Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

tarczyca a wyniki badań zna sie ktoś?

Polecane posty

Gość gość

Gołym okiem widać że normy są przekroczone. Wyniki wybrałam dziś i dopiero szukam lekarza. TSH 7,56 FT3 7,14 FT4 18, 54. Nadczynność bardziej czy niedoczynność ? Bardzo kiepskie te wyniki czy bez tragedii?

Gość gość
duża niedoczynność

Gość gość
To niedoczynność i to dość spora ... Ja TSH miałam takie samo:/

Gość gość
Auć ;/ Zapomniałam norm prawidłowych podać z badania. TSH - 7,56 ( 0,27 - 4,20) FT4 - 18, 54 ( 12,0 - 22,0) Ft3 7,14 ( 3,95 - 6,80) A czy ta spora niedoczynność może być powodem moich problemów ginekologicznych?

Gość gość
W sensie czy taka spora niedoczynność może mocno zaburzać pracę jajników?

Gość gość
po pierwsze pokaż te wyniki endokrynologowi, bo te wyniki nie są wcale takie jednoznaczne TSH wskazuje na niedoczynność, ale poziom samych hormonów tarczycy tego nie potwierdza TSH to nie jest hormon wydzielany przez tarczycę, tylko przez przysadkę i jakby steruje on wydzielaniem hormonów przez samą tarczycę trzeba sprawdzić, dlaczego u Ciebie tego hormonu TSH jest tak dużo, skoro tarczyca najwyraźniej wytwarza wystarczającą ilość hormonów to może być jakiś problem z funkcjonowaniem przysadki mózgowej albo choroba tarczycy, która powoduje g***towne wahania poziomu hormonów tak czy inaczej - moim zdaniem konieczna jest wizyta u dobrego endokrynologa i dalsze badania a odpowiadając na Twoje drugie pytanie - tak, hormony tarczycy mogą mocno zaburzać pracę jajników ale u Ciebie problem może być zupełnie inny i wcale nie dotyczyć samej tarczycy, tylko np. złej pracy przysadki

Gość gość
No to oczywiście że pokaże to endokrynologowi tylko ze ciekawość mnie zżera po prostu. Dodam, że wyczytałam że przy niedoczynności tarczycy, które może sugerować wysokie tsh, FT3 nie powinno być tak wysokie ( no a FT3 i tak przekracza normę i jest za wysokie) objawy są też niezbyt jednoznaczne. Mam jeszcze zalecone USG tarczycy, ale nie wykonałam bo szukam endokrynologa, który mi to zrobi w gabinecie.

Gość gość
Przy niedoczynności tarczycy ważny jest Ft4. Ft3 zazwyczaj jest w normie jeśli jest podwyższony to jest to skutek niedoboru jodu.

Gość maril
myslę,że tu trzeba specjalisty a nie gdybania :P Jedynego dobrego endokrynologa jakiego znam, moge polecić tutaj: http://www.gemini-med.pl powinien się orientowac w temacie lekarz z taka specjalizacją.