Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hashi wrak czlowieka

Hashimoto dieta i suplementy.Co wolno co zakazane?

Polecane posty

Gość gość
hashi wrak czlowieka- ile wynosi u Ciebie antytpo?

Gość gość
też mam to dziadostwo i podobne objawy do waszych:(

Gość gość
A jak to się przenosi? W powietrzu? Drogą kropelkową?

Gość gość
to się nie przenosi i nie jest zaraźliwe. To pytanie to oczywiście był żart? Bo nie wierzę że ktoś myśli że hashimoto jest zakaźne

Gość gość
haki ja nie mam lęków ale ostatnio tydzień temu złapało mnie duszenie, musiałam jechać na pogotowie no i okazało się że tarczyca dała znać,coś się znowu chrzani muszę zrobić ten wynik anty Tpo i anty Tg mojego wujka zadusiła więc trzeba uważać co to jest to anty Tpo i anty Tg???

Gość gość
moja endykrynolog to taka olewatorka, karze mi tylko robić TSH i usg nic więcej no i co pół roku kontrol

AntyTpo mialam ponad 500 teraz czekam na wyniki.jak dostalam uspokajacza jak mnie dusilo to przeszlo .kazali brać hydroksyzynę jakby mnie lęki dopadły.jak jestem spokojna to nie dusi.a wystarczy ze cis mi sie przypomni to czuje gule i musze to opanować bo sie dusze. rzs to reumatoidalne zapalenie stawów -mnie bardzo bola ze chodzić nie mogę i dlatego mam mieć wyniki w tym kierunku a wymaz z gardla i nosa -żeby zobaczyć czy nie mam bakterii i grzybów bo non stop boli mnie gardło i mam katar itp.

Będę wieczorem teraz musze poddać sie katuszom iść po dzieci do szkoly.kiedys to byla przyjemność teraz lęki i obawa ze zlapie mnie cos w drodze i zemdleje.masakra,żyć sie odechciewa.

Gość gość
haki to życzę ci powodzenia bo mnie też non-stop boli gardło i mam katar często ale jedyne co lekarze potrafią mi pomóc to ładują we mnie tony antybiotyków no i ostatnio te duszenie mnie wystraszyło czy nie skończę jak mój wujek też zrobie sobie wymaz z gardła i nosa i to anty Tp i anty Tg bo moi lekarze potrafią tylko wory leków przypisywać a o wynikach nic nie mówią

Gość gość
moja endykrynolog mówi że nie trzeba robić anty Tpo i anty Tg też we Wrocku znany endykrynolog Gawryś mówił że nie trzeba robić tych wyników

Gość gość
zdania są podzielone. A co do euthyroxu to te leki nie wpływają na hashimoto (antytpo). Ja np. tsh mam juz w normie, natomiast anty tpo podwyższyło się o ponad 100 jednostek w ciągu 6 tygodni...

Gość gość
Gawrysiowi ufam to bardzo dobry lekarz on diagnozuj***ardzo szybko wystarczy że popatrzy na usg nie potrzebuje innych wyników

Gość gość
dziewczyny a jak u was z wagą przy hashimoto idzie w górę bez powodu?? no i bardzo trudno schudnąć

Gość gość
moja waga stoi w miejscu, i mogę jeść ile chcę i co chę a nie tyję w ogóle. Za to puchnę- puchną mi łydki już 2 lata i to bardzo..

Wczorajsze wyjście wygladalo jak większość ostatnio.Ciagle sprawdzalam czy mi sie ręce nie pocily i czy nie robia sie sine.Ale jakoś sie opanowalam. Ja wyniki zrobie bo podejście endokrynologów jest straszne.Bylam rownież u Gawrysia który na wizycie zrobil wywiad i powiedział ze brać tabletki i kompletnie nic wiecej.Nawet usg mi nie zrobil-za to ze powiedział mi to ci juz wiedzialam zaplacilam 150zl i wyszlam zniesmaczona.Znalazlam inna pania endokrynolog we wrocku.Przynajmniej mnie zbadala,dokladnie wypytała o moje samopoczucie zrobila usg i biopsję zlecila zrobienie wynikow.

Moja waga tez stoi przy 178 wzrostu ważę ciągle 80kg.

