Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

kiedy i jak oduczyc od smoczka

Polecane posty

Gość gość

Kiedy I jak oduczyliscie. swoje dzieci of smoczka.ja bym chciala w dzien przestac podawac tylko na noc.

Gość gość
Ja w dzień dawałam tylko przy wielkim płaczu, ale generalnie smoczek był właśnie do spania tylko. Odstawiłam jak synek miał dwa lata, po prostu wyrzuciłam i tyle, butelki również żeby mu nie przypominały, kilka nocy czegoś szukał ale uspokoił się szybko i minęło.

Gość gość
nie dałam raz na noc i zapomniał szybko.

Gość gość
a ja NIE odstawiałam. Nie wiem, ale wszystko się zbiegło gdy miał 10 miesięcy-katar, 1 dzień zagorączkował, zaczęły iść mu zęby (pierwsze) zazwyczaj miał podawany do usypiania, Pamiętam, że cały dzień nie chciał smoczka, przy zasypianiu ja mu daje On wypluwa, proponowałam codziennie, nie zechciał już ani razu.

Gość gość
do roku jest dobry czas, zabrać i juz wiadomo pomruczy, popłacze ale szybko zapomni, a takie dzieci bardziej "rozumne' powyzej roku to juz ciezej oduczyc...

Gość gość
u mojej cory bylo tak ze w ciagu tyg. zubila az 3 smoki. wkurzylam sie i kolejnego ni ekupilam. miala wtedy cos ok.1,5 roku. pomarudzila moze ze 2- 3 dni.

Gość gość
gościu wyżej wszystkie mądre pisma, oraz strony mówią o czasie do 6 miesięcy.

Gość gość
Moja miała 1,5 roku jak "rzuciła" smoczek. Sama.

Jak nie chce przestać ciomkać smoka, to posypuj go pieprzem. Po jakimś czasie odzwyczai się ładować go do dzioba.

Gość gość
Moja mala miala 2 latka nie cale Wyrzucila a szafe:-) a ja juz nie kupilam, nie bylo az takiej tragedii budzila sie pare razy q nocy bo wczesniej tylko na noc dostaqala

Gość Lenorr
Moja córka ma 21 miesięcy i obawiam się, że będziemy mieli poważny problem z odstawieniem od smoka. Od jakiegoś czasu się z nim nie rozstaje, musi go chociaż nosić, jak go dłuższy czas nie może znaleźć to panika, a jak wpakuje do buzi momentalni błogi stan, widocznie się uspokaja ale... no wlasnie, martwię się o jej uzębienie :/ w nocy nie nie martwi, bo tylko z nim zasypia a później jakoś sama wypluwa ale w dzień masakra. Powoli przeprowadzam z nią rozmowy że smok śmierdzi i trzeba go porzucić, ale może być ciężko :P trudno jest mi zabrać jej coś, co widocznie ją tak bardzo uspokaja. Dodam że z butelki przez smoczek już nie je od paru miesięcy, je samodzielnie, pije tylko z normalnego kubka/szklanki.

Gość gość
W ogóle nie przyzwyczajałam to i oduczać nie musiałam :)

Gość gość
Do ostatniej wypowiedzi- w takim razie nie masz nic ciekawego do wniesienia w temacie.

Gość gość
wyrzuciłam po roku dziecku na piersi, nawet nie zauważyło.

Gość gość
Wyrzucil jak mial 2 latka, a zdawalo sie ze tego nigdy nie zrobi bo sie z nim nie rozstawal.