Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

PUCHNĘ

Polecane posty

Gość gość

Czy w ciąży puchły wam tylko łydki/stopy czy całe nogi ? Mi puchną całe, ale zaznaczam, że nie mam białka w moczu, cukrzycy ani też innych zaburzeń ciążowych. To normalne ?

Gość Asiamee
to się zdarza niestety, następuje zatrzymanie wody w organizmie, najgorzej jest w czasie upałów, musisz wytrzymac jakoś, dużo pij nie martw się, po porodzie znów ujrzysz kostki :) szczęśliwego rozwiązania :)

Gość gość
Tylko, że w sumie kostki , to ja widzę, łydki robią mi się nabrzmiałe i uda :/, się czuję dziwnie z tym, bo zawsze miałam takie szczupłe, a teraz jak dwie bańki

niestety czasami krążenie w ciąży siada...straja się wypoczywac z nogami uniesionymi lekko na poduszce, jak najmniej stac, nie noś cięzkich przedmiotów i raczej daruj sobie wielokilometrowe wycieczki..pomaga też moczenie nóg w osolonej wodzie..

Gość gość
Mi puchą dłonie i stopy, najgorzej jest wieczorami i w nocy. Pomaga trzymanie nóg w górze. Ogranicz też sól w diecie. Spróbuj może kupić jakiś balsam chłodzący, przynosza ulgę.

Gość gość
Należy to skonsultować z lekarzem prowadzącym ciążę.

Gość gość
zbadaj cukier

Gość gość
Mi puchly cale, lekarz kazal mierzyc trzy razy dziennie cisnienie i tabele wynikow co wiyte pokazywalam.

Ja tak mialam - wszystkie wyniki w normie, cisnienie niziutkie, a o 34 tc zaczelam puchnac jak balon: uda, kolana, kostki stopy mialam na nieociosana kloda drewna, a na twarzy wygladalam jak ofiara jakiegos szalonego chirurga plastyka :-) na szczescie po porodzie wszystko w ciagu 2-3tygodni zeszlo. Pomagalo mi tylko lezenie ze stopami na poduszce, jak nawet na 15 minut zeszlam z lozka zrobic sobie sniadanie, momentalnie opuchlizna wracala - ostatnie 2 tygodni wlasciwie lezalam jak wieloryb na brzegu oceanu :-)

Gość gość
Ja w 1 ciąży puchlam okropnie i codziennie, teraz w 2 juz mniej widzę kostki:) ale właśnie puchna mi zawsze tak do kolan czasami uda i ręce to samo aż do lokci ale wystarczy polewanie zimna woda, nogi do góry i opuchlizna schodzi za to kg mi teraz leca w gore czuje się grubsza i bardziej ociezala ciekawe czy to też puchniecie:)

Gość gość
Mi kilogramy teraz tez leżą i też się czuje gruba i ociężała i te uda... Do 21: 50 Który jesteś teraz tydzień ciąży ?

Gość motylekkkkkkkkk
ja pod koniec mialam takie nogi spuchniete ze w dzien orodu ciezko bylo chodzic a lezec sie nie dalo a im wiecej chodzilam tym noga bardziej puchla az ja wloklam za soba i uda ez mialam takie obrzmiale ze sie ocieraly o siebie. Myslalam z mi tak utyly a teraz juz wszystko ok rodzilam 16 kwietnia:)

Gość motylekkkkkkkkk
dodam ze [rzytylam 20 kg 16 kg juz nie ma :)

21:50 - jak puchniesz,cto puchniesz od wody, a ta swoje wazy, ja przytylam w 6 ostatnich tygodni ciazy ponad 10kg. I to byla woda, bo po porodzie z tego wzgledu musialam robic bilans plynow i kazali mi sikac do baniaczka z miarka. Dzien po o porodzie na jeden raz maksymalnie wysikalam 2.5l :-) tak jak pisalam opuchlizna zeszla mi po paru tygodniach, a cale 20kg spadlo samo w ciagu 3 miesiecy, z tego wiekszosc wlasnie po tych 2-3tyg. Zreszta zobaczysz o kostkach, jak je znow ujrzysz :-)

Gość gość
To pewnie, to była woda zatrzymana :), gratuluję spadku wagi :). A w którym trymestrze przybrałaś najwięcej i jak Twoja miednica i bidora? Rozszerzyły się i czy wróciły do normy ?

