Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy to zespol ciesni nadgarstka?

Polecane posty

Gość gość

Czytalam o objawach i czesciowo sie zgadza ale nie do konca. Od m.w. 2 miesiecy boli mnie nasada kciuka, na poczatku tylko w nocy, teraz rowniez w dzien. Dodatkowo zaczely sie ostre bole biegnace od kciuka do nadgarstka i od nadgarstka do palca wskazujacego lub srodkowego - na przemian. Boli mnie rowniez nasada tych palcow. Nie mam zadnych mrowien, dretwien, tylko ten ostr, przeszywajacy bol, ktory pojawia sie niespodziewanie, trwa coraz dluzej ale jednak znika. Najczesciej pojawia sie kiedy zaciskam dlon w piesc, np. wykrecajac scierke. Teraz w nocy rzadziej mnie budzi, bardziej dokucza w dzien. Wizyte mam za tydzien. Moze ktos sie wypowiedziec co to moze byc?

Gość gość
Halloo... Nikt nie chorowal na to?

Gość gość
do lekarza idz a nie pytaj na forum

Gość gość
Wizyte mam w przyszlym tygodniu, pisalam o tym. A pytam, jak wszyscy - z ciekawosci i ze strachu.

Gość gość
moim zdaniem to nie ciesnia nadgarstka, ale i tak skonsultuj się z lekarzem. Możliwe że zleci ci EMG żeby to wyjasnić

Gość gość
Dzieki chociaz za to :) Na wizyte czekam juz prawie miesiac, troche sie denerwuje. Tez wolalabym, zeby to nie bylo to, bo nie chce zadnych zwolnien. Moze wystarcza jakies cwiczenia, leki, masci. Chociaz voltaren nie pomaga.

Gość gość
A ja bym ci jednak życzyła, żeby to była cieśnia nadgarstka. Operacja jest prosta i szybko się wraca do pracy. Gorzej miała moja mama która ma objawy typowe dla zaawansowanej cieśni a w EMG przewodnictwo nerwowe wyszło dobre, i z tego powodu zamiast iść pod nóż i mieć z głowy, sprawa przeszła do neurologa, który od pół roku przepisuje jej leki, które nie pomagają, a powodują skutki uboczne. Jaką wykonujesz pracę? czy jest to coś gdzie wykonuje się stałe,podobne ruchy dłoni np krawcowa, praca przy komputerze, praca na taśmie?

Gość gość
O rany... no tos mi teraz napedzila stracha... rzeczywiscie pracuje "recyma", sporo rowniez przy komputerze i jazda rowerem - wtedy tez zdarza sie bol. Dlatego chce sie pozbyc tego dziadostwa. 3 lata temu mialam robione EMG i nic nie wykazalo a mialam problem z koordynacja ruchu, do dzis zostaly mi dziwne niby skurcze; zdarza sie ze przez to rozlewam herbate, kilka razy sie poparzylam. No ale wyniki w porzadku, wiec chyba mam przywidzenia ;) Dzieki za info.

Gość gość
lekarzem nie jestem, a jedynie asystentką więc o cieśni wiem tyle, ile się nasłuchałam podczas przyjęć w poradni. EMG sprzed 3 lat może być już nieaktualne, dobrze byłoby powtórzyć. Jeśli to nie cieśnia, to sprawy neurologiczne, ale nie ma co gdybać i straszyć, lekarz stawia diagnozę ,nie my :-)

Gość gość
Trzeba iść do lekarza i się zdiagnozować. Ja niestety zignorowałam pierwsze objawy i później groziła mi operacja. Na szczęście udało się w konsekwencji jej uniknąć.

Gość alicja7611
A w jaki sposób? Można to wyleczyć bez operacji????

Gość gość
Bez operacji to rehabilitacja ale nie zawsze jest skuteczna.

Gość pszczółka
Dnia 25.04.2018 o 23:42, Gość alicja7611 napisał:

A w jaki sposób? Można to wyleczyć bez operacji????

Metoda BP jest skutecznym rozwiązaniem przy zespole cieśni nadgarstka