało ich jest w innych kościołach? Czyż Papież też nie wspierał nazistów i dzięki nim ludzie nie ginęli? Wszyscy jesteśmy tylko nędznymi grzesznikami :)

Nie pisałam, że to było pierwsze tłumaczenie na niemiecki. Prawdopodobnie bazował na wcześniejszych wydaniach, ale tłumaczył z języków oryginalnych. To i tak niemałe dokonanie, bo wyobraź sobie np.czytanie teraz Biblii średniowiecznej po polsku. Kto by to zrozumiał.

W wielu tłumaczeniach są manipulacje. Wydaje mi się, że BW to najrzetelniejsze tłumaczenie. Bo np przekład ŚJ (przekład nowego świata) jest po mojemu bardzo zmanipulowany...

Gość gość
ŚJ nie znam za dobrze, tylko cytaty. Też najbardziej lubię Brytyjkę :) Mam jeszcze Tysiąclecia i w sumie nie jest ona taka zła, tylko te przypisy jak dla idiotów... (bez urazy)

Ja mam w sumie cztery: nową BW, starą BW, Przekład NŚ. I niemiecką Biblię z Alfą i Omegą na okładce. W sumie dziwne, bo jednocześnie zawiera 7 ksiąg deuterokanonicznych i niezmienione imię Boże....

Gość gość
Taa papież wspierał Hitlera, jasne.I co jeszcze? Pewnie finansowal 2 wojne sw. Ciągle powtarzacie te same dawno skompromitowane dyrdymaly, i chocby Wam po 100 razy czarno na bialym wykazać że to brednie wymyslone przez antykatolicka propagande, to i tak dalej bedziecie powtarzac to samo.Klamstwo powtorzone iles razy staje sie prawda no nie? Nie ma sensu taka dyskusja oparta na mitomanieniu.

Gość gość
Prawda jest taka że ten niby to popierający Adolfa pa/ pie ż de facto ukrywał ofiary Holo kaustu.

Gość gość
2 Gordon Thomas protestant, uzyskał dostęp do wcześniej niepublikowanych dokumentów waty/kańskich. Po ich analizie dotarł do żyjących jeszcze ofiar nazistów i w swojej książce przedstawił opowieści ich i ich rodzin.

Gość gość
KK z polecenia i z bło/ gosł/ awienstwem pa/ pieża Piusa organizował kryjówki dla osób poszukiwanych przez nazistów - w klasztorach, na terenie Wat/ykanu i Rzymu, i w całej Europie.

Gość gość
Pa/ pież nadzorował całą operację, podpisywał fałszywe dokumenty, pomagał ksi/ ężom narażających życie dla ratowania Ży/dów, z których niektórzy dostali obywatelstwo Watykanu

Gość gość
Ksi/ ęża dostali polecenie wystawiania fałszywych świadectw chrz/ tu Żydom ukrywający się w Genui, Rzymie i innych miastach Włoch. Na Węgrzech ponad 2 tysiące Żydów otrzymało fałszywe dokumenty watykańskie potwierdzające, że są kat/ olikami.

Gość gość
Dzięki sieci kontaktów p a/ pieskich spora grupa niemieckich Żydów został uratowana i przewieziona do Rzymu. Pa/ pież wyznaczył ksi/ ędza, który dysponował funduszami przeznaczonymi na jedzenie, ubrania i leki dla ukrywających się w Rzymie uciekinierów. We Włoszech w kla/sztorach i domach zak/onnych ukrywało się ponad 4 tysiące Ży/dów