Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pomozcie w interpretacji badania pielegniarki szkolnej

Polecane posty

Gość gość

Napisala, ze moje dziecko ma 120 cm, wazy 25, 5 kg, BMI wynosi 17,7 i i na centylu ma 90 ze strzalka w dol.

Gość gość
to znaczy że głupi z niego szczyl

Gość gość
Ta waga w sumie mi sie nie zgadza, bo wazylam dziecko rano na czczo i wazy 23 kg. A ona badala dzieciaki po sniadaniu.

Gość gość
na pewno nażarł się czipsów a ty nawet o tym nie wiedziałaś, nie warto martwić się jego zdrowiem

Gość Norwegia Norwegia
to znaczy ze ma niedowagę bo BMI nie powinno być niższy niż 20. a jak by go zważyła bez tego śniadania to by pewnie miało z 16 :/ może sugrować niedożywienie

Gość ex_debill_zaryczy_soon
jak niedowagę przy tych parametrach? 90 centyl? pogięło? pielęgniarki zapytaj, może po prostu wykres na siatce idzie w dół - o ile pielęgniarka ma poprzednie wyniki

Gość gość
To ile on tego śniadania zjada, że róznica w wadzie to 2,5 kg?

Gość gość
Ale moje dziecko, dokladnie to dziewczynka, nie jest chude, raczej takie zbite i wyglada zdrowo. Wiec nie wiem skad te dane. Uwazam ze 25, 5 kg przy7 120 cm to wcale nie tak malo.

prędzej któras waga nie działa dobrze, albo obie;)

Gość gość
U dzieci poniżej 14 rż nie powinno się mierzyć bmi. Od tego są siatki centylowe

Gość gość
Na sniadanie bierze 2 kanapki i sok/wode/herbate.

Gość gość
To juz nie wiem. to jest karta profilaktycznego badania dzieci uczeszczajacych do zerowki. I ma tak: wzrost 120cm 75 centyl (bez strzalek), BMI 17,7 kg/m2 i centyl 90 ze strzalka w dol (BMI i ten centyl napisane na czerwono).

Gość gość
Sprawdzilam na siatce centylowej i wychodzi ze wzrostem 75 centyl powyzej przecietnej i z waga 90 centyl tez powyzej przecietnej, wiec chyba pielegniarka rypnela sie z ta strzalka w dol, bo dziecko jest powyzej.

Gość gość
bmi sie nie przejmuj tylko patrz na centyle, a te wskazuja ze dziecko jest nawet powyzej przecietnej z waga

Gość gość
no chude jak szczypior nie jest, ale tez nie grube.

Gość gość
zreszta jak licze sobie swoje BMI, to moja waga w normie waha sie pomiedzy 45 a 60 kg tyle, ze ja z waga 45 wygladam jak zaglodzona a majac juz 56 wygladam jak paczuszek.

możliwe, że pielęgniarka uważa, że waga jest za duża - w stosunku do wzrostu, patrząc po oszołomskich postach na forum to niewykluczone, ale naprawdę powinnaś pójść i ją zapytać o co chodzi

Gość gość
Wydaje mi sie ze sie pomylila, bo corka raczej jest powyzej centyla, w poniedzialek ide do pediatry na bilans i niech on osadzi.

Gość gość
Dziecko jest dosc zbite, choc nie pozbawione proporcji, ciuchy nosi na 122/128.

Gość gość
durnoty bmi dla dorosłych i dla dzieci ma inne wartości!

Gość To oznacza że Twoje dziecko
przy poprzednim pomiarze miało wagę grubo powyżej 90 centyla, a teraz notuje tendencję zniżkową w kierunku tego własnie 90 centyla. Tak czy siak zadbaj może o dziecko, bo to wstyd, żeby dziecko wczesnoszkolne miało taką nadwagę

Gość gość
Sprawdzilam BMI na stronie w necie i wyszlo, ze dziecko ma wage prawidlowa.

Gość gość
A tu widze eksperci przez internet, ktorzy na oczy dzieciaka nie widzieli, a juz zasadzaja wyroki. Wyobrazcie sobie, ze ja waze 50 kg, wygladam ladnie, szczuplo i zdrowo, tymczasem moja przyjaciolka mojego wzrostu wazy juz 58 i tez wyglada swietnie. Kazdy jest inny i u kazdego inaczej kg sie rozkladaja. BMI nie jest wartoscia wiarygodna, poniewaz nie okresla, czy waga sklada sie na sam tluszcz, czy tez na mase miesniowa.

Gość gość
to znaczy ze powinno schudnac raczej, bo przy takim wzroscie waga jest dosc wysoka. Moja corka przy wzroscie 124 cm wazy 22 kilo

Gość To oznacza że Twoje dziecko
Oczywiście, u dziecka, w dodatku dziewczynki masa mięśniowa powoduje, że jest z wagą powyżej 90 centyla, a ze wzrostem na 75 :D To moze niech juz nie pakuje więcej?:D

Gość warrnyyss
Jest na 90 centylu wiec w normie jednak moim zdaniem sporo. Ja mam syna ma 122cm i wazy 24.5kg a wg centyli jego waga to 25 centyl...

Gość gość
Beda wakacje, bedzie wiecej ruc*****a z dzieckiem codziennie gdzies ide, ale nie na dlugo, bo pracuje. dziecko wazylo mniej zanim nie poszlo do szkoly. w przedszkolu byla i gimnastyka i place zabaw, a w zerowce-siedza 5 godzin w tej malej, ciasnej sali, pani z nimi praktycznie nie wychodzi, jesienia byli raz na placu a teraz 3 razy i pani wybiera malenki placyk, gdzie jest 1 zjezdzalnia i 2 hustawki i jak wezmie cala grupe, to blado widze ten ****** zabawe. A na poczatku roku opowiadala, jak to preferuje ruch, ze beda wychodzic na spacery, place zabaw. Gimnastyki tez nie ma, bo pani sie nie chce czekac az cala grupa dzieci sie przebierze w stroje do cwiczen. A moglaby chociaz juz odpuscic te stroje i pocwiczyc z dziecmi normalnie. Ja widze, ze moja corka do chudych nie nalezy, ale i spasiona nie jest, jest zbita raczej.

Gość warrnyyss
Niestety też uważam że w w oddziałach 0 jak i w nauczaniu początkowym 1-3, jest zbyt mało wf. A wychowanie fizyczne jest traktowane jako lekcja gdzie można nadrabiać zaleglosci, i tak to dzieci siedza

Gość gość
Ja widze, jak dzieciaki z grupy corki rozpiera energia, chca biegac, skakac, tanczyc, ale w sali nie ma jak i pani wiecznie na nie glos podnosi i za kare kaze siadac do lawki....

Gość gość
Nie wiem skad ten pomiar pielegniarki, przed chwila zwazylam mala i ma 23 kg. a mam wage dokladna, elektroniczna.