Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Mam 26 lat i czasami nadal obcy ludzie mówią do mnie na "ty"

Polecane posty

Gość gość

tzn ,że młodo wyglądam ? czy to taka norma ,że jeszcze w tym wieku można mówić na ty? Przeważnie mówią per pani ,ale zdarza się ,że ktoś albo ktoś obcy młody koło 20 stki tak do mnie powie,albo ktoś starszy tzn po 50tce

Gość gość
nie wiem jaki masz problem

Gość gość
dla mnie to nie problem chcę młodziej wyglądać ;) i spotkałam sie z opiniami ,że nie wygladam na swoj wiek ,ale nie wiem... ciesze sie jak mi ktoś tak walnie na ty jak np dzisiaj pan kierowca autobusu ( nie zeby mi sie podobał bo był duzo starszy ,ale to było mile ,że mnie tak odmłodził ;) )

Generalnie nic w tym obraźliwego. W wielu krajach ludzie zwracają się do innych na "ty". W Hiszpanii obcy ludzie nawet w podeszłym wieku mówili do mnie "cześć" na ulicy. A w USA w sklepie sprzedawca powie "jak mogę ci pomóc". I nikt wielkiego halo nie robi. Ale w Polsce jak kogoś musisz zapytać o godzinę to koniecznie "przepraszam, ma pan może przepraszam zegarek?" W zwracaniu się na ty nie ma tak naprawdę niczego niegrzecznego.

Gość gość
nooo bo w polsce to sami państwo :p

Gość gość
no wiem ,ale tam jest inna kultura, zwyczaje itd :P jakby u nas mowienie na ty było norma to tez by nikt nie widział w tym nic dziwnego

A może to pierwsze objawy że i u nas coś się zmienia? Zwłaszcza wśród młodych ludzi?

Gość Monique3213123
To raczej musisz młodo wyglądać skoro tak ,ale ciesz się z tego bo kiedyś i to minie

Gość gość
Ej ty masz jeszcze jakieś inne problemy?