Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

ile dać na komunie

Polecane posty

Gość gość

wiem że emat był wałkowany milion razy, ale idę na komunie do dziecka kuzyna i zastanawiam się ile dać, 300 zł bedzie w sam raz?

Gość gość
Nie bardzo, co najmniej 500zł się teraz daje, a jak chrzestniak to 1000zł.

Gość gość
Ja pierdziele....! Nie dość,że tak ważny sakrament jakim jest I Komunia Święta jest sprowadzany do nizin (mam na myśli np.prezentów jak na Mikołaja) to jeszcze brakuje kosztorysu i wytycznych odnośnie finansów. Babcia daje minimum 1000zł,chrzestni od 1,5 tyś do 2 tyś. itd. NO LUDZIE!!!!! Opanujcie się!!! Poza tym 300zł to też są duże pieniądze.

jasne, niech sobie zaczną robić cenniki na urodziny, chrzciny, komunie i nie wiadomo co jeszcze. Kiedyś dostawało się rower i wszyscy byli zadowoleni.

Gość gość
Ja bym sobie pomyślała o ludziach, którzy dają mniej niż te 500zł. Sorry, ale o komunii wie się wcześniej i można odłożyć, zwłaszcza że każdy wie jakie są obecnie stawki. Ja rodzinie daje zawsze 500zł na komunię lub chrzest, 600zl na wesele bez poprawin, z poprawinami 700 zł, na cywilny daje 200-300.

Gość gość
ja bym nie dała nic, kupiła tylko biblię/ łańcuszek z medalikiem/ święty obrazek. Nie ma obowiązku dawania gówniarzom (a raczej ich rodzicom) kasy, no chyba że bardzo chcesz. Ja głośno wypowiadam takie poglądy i może dlatego nie zostałam zaproszona na dwie komunie w dalszej rodzinie, a moja siostra tak :D:D:D

Podzielam poglądy gościa z 17:33:40. Nie daję pieniędzy na komunię, moje dzieci też na komunię nie dostaną pieniędzy ani drogich gadżetów. Autorko jeśli chcesz koniecznie lub uważasz, że powinnaś, to daj te 300 zł, dla 9-latka to i tak dużo pieniędzy.

Gość gość
Też bym cię nie zaprosiła. W d**e sobie wsadz medalik czy biblię za 40zł, a zarcia pewnie zezresz za 100zł. Porażka takie osoby.

Gość gość
300zł to dużo?? Nawet na fajny zestaw lego nie starczy. Kiedyś komunia to było coś - dostawało się rowery i zegarki, a teraz jedna z druga się prędzej udlawi niż kupi rower chrzesniakowi czy kompa.

Gość gość
Ja w tym roku robię komunię.robię dla dziecka i zapraszam gości,tych,których chcę widzieć w tym dniu....nie interesują nas prezenty(pewnie,że dziecko się ucieszy jak coś dostanie),ale to tylko dodatek do całego dnia,taka nagroda,za przystąpienie do Sakramentu Swiętego....jak ktoś chce niech daje po 1000zł,szczerze ja bym oddała,....więc uważam że 300zł,to spokojnie starczy na prezent dla 9 letniego dziecka....

Gość gość
No chyba ta babe powalilo co pisze ze 9letniemu gowniarzowi kupowac kompa na komunie. Tez ci radze dac biblie i medalik a nie pieniadze ktore albo stara zabierze albo gowniarz wyda na jakies gowna. Komputery to sami kupujcie swoim dzieciom a nie tylko liczycie na prezenty,rzeczywiście wtedy ten sakranent ma sens. Katolicy za dyche

Gość gość
do gościa z 17:37:41....To może na swoją komunię jak będziesz kiedyś robiła napisz na zaproszeniu,że liczy się prezent..i tylko On się liczy,bo do żarcia takie jak Ty to itak skromniutko stawiają..he he żal..

Gość gość
scarlet a jak inne dzieci dostana na komunie wypasione prezenty to twoim bedzie przykro.

Gość gość
kobiety bez jaj swoim dzieciom odmawiać po to by odkładać żeby cudzemu dziecku dać? powaliło was? 300 zł to dużo pieniędzy! po co wyprawiacie wogóle jeśli kalkulujecie że ten zje za tyle, ten za tyle a nie dał tego czy tamtego? może jeszcze prezenty i koperty otwierajcie przy gościch i ten co dał mało już dania gorącego nie dostanie... a same se kurna kupujcie prezenty dla swoich dzieci a nie liczcie że ktoś da! co za kraj, co za ludzie? :(

Nie sądzę, żeby moim dzieciom było przykro, bo nie dostaną iphona czy laptopa od chrzestnych. Jeśli będą chciały, sama im kupię, ale nie na komunię.

