Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

W KTÓRYM TRYMESTRZE przybiera się najwięcej ?

Polecane posty

Gość gość

Witam. W, którym trymestrze ciązy zauważyłyście największy przyrost wagi? Te kilogramy wiązały się tylko z szybkim wzrostem masy dzidziusia czy z tłuszczyku, bądź zatrzymania wody ?

Gość gość
w ostatnim - i maluch i wody (w organizmie zatrzymywane) i wody płodowe itd

Gość gość
Najwięcej przybrałam w drugim, ale to była moja wina. Wydawało mi się, ze skoro jestem w ciąży, to ni muszę się pilnować i bez umiaru jadłam. Kiedy waga skoczyła, oprzytomniałam i potem już się pilnowałam.

Gość gość
Bo zawsze słyszałam, że w 3 trymestrze najwięcej. Tylko się zastanawiałam z czego to wynika. Bo teraz jestem w 2 trymestrze, jem tak samo jak przed ciążą, a mimo to waga leci w górę, aż strach pomyśleć, co w takim razie będzie przez te 3 ostatnie miesiące :/

Gość gość
Na sobie (40 tydzien) stwierdzam ze w ostatnim...dzis tak na siebie spojrzalam , i moja buzia jest spasla i opuchnieta...

Gość gość
A ja w pierwszym:)

Gość gość
Ja do gdzieś 28 tygodnia przytyłam tylko 4-5 kg, a potem w ciągu dosłownie trzech tygodni doszło mi drugie tyle.

Gość gość
Czyli nie ma reguły na to, w którym trymestrze największy przysrost masy jest. A obserwując siebie, to faktycznie te kilogramy, które tak szybko poszybowały w górę widać w ciele ? I zaczęłyście jeść wtedy więcej, czy tak samo z siebie wyszło ?

Gość gość
Skoro, to już 40 tydzień, to może po prostu woda Ci się nagromadziła i stąd taka obserwacja u Ciebie...jeśli, to woda, to zleci szybko :), a jeśli dodatkowe kilogramy, to podobno po porodzie tez szybko lecą, zobaczymy jak to będzie naprawdę.

Gość gość
Podbijam

W trzecim. Zaczęłam puchnąć jak bańka, wyglądałam okropnie, mimo, że trzymałam się diety.

Gość gość
U mnie w drugim

Gość gość
W 3 ,to się już raczej puchnie i tyje, tyle co dziecko i cała otoczka.

Gość gość
Mama Domina... To były kilogramy z tłuszczyku? Szło w bioderka itp. ?

Gość kanapanowoczesna29
w żadnym locho,ja całą ciążę przytyłam tylko 6 kg.

Gość gość
A skąd te wnioski, że jestem lochą :D ? Zazwyczaj 6 kg tyją właśnie te, które miały zapas przed ciążą, a dla Ciebie widzę ,że jak kobieta przytyje 12 kg np. przec całą ciąże (czyli tak jak powinno się tyć) , to już locha? Chciałabym zobaczyć czy masz tak samo penerski ryj, jak wypowiedzi.

Gość gość
Jestem pod koniec pierwszego trymestru i nie przytyłam jeszcze nic a jem za dwóch :)

Gość gość
a ja do 21 tygodnia przytyłam 6 kg, w ciągu ostatnich 4 tygodni 4 kg. To dużo chyba prawda?

Gość gość
a puchniesz przy tym ? być może taka Twoja natura, albo cukrzyca ciązowa np. Chyba, że jesz dużo więcej ? Ja mam 25 tydzień i +4 kg, z czego dziecko 650 g miało w zeszłym tygodniu.

Gość gość
Też zależy jaką masz wagę wyjściowa, może miałaś niedowagę przed ciążą ?

Gość gość
zawsze miałam niedowagę, jak poszłam do lekarza w 8 tygodniu ciąży ważyłam 53 a teraz 59. Jestem szczupłą osobą, 171 cm wzrostu, a w lecie to waże i po 48 kg.

Gość gość
teraz tj. w 21 tygodniu

Gość gość
Ja mam również 170 wzrostu i przed ciążą ważyłam 54-55 kg, także podobnie jak Ty :), ale Ty widzę miałaś nawet i niedowagę, więc może organizm teraz nadrabia straty ? Dziewczyny, które ważyły malutko w stosunku do wzrostu przed ciążą, wg lekarzy mają prawo przytyć do 20 kg, a jeśli, to nie genetyka, to może złą dieta ? Może jesz coś, co nie ma żadnych wartości, a jest kaloryczne ? Ja tez nie wiem czemu mi kg idą w górę, choć diety nie zmieniłam. Podobno czasem tak jest, że pomimo, iż w ciąży jesz zdrowo i tyle samo co przed nią, tyjesz. Może nam , to szybko spadnie po ciąży? Oby..

Gość gość
Ja w pierwszej ciąży najwięcej przytyłam pod koniec drugiego trymestru a w trzecim to już woda zaczęła mi sie magazynować. Znalazłam taką tabelę i tam pisze że w pierwszym trymestrze tyje się prawidłowo do 3 kg , w drugim trymestrze powinno się ważyć o 6kg więcej (czyli 9 więcej niż przed ciążą) a w trzecim trymestrze najmniej czyli 3kg co łącznie daje wagę 13 kg a max do przytycia to 15 kg dla kobiety która przed ciążą ważyła od 50 - 60 kg. Wychodzi za tem że najwięcej tyje się w drugim trymestrze (teoretycznie?).