Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ninnaa

Działanie tabletek antykoncepcyjnych

Polecane posty

Gość Ninnaa

Witam Wczoraj dostałam okresu i rano wzięłam pierwszą tabletkę. Jest to moje pierwsze w życiu przyjmowanie takich tabletek i chciałam się dowiedzieć czy od tego momentu jestem już w pełni zabezpieczona? Będę wdzięczna na odpowiedź.

Gość gość
niby od pierwszej tabletki jestres zabezpieczona, ale lepiej zabezpieczaj sie przez tydz jeszcze. organizm musi sie przyzwyczaic do dawki hormonow;) pozdrawiam:)

Gość gość
Masz w środku pudełka z tabletkami taką magiczną karteczkę jak ulotka, jak nie masz pudełka- to w internecie znajdziesz. Masz tam wszystkie potrzebne informacje. Z tego co kojarzę przy wszystkich które brałam, czyli jakieś 3-4 rodzaje, zabezpieczenie w pełni było dopiero po tygodniu, podobnie jest zwykle kiedy się zapomni o tabletce a później nadrabia. Teoretycznie jak to pierwsze tabletki, czyli masz jeszcze normalny okres, przez ten tydzień i tak nie powinnaś dni płodnych mieć, ale tydzień jeszcze można wytrzymać.

Autorko biore pigułki juz parę lat. Jak zaczynalam pigułki to przez 1 mieisac zabezpieczalam sie dodatkowo. Fakt jak pisza dziewczyny juz po tygodniu moga zbezpieczyc , ale jak nie jestes pewna to 1szy miesiac dobrze zapieczyc sie podwojnie. A i jeszce jedno nie ktore leki oslabaiją działania tabletek. Glównie zwrocić trzeba uwagę na antybiotyki. I to czy zapomniesz kolejnej pigułki powyzej 12 godzin. W ulotce pisze co robic jak sie zapomni. Niewiem jakie pigułki bierzesz, ale sa rozne rodzaje. 24 tabletki z hormonami + 4 placebo - wtedy jest krwawienie. Sa tez 21 tabletek z hormnanmi i 7 placeno - wtedy krwawienie i po 7 tabsach bierzesz kolejne opakowanie.

Gość gość
Od pół roku stosuje antykoncepcję hormonalną, czuję się dobrze, czasami tylko pobolewa mnie głowa. Ostatnio dostałam od ginekologa próbki nowego suplementu diety harmonelli, której skład został tak opracowany aby przeciwdziałać skutkom ubocznym pigułek hormonalnych. Ochrania wątrobę, serce, naczynia, zawiera również korzystne dla zdrowia witaminy np. wit. D której niedobory występują głównie w okresie jesienno-zimowym.