Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ewelina92

LUTEINA!! szukam dziewczyn które brały luteinę i zaszły

Polecane posty

Gość Ewelina92

Dziewczyny biorę tą luteine już rok ale ona mi w ogóle nie pomaga. Biorę ją od 15 dc przez 10 dni po jednej tabletce 2 razy dziennie dopochwowo. Ale każdy test jest negatywny i po odstawieniu okres mam po 5 dniach. Ostatnio zaobserwowałam że nie mam w ogóle śluzu płodnego. Pomocy bo w moim mieście zwątpiłam już w lekarzy. Dodam że półtorej roku tenu poroniłam.

Gość gość
Zapytaj lekarza o CASTAGNUS i DUPHASTON

Gość gość
Ale masz stwierdzony niedobór progesteronu? To nie jest jedyna przyczyna niemożności zajścia w ciążę.

Gość gość
a w którym dniu cyklu masz owulację? miałas monitoring cyklu? jak długie cykle masz?

Gość gość
9.21- przeciez duphaston to jest to samo co luteina, tyle że duphaston jest syntetyczny

Gość ella92
Do wizyty mam jeszcze miesiąc. jestem w 18dc i nie wiem czy mam brac tą luteine czy nie bo już mnie krew zalewa że biorę cos co mi nie pomaga

Gość ella92
mój lekarz zrobił mi po roku czasu brania luteiny badania ale jeszcze nie wiem jak wyniki bo mam ten miesiąc do wizyty bo tak ciężko sie dostać do jakiegokolwiek lekarza. A monitoringu nie miałam nawet nie wspomniał o tym...

Gość gość
więc jakim cudem zalecił Ci luteine w 15 dc, skoro powinno sie ja brac dopiero PO owulacji ( w przeciwnym razie może ja blokować), a Ty nie wiesz dokładnie kiedy ona wystepuje. Masz cykle 28-dniowe?

Gość ella92
Przed poronieniem miałam regularne 28, a po nim miałam nie regularne przez pół roku raz 27 raz 34 i juz rok biorę tą luteinę. Żadnego monitoringu nie było i tera to nie wiem kiedy ona jest bo juz pół roku nie występuje wogóle śluz płodny.

Gość ella92
Co ja mam zrobić jestem załamana. Bo przez tą luteinę pewnie nie mogę zajść... TU w Ostrowi Mazowieckiej to wszyscy tacy dziwni ci lekarze zamiast pomagać to szkodzą

Gość gość
leczysz się na NFZ? jeżeli tak, to zmień lekarza na prywatnego, bo ten Twój to raczej Ci nie pomoże, powinnaś zacząć od badań hormonów (progesteron, prolaktyna, LH, TSH, FSH, ft3, ft4, testosteron, estradiol, oczywiście te badania robi się w odpowiednich dniach cyklu, możesz poszukać takich info w necie), poza tym monitoring cyklu przez przynajmniej 3 miesiące- to pozwoli określić czy i kiedy wystepuje owulacja oraz czy jest prawidłowa- to sa podstawy

Gość ella92
Tak NFZ. Tylko że prywatnie przyjmują ci sami co i w przychodni przy szpitalnej. Badania robiłam z miesiąc temu ale na wizytę musiałam czekać 2 miesiące no i został już miesiąc. A ten brak śluzy to przez to że ta luteinę blokuje owu ?

Gość gość
Najlepiej poszukaj jakiegos lekarza dobrego lub udaj sie do kliniki nieplodnosci. Powinnas miec wykonane nastepujace badania: tsh, ft3 i ft4, antyTPO,antyTG, prolaktyne i prolaktyne po obciazeniu, progesteron na przyrost tj w 7/14/21/28dc, estradiol, testosteron, toxoplazmoze, cytomegalie, chlamydie. Maz badanie nasienia i posiew nasienia. Ewentualnie hsg bo mimo ze bylas w ciazy mogly sie zrosty porobic po poronieniu, no i monitoring cyklu przynajmniej 3 cykle by zaoobserwowac czy jest owulacja czy jajeczko peka czy prawidlowo rosnie. To taka podstawa.

Gość ella92
Dziękuję dziewczyny teraz sie biorę za szukanie w pobliżu kompetentnego lekarza

Gość gość
Na nfz jak bedziesz sie leczyc to w ciaze za szybko nie zajdziesz to po pierwsze. Po drugie luteina powinna byc podana po owulacji ok 2 dni wiec albo monitoring cyklu albo testy owulacyjne. Po trzecie musisz sie nastawic ze diagnostyka nieplodnosci troche kosztuje. Ok 1000 powinno wystarczyc na te wszystkie badania co ci wyzej wymieniono.

Gość gość
śluz możesz mieć wyłącznie wysoko przy szyjce, a o owulacji nie ma co gdybać, bo nie wiemy czy w ogóle ja masz, a jeżeli tak to kiedy, poza tym na nfz niepłodnosci (a o tym mozna już mówić w twoim przypadku) nikt Ci niestety nie będzie ani diagnozował ani leczył- taka jest smutna rzeczywistosc, więc nawet jeżeli Ci sami lekarze przyjmuja na nfz i prywatnie, to uwierz mi że prywatnie zupełnie inaczej będa do Ciebie podchodzic- podstawy już masz napisane, teraz poszukaj kogoś dobrego i do dzieła