I dziwne jest ze lekarz tu akurat Gawryś stwierdzil komus powyżej ze AntyTpo nie trzeba robić.....to tylko potwierdza moją negatywna niestety opinie na temat jego podejścia do pacjenta.

Poczytajcie jak inni próbują sobie radzić na stronie commed.pl. temat"suplementy i dieta w niedoczynnosci i Hashimoto" jakoś tak.nie mogę wkleić bo pisze akurat z telefonu.

Gość Hgosc
Hej, ja też mam Hashimoto, ale nie jest to u mnie takie hardkorowe jak u was. Jestem szczupla, jedyne co to widze problemy z koncentracja, latwe meczenie sie, bardzo dlugo spie, itp. Mam wysokie anyTPO, TSH sie zmniejsza lub nie po leczeniu Euthyroxem. Rozmawialam z moim endo i powiedzial mi, ze nie ma zadnych badan potwierdzajacych np. pozytywny wplyw selenu na chorobe (ale jesli chce to moge sprobowac, jesli sie bede czula lepiej to czemu nie). I jak to ugryzc teraz.. :)

Gość hashimotka
Witajcie, wpadłam na ten topik dziś rano, czytam i widzę że Wasze objawy są takie jak moje:( Choruję na Hashimoto już chyba więcej niż 10 lat, tak dawno że zapomniałam od kiedy biorę leki. Niestety u mnie z wagą jest kiepsko a nawet bardzo źle, z wagi 70 kg przez ten czas doszłam do 110kg😭 teraz zrzuciłam 10 kg ale to i tak przecież mało, a coraz trudniej mi zgubić kolejne kilogramy:( W ostatnim roku, zauważyłam że dzieje się ze mną coś złego, właśnie jak Wy, nie potrafiłam i nadal nie potrafię zapanować nad emocjami. Najczęściej, jeśli coś mnie zdenerwuje, to zamiast wykrzyczeć złość, to płaczę. Płaczę ze złości z bezsilności, z bezradności ....sama nie wiem, przedtem tego nie było. Wiem że stres to jest to co mnie zabija od środka. Też eliminuję z życia wszystkie stresujące sytuacje, nie oglądam nawet filmów akcji, bo zwyczajnie nie dam rady, odizolowałam się od znajomych, najlepiej mi w domu i to jeszcze kiedy jestem całkiem sama. Kiedyś leczyłam się na depresję, sądziłam więc że to depresja wróciła, ale po przeczytaniu Waszych postów, zaczęłam się zastanawiać, czy to jednak nie działanie tarczycy tak mnie rozwaliło. Tym bardziej że moje wyniki były kiepskie, TSH bardzo złe, już teraz nie pamiętam nawet jaki był wynik, ale musiałam podnieść dawkę euthyroxu na 125 i teraz jakby się ustabilizowało, wynik mam w normie, przez co też stałam się spokojniejsza. Czasem biorę uspokajacza w postaci Valerinu, albo innych ziołowych tabsów, mam w zapasie Relanium, żeby w razie czego się wspomóc, ale staram się ich jeszcze nie używać. hasi wrak......dziękuję Ci za podpowiedź, weszłam na temat i muszę przyznać że jestem zaciekawiona. Mnie też nikt nie mówił żeby używac suplementów ani jaką stosować dietę. Moja pierwsza endy była wspaniała, czułam się u niej zaopiekowana, zawsze badania pod każdym kątem. Niestety odeszła z ośrodka, przyszedł facet. Totalna porażka. Nie dość, że żadnych badań, tylko usg trwające 3 sekundy, wypisanie recepty, to na koniec stwierdził, że w zasadzie to nie muszę wcale do niego przychodzić, wystarczy że rodzinny zapisze mi leki:O Dziękuję więcej nie poszłam, dzięki Bogu już tego dupka wyrzucili, ale ilu kobietom zepsuł krew:O Po przeczytaniu tych artykułów, zastanawiam się czy nie przejść na dietę bezglutenową, myślę że coś w tym jest. Na pewno w najbliższym czasie postaram się zakupić selen, na tym poprzestanę, by sprawdzić czy jest jakaś poprawa. No i najważniejsze, ruch, ruch którego mi brakuje, więc muszę powalczyć sama ze sobą by jednak zacząć więcej wychodzić z domu. Wiem, że nie jest to łatwe, tym bardziej jeśli macie jakieś nerwice lękowe, ale pewnie nie ma innego wyjścia , tylko zacisnąć usta i mimo wszystko wychodzić. Pozdrawiam cieplutko i życzę miłego świętowania.🌼

