Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość babaWielkanocna

Jeszcze o Swietach

Polecane posty

Gość babaWielkanocna

Kiedy zaczynacie piec ciasta na Swieta i jakie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja w piatek,mazurek,babke,sernik to tyle

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ten od Aldony
wszystko kupne mam niezlego cukiernika

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gostek lubelski
u mnie ciasta jest zawsze mnóstwo na św,sernik,makowiec i jeszcze różne wynalazki,rano wracając z pracy,wstąpiłem do małej piekarenki i zamówiłem sobie strucle makową,piernik,babkę i keksa,jeszcze roladę kobitka wcisnąć mi chciała,ale nie wziąłem,bo nie była z kremem tylko z jablkami,jestem strasznym łasuchem,a ciasta uwielbiam najbardziej:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mozecie podac mi
przepis na prostego, sprawdzonego mazurka?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja zaczynam w czwartek. W czwartek piekę spód pod mazurka i jeszcze spód do jednego ciasta a w piątek dokończe te dwa, zrobię babkę i babeczki. Sobotę muszę sobie zostawić na sałatki itp.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Mężatka1980rok
Ja w piątek wieczorem bede piekla sernik z brzoskwiniami i 3Bit .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja robię takiego: Mazurek z białą czekoladą i konfiturą z róży Ciasto: 2 i 1/3 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru pudru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g zimnego masła 3 żółtka skórka otarta z 0,5 sparzonej pomarańczy kilka kropel aromatu pomarańczowego Nadzienie: 200 g białej czekolady 100 g miękkiego masła 300 g konfitury lub marmolady z róży Dodatkowo: 200 g białej czekolady Ciasto: Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło pokrojone w wiórki, skórkę, aromat oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto podzielić na pół, rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na dwa jednakowe prostokąty o grubości ok. 5 mm. Ułożyć je na wyłożonej papierem do wypieków blasze. Piec aż nabiorą jasnozłotego koloru (ok. 15-20 minut) w temperaturze 180°C. Upieczone wyjąć z piekarnika, wystudzić. Nadzienie: Białą czekoladę posiekać, rozpuścić w kąpieli wodnej (posiekaną czekoladę przekładamy do metalowej miski, miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą; miska powinna mieć większą średnicę niż garnek, żeby woda i para nie dostawała się do czekolady, bo wtedy ta zgęstnieje; miska nie może również dotykać lustra wody). Przestudzić. Wystudzoną czekoladę utrzeć z masłem na puszystą masę. Wstawić na kilka minut do lodówki, żeby nieco zgęstniała (nie na długo, bo czekolada zbyt mocno zastygnie). Przestudzony blat z ciasta kruchego posmarować konfiturą lub marmoladą z róży, na niej rozsmarować masę z białej czekolady, przykryć drugim blatem, docisnąć. Polewa z białej czekolady: Czekoladę posiekać, rozpuścić w kąpieli wodnej, tak jak czekoladę, która była przeznaczona na nadzienie. Gotową polewę wylać na mazurka, ozdobić wg uznania.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Nic nie pieke bo jadziemy do rodziny na pierwszy i na drugi dzien swiat. Zrobie tylko dwie salatki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ja wcale nie piekę ,te dni to dla nas wypady za miasto siedzenie w domu nie ma świętowania ,chociaż nasze mamy nas zaprosiły ale ja już powiedziałam nigdzie nie jadę .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
nie siedzenie w domu miało być ,bo nie lubimy siedzieć w domu a takie dni wolne to okazja do ruszenia sie dalej .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×