Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość makaronkaall

jak to z tymi centylami jest?

Polecane posty

Gość makaronkaall

Czy jesli dziecko jest na 10 centylu odnosnie wagi to bardzo zle? Moj roczniak eazy 9300g jest chudziudki ma ok.77cm. Je raczej normalnie ale czesto chorowal na zap. Gardla, oskrzeli , raz na zap. Pluc. Morfologia i mocz ma w normie. Nie wiiem czemu tak malo wazy. Czy to bardzo zle?

Gość gość
Nie, dopóki dziecko mieści się w siatkach, a nie waga na 1 centylu a wzrost na 99 czy odwrotnie to jest ok. Mój miał wagę na 15, wzrost na 95 i fakt, szczupły ale dalej w normie.

Gość mała pajęczyca
mój syn z wzrostem jest w górnej części lub wykracza poza siatkę, a waga... cóż 3 centyl. A mimo to mając 4 lata praktycznie nie choruje, mimo, że w przedszkolu dzieciaki non stop coś łapią. On jedynie złapał 2 razy kata i obecnie zaczęliśmy w czwartek ospę. jeśli dziecko ma wyniki w normie, to nic nie zobisz. choć u Ciebie pomyślałabym nad dietą - bo skoro tak często choruje to może jest ona zbyt uboga? Jak z jedzeniem warzyw?

Moja mała długi czas miała wzrost powyżej 75 centyla, a wagę w okolicach 10. W wieku 5 lat te parametry się już bardziej do siebie zbliżyły, tj waga podskoczyła. Ale kilka lat to trwało. Może to kwestia czasu?

Gość makaronkaall
Diete ma ok. Dbam zeby jadl warzywa i owoce a choruje czesto bo ma astme oskrzelowa i ma tendencje do lapania infekcji. Troche sie martwie ta waga ale dobrze ze piszecie ze to nie az taku problem i mialyscie podobnie.

Gość gość
Mnie się wydaje, że to jest dobra waga w stosunku do wzrostu. Na pewno chudy nie jest. Mój na rok miał 73cm i ważył 9490 i moim zdaniem mógłby być chudszy. Uda z tłuszczykiem, rączki troszkę też, więc moim zdaniem 9300 na 77cm jest bardzo dobrze.

Gość ex_debill_konkubina
siatki centylowe są bardziej, żeby sprawdzić, czy Twoje dziecko rozwija się harmonijnie, więc powinnaś tak naprawdę sprawdzić centyle jakie miał przy urodzeniu i dalsze pomiary w ciągu tego roku - linia Ci powie czy coś się stało złego - bo jeśli od poczatku ważył mało to ok, natomiast jeśli w ciągu roku następował spory spadek wagi to lepiej się udac do lekarza

Gość gość
U nas od urodzenia corka ezrostem i waga jest na 99,6 centulu, w sumie nie mierzylam jej juz dlugo, wage ma ta sama od ponad roku, a urosla bardzo duzo

Gość gość
podobno miedzy 3 a 95 centylem jest norma, mój jak się urodził to miał wagę jakoś na 5 centylu, potem podciągnął się szybko na ok. 25 centyl (trochę poniżej) i tak trzyma już cały czas bez zmian, pediatra mówi że wszystko jest jak najbardziej ok. ostatnie pomiary jak miał 10 miesięcy to waga 8700g i wzrost 74cm

Gość w siatkach nie mowimy
o zadnych normach - tylko o tym jak waga i wzrost twojego dziecka ksztaltuje sie w porownaniu do innych dzieci w tym samym wieku. Jesli np twoje dziecko jest na 10 centylu tzn ze na 100 dzieci 90 bedzie wyzsze niz twoje. Aby wszystkko bylo w porzadku waga i wzrost powinny byc mniej wiecej na tym samym centylu - tzn moga sie roznic o 2 poziomy - ale jesli wzrost dziecka jest na 10 centylu a jego waga powyzej 90 to jest cos nie w porzadku i dziecko moze miec w przyszlosci problemy z nadwaga. moja corka urodzila sie duza i teraz ma ponad 4 lata i nadal ze wzrostem i waga jest na 98 centylu.