Gość gość
O matko, nie przesadzajcie. Ja miałam rok temu komunię chrześnicy, dałam prezent i kasę, razem 800 zł. Byłam wtedy tylko na stażu więc i tak 9-latka dostała całą moją pensję. A jaki ma stosunek do pieniądza? Chce jakąś tam lalkę i mówi "no co, kosztuje tylko 199,99 zł". Jak dostała telefon po babci (moja mama używała go może z miesiąc) to popsuła w kilka tygodni. To są tylko dzieci a rodziców sponsorować nie mam zamiaru. Wiedziałam, że mała chciała laptopa i dlatego dałam jej pieniądze ale gdyby to było dziecko kuzyna to dostałoby 200-300 zł plus jakiś obrazek religijny (ludzie chyba zapominają co to za impreza w ogóle). Nie porównujcie wesela, gdzie dwoje młodych ludzi zaczyna nową drogę życia i te pieniądze przeznaczy na kredyt, urządzenie mieszkania czy nowy samochód do komunii, gdzie 9-latek wyda to na zabawki i jeszcze stwierdzi, że to jakieś grosze.

Gość gość
No ja też nie mam zamiaru oszczędzać na własnym dziecku, żeby innemu dać. Jak byliśmy sami to jeszcze kupowaliśmy jakieś lepsze prezenty ale teraz mamy swoje dziecko i wolę jej kupić coś fajnego. Zreszta mamy z siostrą umowę - prezenty naszym dzieciom kupujemy skromniejsze - w sensie ona mojej, ja jej - a tą kasę wydajemy na swoje dzieci - w końcu my lepiej znamy swoje własne dzieci.

Gość gość
ja na komunie chrześnicy kupiłam tego laptopa ale wspólnie z jej chrzestnym, zrzuciliśmy się po 800 zł i tyle, wystarczy. innym dzieciom dawaliśmy też tak 300-400 zł, zależy gdzie ta komunia była

Gość gość
300zl to duzo pieniedzy, bez przesady, kazdy tylko na kase sie oglada a na wesela ile dajecie? ja mialam nie dawno i srednio dostawalam 500 zl od pary czasem od pary z dzieckiem.

Gość gość
jestem chrzestną a mąż chrzestnym, dajemy 500 zł ale w prezentach - kupiłam rower za 400 przeceniony z 700 a za 200 coś jeszcze dokupie albo i nie, zobaczę. Dlaczego tyle? Bo moje dziecko nigdy nie dostało niczego drogiego, zawsze coś ze sklepu za 4 zł typu pianki do lepienia, puzzle... plus gacie z dresu z pepco. Na roczek i chrzest dostał odpowiednio 100 zł i 150 zł a robiłam w lokalu i rodzice razem z dziećmi to 6 osób. Nie krępowali się tyle dać więc ja też teraz na to leję, kupiłam mojemu dziecku trampolinę do ogródka za 400 zł zamiast dać w kopertę lub wydać na komunię. Wg teorii jakie się tu pojawiają (chrzestny daje 1000zł) powinniśmy wyłożyć 2 tys w prezencie rodzicom :/ oni impreze robią w domu - skromnie, już zapowiedzieli więc prezenty będą adekwatne. Dodam że ja mam tylko jedno 5 letnie dziecko a oni 4 i co roku my idziemy 4 razy na urodziny/święta a prezenty sobie życzyć potrafią. A my zapraszamy do jednego i g...o mój syn w prezencie ma. Mamy XXI w więc patrzę na to od materialnej strony, jak radzicie :) Czysta kalkulacja....

Gość gość
to komunia a nie święto sponsorowania cudzych dzieci

Ja na wesele dałabym tyle, żeby zwrócił się koszt "talerzyka" plus coś jeszcze. Jak już ktoś wyżej napisał, wesele zaczyna nowy etap w życiu ludzi, którzy w większości są dopiero "na dorobku", i każdy grosz im się przyda, natomiast komunia to sakrament, który przyjmuje dziecko i który w ostatnich latach został sprowadzony do licytacji, który 9-latek dostał droższy prezent.

Gość gość
znasz 7 sakramentów świętych? jest tam gdzieś komunia św?

Gość gość
A Eucharystia Ci coś mówi?

Gość moje drzewko pomarańczowe
Przecież to uduchowione święto przeświętych katolików, którzy błyszczą w kwestii wiary, moralności i etyki, a swe dzieci do komunii przygotowują przez wiele miesięcy na przyjęcie Pana Jezuska do serduszka po co zatem dawać pieniądze? katolickiemu dziecku wystarczy sam Pan Jezus za największy prezent AMEN! Moralnosć Pani Dulskiej to przy tym podręcznik do etyki hahaha

Gość gość
Gość z 19.34 - no, to błysnęłaś :D Trudno się bardziej ośmieszyć.