Gość nomadic
21,50 to ja Jestem 33 tydzień Pychniecie tak około 30 ale w 1 ciąży było o wiele gorzej

Gość nomadic
Nie wiem bo wydaje mi się ze dużo jem a jednocześnie jak tylko coś zjem to zaraz mnie wzdyma i uciska i zadko odczuwam głód jem kilka razy dziennie i czuje sie właśnie ostatnio taka nagrubiala ze tak sie wyrażę:) i na twarzy i nogi i biodra a jak typowo stopy czy łydki spuchna wystarczy zimna woda i nogi do góry a co z resztą ciała? :)

Jesli pytania byly do mnie, to wszystko wrocilo do tych samych wymiarow po tych 3 miesiacach. W pierwszym trym. Nie przytylam nic. Do 27tc moze 4kg, do 34 moze w sumie z 9. A potem masakra byla :-) Teraz jestem w 19tc i tez niz nie przytylam jeszcze, wiec boje sie powtorki z rozrywki :-)

Gość nomadic
Ja w 1 przytyłam około 5kg ale jadłam żeby nie wymiotować poza tym wszyscy wciskali mi jedzenie i niestety mi poszło. No i oczywiście w piersi:) dlatego nie wyobrażam sobie nie przytyć do tego tygodnia a fajnie by bylo:)

Hehe, tez mi sie w pierwszej ciazy wydawalo, ze malo przytyje i zacieszalam, niestety koncowka ciazy byla masakryczna. Naprawde nie mialam sily sie ruszac :-) ale moj lekarz twierdzi, ze kazda ciaza moze byc inna, nawet u tej samej babki, wiec teraz ponownie sie ludze, ze przytyje malo, a tu cale lato na koncowce. Ale co ma byc to bedzie, z opuchlizny "chudnie sie" szybko i z ulga :-)

Gość gość
Mamawrzesinka2014 tak pytanie było do Ciebie :). Dziękuję za odpowiedź :) Skoro to była tylko woda, a w tej ciąży miałoby się to powtórzyć, to nie masz się czym martwić, spadnie Ci tak szybko jak te 16 kg :). Ja będę musiała się uporać z tłuszczykiem na udach :/. Przed ciążą byłam bardzo szczupła, więc teraz organizm pewnie w tym miejscu celowo musiał go nabrać, ale nie podoba mi się to :), wolałam swoje szczuplutkie uda i biodra :/. W spodnie się już chyba nie zmieszczę, szafa do wymiany :(.

Gość gość
ja spuchłam z dnia na dzień, zaczeło się w sobotę. w poniedziałek już miałam 5kg więcej, ale białka w moczu nie było, natomiast było ciśnienie. 160/100. w środę 8kg na plus, zatrucie organizmu, cc, rzucawka. nie lekceważ, mierz regularnie ciśnienie.

Gość gość
Dziękuję za odpowiedzi , ciśnienie będę mierzyć każdego dnia.

Gość nomadic
Tak to prawda ze kazda ciąża jest inna, moja pierwsza znacznie się różniła od tej teraz, jest wiele wspólnego ale roznic też dużo i byłam nawet zaskoczona tym faktem:) Muszę jeszcze poruszyć jedna kwestie kg po porodzie, kiedyś zgadalam się z jedna mama, ze jak urodziła to spadla ta opuchlizna i dużo kg a potem w domu waga poszła do góry mimo karmienia piersią i ja też tak miałam ze po porodzie jak wracałam do domu byłam szczuplejsza a zaraz znowu mi przybyło kg, miała tak ktoras mama?

Gość nomadic
Ja też teraz przytyłam w udach i pośladkach ale nie martw się ja po pierwszej ciąży schudłam tak ze byłam szczuplejsza niż przed, zajęło mi to około 1,5 roku ale bez diet

Gość gość
Ja czytałam, że podczas karmienia piersią kilogramy się zatrzymują lub można nawet przybrać, ze względu na apetyt...

Gość gość
Tylko, że u mnie, to jest kwestia poszerzenia się miednicy i bioder, to troszkę tłuszczem pokryte, ale jak tłuszaczyk spalę, to kości zostaną nadal w takim rozstawie ? :(, a to prawda, że jeszcze mi się poszerzą do końca ciązy i przy porodzie ? Teraz mam 7 miesiąc

Gość nomadic
Tak, oczywiście ze się poszerza jeszcze ale potem wracają na swoje miejsce chociaż wiele dziewczyn twierdzi ze nie:) ja osobiście te dziewczyny które znam są szersze po porodzie ale dlatego, ze tam odłożył się tłuszczyk

Gość nomadic
U mnie niestety karmienie tak nie zadzialalo:) a karmiłam długo, apetyt zawsze miałam, trudno powiedziec:)

Hej, u mnie byl moment, ze po zejsciu do swojej wagi, przytylo mi sie jakis kilogram, moze dwa, ale to bylo Boze Narodzenie, wiec chyba sie nie liczy. Czasem tak jest, ze kobieta kp trzyma wode w organizmie, bo utrzymuje sie awysokie stezenie prolaktyny, ktora spada po zakonczeniu kp. Jednak bym sie tym tak nie przejmowala, bo tak duza opuchlizna pod koniec Coazy, spada raczej szybko.