Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Co wy macie do tych imion?

Polecane posty

Gość gość

Ludzie co wy macie do tych imion. Niby że jak ktoś nazwie córkę Dżesika to patologia ale jak nazwie Anna to już wszystko ok tak? Właśnie, że nie. Nie osądzajmy ludzi po tym jak nazywają swoje dzieci. Mi od zawsze podobały się nietypowe imiona np Yasmina czy Zobar. I co jakbym nazwała tak swoje dzieci to od razu byście osądzili nie znając mnie? To jest żałosne. Każdy ma swoje gusta i nauczmy się je szanować.

Gość gość
klotnie o imiona zawsze była sa i będą, to bardzo drażliwy temat i wywoluje wiele emocji,osobiscie szanuje wybory innych ale nazywanie dziecka Amanda Kielbasa czy Brajan Mucha to lekka przesada,, trzeba pomyslec ze być może ta amanda lub brajan kiedyś będą dyrektorem banku, progfesore, czy stomatologiem i nie wyobrażam sobie żeby tak się nazywać, bo absurdalnie brzmi pan prof. dr hab. Brajan Mucha.... co do reszty imion to każdy ma swoje typy, jednak trzeba zauwazyc ze gdy nagle zapanuje jakas moda na dane imie to wszyscy jak malpy nic tylko zuzie, kubusie, amelie ,lenki, itd.... a najbardziej smieszy mnie jak rodzice tych stasiow,frankow, helenek, marys czepiają się imion takich jak krystyna czy danuta albo Mieczysław tak jakby były gorsze od stasiow czy frankow wlasnie. kazde imie ma swój czas, swój urok, owszem nie dałabym dziecku na imie gertruda, stanislaw, rozalia czy antoni ale jak ktoś lubi to ok,jednak ośmieszanie dzieci staje się dość powszechne a imie jest na cale zycie tyle ze rodzice o tym zapominaja...

Gość gość
Tak parę lat temu była moda na np. Julki bo teraz dziewczynki o tym imieniu chodzą do szkół a teraz zaczyna się boom na Mileny, Melanie czy Pole. Według mnie Pola to tragiczne imię ale kwestia gustu rodziny.

Gość gość
padlam przed chwila na fejsie znalazłam Nancy Maksimowska.... takich rodzicow to nago do plotu przywiazac i przez tydzień nie karmic

A teraz, autorko, zastanow sie, czy ty nie oceniasz ludzi na podstawie ich gustow. Co myslisz, kiedy widzisz wyzywajaco ubana dziewczyne? :)

Gość gość
Różnie myślę tylko, że powiedzmy 6 lat temu była moda na gołe brzuchy i wtedy każda nastolatka chodziła w bluzce która nie zasłaniała tej części ciała. Teraz moda na tuniki. Młode dziewczyny ubierają się według mody załóżmy to co wypada nałożyć 15 latce nie wypada nałożyć 28 latce. Jak jest wyzywająco ubrana to albo moda albo brak szacunku dla siebie. Lecz do wszystkiego trzeba dorosnąć.

Gość gość
Denis :)

No to niby jak ktos ubierze sie mini i bluzke z dekoltem, to brak szacunku do siebie, a jak garsonka, to juz nie? Wlasnie, ze nie. Nie osadzajmy ludzi po tym, jak sie ubieraja. Mi od zawsze podobaly sie seksowne ubrania. I co, jakbym nalozyla lateksowe legginsy i krotka bluzke to od razu bys osadzila nie znajac mnie? To jest zalosne. Kazdy ma swoje gusta i nauczmy sie je szanowac.

Gość gość
Patologia i Cyganie uwielbiają takie imiona.Ludzie inteligentni nazywają swoje dzieci polskimi imionami

Gość mam syna z arabem ma na immie
jak będziesz miała dziecko z Murzynem to nazwiesz je ZObar, mój syn z Arabem ma na imie Kalid

Gość gość
Szanujesz decyzje innych że ho ho. Jak ten Brajan czy Amanda zostanie dyrektorem czy lekarzem to nikt nie będzie zwracał uwagi na jego imię, tylko na kompetencje, osiągnięcia. Kto poważny zwraca uwagę na takie rzeczy? Zgadza się, jest moda na różne imiona, dlatego niby teraz Lenka nie jest "patologiczna" a parę lat temu, zanim nie nazwali tak dziecka w M jak Miłość nikt tak nie nadawał. I co z tego? To że ktoś nie ma pomysłu na imię, albo ma głupi pomysł na imię to nie jest jeszcze patologia. :)

Zreszta przeciez nikt nie twierdzi, ze nazwanie dziecka Brajanem robi z niego patologie. Odwrotnie, popularny jest poglad, ze patologia wybiera takie imiona - nie tylko, i nie zawsze, to chyba oczywiste. A ze 'patologia' bedzie definiowana roznie przez roznych ludzi, nie bardzo mozna ustalic, czy ten stereotyp ma uzasadnienie w statystykach, czy nie.

