Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zwyczajnamatka2012

dlaczego nie uczycie swoich dzieci kultury?

Polecane posty

Ja nie wiem skąd Ty bierzesz te niekulturalne dzieci, bo te które znam w większości są w miarę ogarnięte. Wiadomo, że każdy rodzic zwraca większą uwagę na co innego i jeden będzie bardziej gonił dziecko do mycia rąk, inny do mówienia dzień dobry, jedzenia nożem i widelcem, mówienia proszę i przepraszam itd...ale ogólnie dzieci są raczej dobrze wychowane, a nożem i widelcem sprawnie posługiwało się na swojej komunii każde dziecko, które widziałam, więc musialo być tego uczone dużo wcześniej :)

Gość gość
Autorka ma racj*****chory teraz niewychowane i bardzo niekulturalne. .

Gość ja swoje ucze kultury
mowienie dzien dobry, prosze, dziekuje to podstawa. Zaraz potem w kolejnosci jest odpowiednie zachowanie przy stole. Umiejetnosc jedzenia nozem i widelcem to przeciez podstawa, ja nie wiem jak ktos moze tego nie umiec. To jak pokroic kotleta czy ogolnie jakies mieso? Mozna jak moja kolezanka nabic na widelc i obgryzac dookola, ale moim zdaniem to wstyd. Pomijam juz fakt, ze moje 8 letnie dziecko wie jak wyglada lyzka deserowa a jak ta do zupy, jak noz zwykly a jak do stekow, sztucce do przystawek i dan glownych. Nie wiem, moze wynika to z tego, ze w domu nie jadamy jak jaskiniowce rekoma tylko sztuccami jak cywilizowani ludzie i tak jak zupy nie wyjadamy prosto z garnka tak i nie bedziemy kotleta jesc widelcem do ryby. Ale dla wiekszosc osob to o czym pisze to czarna magia, juz sie z tym pogodzilam:P

No widzisz, a ja właśnie nie uważam żeby mówienie dzień dobry było taka podstawą :) zamierzam uczyć moje dziecko że ma mówić dzień dobry tylko osobom któe lubi, i którym życzy dobrego dnia, a nie pani nauczycielce bo jest nauczycielką i jej się za to należy :D chyba kop w d**ę albo coś bo na dzień dobry musi sobie zasłużyć :) :p

mowienie dzien dobry osobom ktore zna, a nie jakiejs ciotce sasiadki, ktora widzi 3 raz na oczy. Co do lubienia to juz sie nie zgadzam. Nauczycielce nie nalezy sie szacunek, bo jest nauczycielka, ale jest starsza i jesli prezentuje soba normalny poziom to uwazam, ze dziecko powinno powiedziec dzien dobry. Nie mam na mysli jakiejs skrajnej patologi, ale ja takowych osob nie mam tez w swoim otoczeniu. Tak czy siak szacunku do innych uczylam dziecka od zawsze, nie istnieje dla mnie cos takiego jak '' na szacunek trzeba zasluzyc'', to tak jak z zawodami, szanoac nalezy kazda prace a nie tylko pana lekarza (przyklad) bo zasluzyl.

Ale arystokracja tu sie panoszy, az sie zawstydzilam normalnie :D Jedzenie rekami w domu, och nie! Pewnie macie tez specjalny noz i widelec do pizzy lub hamburgerow.

Gość gość
Jakby mi dziecko jadło rekami to by zaraz w te łapy zarobiło. Ja nie toleruje mieszania łapskami w talerzu. To obrzydliwe

Gość gość
Nie jadam hamburgerów, sa obrzydliwymi fast foodami :P Pizze jem nozem I widelcem, normalnie.

Gość gość
a h**a tez prze bibułke bierzecie do ręki?

Pizza nożem? Po co? No ale co kto lubi i komu wygodnie. Tylko proszę tu głupot nie pisać, że pizza i hambuks jedzony dłońmi to brak kultury.

Gość gość
Owszem kaze jesc pizze nozem i widelcem to chyba oczywiste a co do kanapki to nie badz smieszna ta sie je czystymi rekami. Ogolnie wycieram dziecku buzie i myje rece kilka razy dziennie bo brzydza mnie brudne dzieci.

Tepa dzida nawet nie umie przyrzadzic zdrowego, pysznego hamburgera, a sie o sztuccach wypowiada :) U was to pewnie tylko malze i zabie udka :) :)

Gość gość
Ciasteczkowa grubasko kulturalny nie znaczy tępy. A dzida jest twoje brudne i niewychowane dziecię.

Gość gość
Po to zeby moje dziecko bylo kulturalne i umialo sie zachować a nie jal te brudne bachory w niektorych domach. Fuj.

Gość gość
Moje dzieci 3 magiczne słowa poznaly zanim poszly do przedszkola. Zadnego siorbania, mlaskani czy rozmów z pełna buzia. Cwiczymy uzywanie noza I widelca. Mycie rak to podstawa. KAZDEMU starszemu od siebie moje dzieci mówia dzien dobry pierwsze, do nauczycieli NIE WOLNO im mówic po imieniu, ani do rodzicow kolegów. Tu jest problem , bo nie mieszkam w PL, lecz moje dzieci nauczyły sie , że "tykanie" starszych to objaw prostactwa , nie przyjazni. Kulture wynosi sie z domu..umiejetnośc zachowania sie w kazdej sytuacji, tego trzeba sie uczyc bo to jest oznaka klasy. Prostacto zawsze wyjdzie z człowieka , Pamietam na obozie harcerskim , gdy wszysycy wcinali obiad z menazek za pomoca przybornika , jedna dziewczyna jadła go przy pomocy składanego noz I widelca.. I to jak jadła.. jak dama , nie jak banda prostaków jakimi bylismy wtedy.. Zapamietałam to na całe zycie.

pizzy, hamburgerow czy kanapek my nozem nie jadamy, pizze powinno sie jesc rekoma. Nie robcie z siebie idiotow piszac o jedzeniu wszytskiego nozem i widelcem, chyba wiecie co czym sie je?

Gość gość
Ciasteczkowa widac jak cie matula kultury nauczyla. Poza tym skoro nie masz dzieci to sie nie wypowiadaj na tym forum tylko na jakims dla bezdzietnych toreb.

Gość gość
Po prostu zazdrościsz ze moje dziecko jest nauczone jesc jak człowiek a nie jaskiniowiec. Kilka razy dostało po łapach i juz wie o co chodzi.

No dokladnie, sztywniakow robic z siebie mozna poza domem, ja sie zawsze w/k/u/rwiam w restauracjach bo daja tepe noze (a jadam poza domem przynajmniej 3 razy w tyg.), a ja sie musze tym meczyc :o :o :o Tylko w domu mozna poczuc sie swobodnie, cale zycie czlowiek gra i jeszcze w moim wlasnym domu mam sie spinac?? :o :o Wiadomo zeby sie nie zachowywac ja swinia, ale ze sztuccami to juz grubo przesadzacie :o

Gość gość
Nie martw sie klapsy tez dostaje ale za jakies poważniejsze rzeczy, przy stole wystarczy dac po łapach albo wywstydzic porządnie

Gość gość
No serio na chu sie tu wypowiada jakas bezdzietna grubaska? Co ty wiesz o dzieciach pipko? Spadaj do swoich kotow.