Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

listowne wezwanie na badania niemowlaka?

Polecane posty

Gość gość

słuchajcie dzwonila baba ze wyslali mi jakies tam wezwanie na badania dla dziecka na adres który wszyscy spisali z dowodu bo nikt nawet się nie zapytal gdzie mieszkam ...a ze mieszkam 50 km od miejsca zameldowaia to tam nawet nie bylam... wiecie o co chodzi? dodam ze urodziłam w 33 tyg ciazy

Gość gość
Zadzwoń do nadawcy wezwania.

Gość gość
jeszcze nie odberalam listu bo babka dzonila 30 min temu ....cos mowila o powtornym badaniu krwi ...ale may tak się darl ze nie dalo się rozmawiać dziś pojade jak maz wroci na poczte nie wiem o co chodzic może żeby listonie mnie wzywali

Gość gość
Moze badania przesiewowe zle wyszly albo jakies inne trzeba zrobic skiro to wczesniak. Wrozkami nie jestesmy

Gość gość
A to może chodzi o te badania na fenyloketonurię i mukowiscydozę , które robi się noworodkom.

Gość gość
"Badanie krwi, wyniki Wystarczy pobranie kilku kropel krwi z pięty noworodka w 3 dobie życia na specjalną bibułę, która po przesuszeniu przesyłana jest do regionalnego ośrodka specjalizującego się w badaniach przesiewowych. W przypadku dzieci ważących w chwili narodzin poniżej 1,5kg w 2 lub 3 tygodniu życia pobiera się drugą próbkę krwi. Bibuła, na którą pobierane są kropelki krwi, musi być opatrzona danymi dziecka i odpowiednią etykietą z kodem kreskowym, którą również znajdziesz w książeczce zdrowia dziecka. Brak informacji zwrotnej z laboratorium do rodziców jest dobrą wiadomością. Oznacza to, że u maleństwa nie wykryto schorzeń. Jeśli wynik testu wskazuje na możliwość występowania choroby, ale nie jest jednoznaczny, do rodziców wysyłana jest druga bibuła, na którą pielęgniarka w przychodni pobiera nową próbkę. Po odesłaniu bibuły i ponownych badaniach opiekunowie, bez względu na wynik, zawsze otrzymują odpowiedź. Wynik wskazujący na występowanie u dziecka choroby przekazywany jest rodzicom z podkreśleniem konieczności udania się do poradni specjalistycznej celem wykonania dalszych specjalistycznych badań oraz podjęciem odpowiedniego leczenia."

Gość gość
wazyl powyżej 2 kg no nie załamujcie mnie ze jeszcze mu cos wyszlo zle w badaniach.... nic nie robie od wyjścia ze szpitala tylko do lek z nim chodze :(

Gość gość
Kobieto tego nie wiemy. Ale sama pytałaś więc może o to chodzi bo nie słyszałam o innych badaniach na które mogliby wzywać. Odbierzesz list to sie dowiesz o co chodzi.