Gość gość
pan prof. dr hab. Brajan Mucha - a dlaczego nie? Wielu sławnych ludzi z sukcesami ma dziwne imiona, np. Apoloniusz Tajner ma bardzo nietypowe imię i nie przeszkadza mu to chyba specjalnie w pracy i karierze. Taką jego rodzice mieli fantazję. Albo np. Domicela Kopaczewska (posłanka) - robi co robi, a imię nie ma nic do tego.

Gość gość
Zawsze tylko znajomi i dzieci od Jaworowicz z telewizji, a w statystykach tak naprawdę o tym ani dudu. Ze statystyk wynika, że tego rodzaju imiona są mało popularne i tyle. Nikt nie zestawiał statystyk nadanych imion w USC z podopiecznymi MOPS, żeby stwierdzić jakąś zależność. A Waśniewska swoją córeczkę nazwała Magda.

Gość gość
Bazienka, twoje patolki też były na kolonii z MOPSu?

Gość gość
Bazienka, sama piszesz, że to rodzeństwa i rodziny wielodzietne, a więc jeśli mają jednych rodziców, to raczej będą mieli podobny gust co do imion. Dziwne by było gdyby nazywały się Dżesika i Faustyna.

Gość gość
nie chodzi o to,ze imie jest oryginalne, tylko raczej głupio, jesli jest po jakims badzieiwastym serialu czy filmie i w dodaku pzrez to masowe. Nie jest to oczywiscie zadne "przestepstwo" , tyle, ze od razu widac, kim sa rodzice i jaki maja gust - niektorym beda odpowiadac, innym nie.

Gość gość
A skąd wiesz, że imię Brajan jest z serialu a nie po wujku Brianie z USA, albo po profesorze Brianie Nortonie bo rodzice fascynują się jego pracami, albo nie po gitarzyście Brianie Rayu. O niczym to nie świadczy. A np. imię Małgosia może dowodzić fascynacji postacią z M jak Miłość.

Gość gość
W ogóle wydaje mi się, że tendencja do odbioru społecznego imion jest odwrotna: jak ktoś jest kimś ważnym, odnosi sukcesy, a ma oryginalne imię to wszyscy podziwiają: wow, ale fajne imię, wcale nie obciachowe, a jak to samo imię trafi do dziecka z biednej kolonii mopsu (Btw co to jest kolonia mopsu? - serio pytam) to od razu: no tak, patologia to musi być takie imię.

Gość gość
Brajan po pechowcu Brianie

Gość gość
jasne, ze moze byc Brajan po madrym wujku, nie da sie wykluczyc. Tyle,ze jak jest akurat fala no to imie, moze lepiej wziac po innym wujku:). Przed wojna byl wysyp Waldemarów - po Tredowatej, najabrdziej kiczowatej powiesci "dla kucharek". No i chcac nie chcac mozna bylo miec pojecie o rodzicach . Oryginalne - ok , ale lepiej,zeby nie budzilo niefajnych skojarzeń, bo po co dziecku taki garb. Sama mam oryginalne imie po babci i bardzo je sobie chwalę. Na tyle rzadkie, ze skojarzeń w zasadzie chyba zadnych.

Gość gość
To na jakie imię jest fala to akurat okazuje się zazwyczaj, kiedy dziecko trafia do przedszkola. Mamy koniec kwietnia: skąd mogę wiedzieć ile dzieci zostanie nazwane do końca roku Prudencjusz? Może to będzie połowa chłopców? Każda mama Leny myślała że jest oryginalna. I bez przesady, jaki garb? To tylko imię, nie ma wpływu na życie. A jak komuś się nie podoba to moze zmienić.

Gość gość
prawda jest taka , czy na sie to podoba, czy nie, że imię wiadczy o rodzicach, o srodowisku, z jakiego się wywodzi. Ktoś ma imię po serialu, ktos po znanym człowieku, kto inny po wujku. Jednym sie takie imię podoba nie , drugi, zawsze mozna spytac o powod, dlaczego takie własnie imię. Po wyborze papieza byl wysyp Karolów, komunisci lubili imię Włodzimierz albo wrecz utworzono zenskie imie Ninel ( to Lenin wspak), po serialu Bella i Sebastianow w Polsce zaczeli sie Sebastianowie, po stanie wijennym przestano na jakis czas nazywac synow Wojciechami, jak pzreczytałam, imie Lenka pojawilo sie w serialu M jak Milosc , bywały tez IZaury ( po Niewolnicy) itd.

Gość gość
U moich znajomych córka ma na imię Lavinia i jak mała się przedstawia to wszyscy są zachwyceni tym imieniem. Bardzo oryginalne i niepowtarzane.

Gość gość
a moja bedzie miala na imie Antonina , i ostatnio znajoma stwredzila ze za duzo seriali sie naogladalam , nigdy w zyciu nie ogladalam zadnego filmu z takim imieniem dla dziecka :) wiec kazdy ma inny poglad na imie i trzeba to szanowac