Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

w jakim wieku wasze dzieci zaczęły ŚWIADOMIE korzystać z nocnika?

Polecane posty

Gość gość

nie chodzi mi o to, że wy sadzałyście dziecko i dziecko np. siusiało (bo to mógł byc zbieg okoliczności że w tym czasie akurat się dziecku chciało) ale kiedy wasze dzieci zaczęły świadomie sygnalizować potrzebę i mogły chodzić już w dzień bez pieluchy?

Gość gość
2lata2msc

Gość gość
jeden rok i osiem miesięcy, drugi dwa i pół roku - bliźniaki, uczone w ten sam sposób, więc myślę, że nie ma reguły

Gość gość
2 lata i 2 miesiace u mnie tez

Gość gość
przed maturą :classic_cool:

20 miesięcy. Wtedy zaczęła nosić majtki zamiast pieluch ;) Ale w nocy jeszcze kilka miesięcy była pielucha.

Gość gość
2 lata, bez msca. Siostra byla zadowolona, bo ona swoje dziecko sadzala odkad mialo rok niecaly-i dumna, bo bylo siku do nocnika. I co- w wieku 1,5roku dziecko nie chcialo nawet spojrzec na nocnik, teraz ma 2i jest to samo. To ja juz wolalam wziac sie raz a porzadnie, kiedy przyjdzie na to czas

Gość gość
teraz a ma 2 latka z tym ze u nas bylo tak dziecko moje jak mialo jakos tak powyzej roku zostalo przymuszone tzn plakalo a na sile jedna osoba trzymala ja za ramiona zeby siedzialo na nocniku potem corka nie chciala za chiny ludowe usiasc w ta srode kupilam nakladke na sedes i corcia chodzi mi w ciagu dnia bez pieluchy na noc ma tylko i sama wola ze chce siusiu ba nawet sama sobie pipke wyciera papierem :)

Gość gość
1,5 roku kupa (sama zdejmowala pampka i siadala) oraz 2 lata, gdy zaczela kontrolowac sikanie. Tez sama zdejmowala pampka i siadala. Zachecalam ale nigdy nie zmuszalam. W lecie troche "pomoglam", przez tydzien lala na trawe w ogrodku po czym wolala "sisi!" a w pewnym momencie kolejnosc sie odwrocila i juz mialam odpieluchowane dziecko :)

Gość exdebillmobilny
2l 3mies. I ciut przed drugimi urodzinami mlodsze, za to z nocnym sikanuem zeeeeszlo...

Gość gość
syn ma 3 lata 5 miesięcy i dalej w pampersie. co robić?

Gość gość
1,5 roczku nauka trawla tydzien i potem bylo juz bezproblemowo.

Gość gość
Ja do tej pory korzystam z muszli klozetowej nieświadomie. Mówię nieświadomie. Robię wszystko nieświadomie. Jednak samodzielnie! Może dobierajmy słowa właściwie zamiast nadużywać słowa świadomie. Dziecko nie robi niczego nieświadomie to nie jest jakaś kukła bez świadomości! Jeśli dziecko wysadzasz to ono ma świadomość tego że to robisz. Jeśli dziecko mówi mama to jest świadome tego że to mówi i ze zdumieniem obserwuje jaką wzbudza tym sensację! Nie pieprzcie proszę was że dziecko mówi lub robi coś nieświadomie! To że jest dzieckiem nie czyni go martwym a tylko martwy człowiek nie jest świadomy.

Gość gość
To Ty pieprzysz! dziecko sika NIEŚWIADOMIE- słowo to użyte jest w kontekście KONTROLOWANIA przez nie czynności fizjologicznych. Natomiast samodzielnie sika od urodzenia raczej:)

Gość gość
Powiem tak, synek często przychodzi z nocnikiem do mnie aby go wysadzić i jak zdąże (a widzę że pielucha jest mokra lub sucha) to sika/robi kupe do nocnika, gdy co jakiś czas go pytam "kto chce siku" to czasem leci do ubikacji czasem bawi się dalej-jak leci ZAWSZE jest siku. Ma 14 miesięcy, ale o chodzeniu bez pieluchy NIE MA mowy, zbyt często się zabawia. Są dni gdzie przez pół dnia pielucha sucha bo ciągle nocnik/ubikacja ale odkąd zaczął dobrze chodzić to już mu to ciężej idzie, bo np. idzie do mnie z nocnikiem i w połowie drogi zainteresuje go np. pies i biegnie do psa.

Gość dorosła z wadą serca
2 lata i 7 miesięcy. W ciągu 3 dni. Od razu pozbyliśmy sie pieluchy w nocy.

Gość gość z 22 15
do koleżanki powyżej mówisz że siostra sadzała ale pewnie przytrzymywała na siłę, ja swojego Szkraba sadzałam odkąd skończył 8 miesięcy, wręcz uwielbia nocnik no i od niedawna jeszcze chodzi do normalnej ubikacji ale ma nakładkę. Nigdy nie trzymałam na siłę, nie chciał siedzieć-wstawał lub ja go ściągałam.

Gość gość
2 i pół roku, nauka trwała 1dzień :) powiedziałam co i jak i odrazu załapał :) zdjęłam pampersa,raz się zesikał,zobaczył że mokro to drugi już zawołał, na noc też od razu zdjęłam pieluchę tego samego dbia bo już wcześniej widziałam że pielucha po nocy sucha, sikał przed spaniem,potem rano i jest tak do tej pory :) ma niecałe 4lata :)

Gość gość
dnia :)

Gość gość
U córki 20 mies i nauka też trwała 1 dzień, noc bez pampersa i się nie posisiała, syn tyle samo, nauka trwała dłużej, zdarzało się zapomnieć lub wołać na ostatnią chwilę gdy było już za późno.