Gość gość
dieta warzywno owocowa leczy ta chorobe

Mi sie wydaje ze lekarze nie proponują diet i suplementów bo nie jest to podparte żadnymi badaniami.Ale sporo ostatnio czytam i z wypowiedzi osób chorujących na Hashimoto wynika ze warto spróbować bo w 90% przypadków jest poprawa wynikow i samopoczucia.Czuje sie i tak fatalnie wiec nie mam nic do stracenia.

Gość gość
ja zażywam selen już czwarty miesiąc i antytpo poszło w górę... Ale wydaje mi się, że to przez stres, bo osttanio miałam masę problemów, dużo płaczu, emocji... I moja endokrynolog stwierdziła że to przez ten stres

No tak stres jest dla Hashimoto najgorszym wrogiem.Ja wlasnie też mialam dużo stresów,byl płacz lęki ,pogotowie,bezradność,-ciężko sie podnieść.

Jestem wrażliwą osobą i zawsze mialam problem z emocjami.Tłumiłam w sobie,żadko płakałam.Teraz nawet wiadomosci w tv potrafią mnie doprowadzic do płaczu.Tłumiony wieloletni stres przewlekly jest tez pewnie jedna z przyczyn mojego hashi -teraz pękłam.....czuje sie jak wrak czlowieka.

Gość gość
hashi byłam u Gawrysia zobaczył moje wyniki usg, moje tsh i od razu skierował mnie na operację ale to było dwa lata temu usg nie było przez niego robione a wynik tsh zlecony przez innego lekarza ja tsh zawsze miałam dobre jednak lekarze zdecydowali o operacji przez te cholerne guzy, teraz minęło dwa lata od operacji lekarze nie kierują mnie na operację ale po dwóch latach znowu mi się pojawiły:( jeden ma 8 mm a drugi chyba też jakiś malutki więc trzeba je obserwować jeśli nie będą rosły nigdy już nie pójdę pod nóż kiedyś czytałam że w Stanach robiono sekcje zwłok studentów i się okazało że większość miała guzy, z tego co wiem większość ludzi ma guzy ale o nich nie wie, najważniejsze żeby nie rosły mi Gawryś wytłumaczył że jeśli osiągną ok 3 cm dopiero endykrynolodzy kierują na operację. Teraz jestem znowu jak na "bombie" bo znowu je mam i zastanawiam się czy nie jestem źle prowadzona przez moją endykrynolog....co do Gawrysia słyszałam o nim same pozytywne opinie, zawsze były do niego bardzo duże kolejki w Szpitalu Wojskowym we Wrocławiu czasami już o czwartej rano ludzie ustawiali się w kolejce do niego z całej Polski, jest to bardzo ciepły i dobry lekarz.

Gość gość
i nie kieruje na anty TP ani anty Tg wystarczy mu wynik usg i tsh żeby postawić diagnozę czy jest potrzebna operacja, stres jest bardzo niewskazany przy chorej tarczycy zastanawiam się czy nie udać się do niego gdzie On teraz przyjmuje?? słyszałam że prywatnie gdziś pod Wrocławiem

Gość gość
czytam hashi jakie masz objawy to aż jestem przerażona ja nigdy tak źle się nie czułam może masz silną nerwicę i potrzebujesz pomocy psychologa???

Gość gość
hashimotka nie wiem czy tarczyca powoduje aż takie straszne objawy ja jestem po operacji ale nie czuje w zachowaniu żadnych zmian przecież bierzemy Euthyrox który zastępuje nam pracę tarczycy chyba że masz źle dobraną dawkę Euthyroxu a masz dobre wyniki TSH?? bo ja mam zawsze dobre wyniki i biorę dawkę 112.

Wlasnie wrocilam ze spaceru.Ale to nie bylo latwe,maz prawie na sile mnie wyciągnął nie chcialam bo balam sie ze sie źle poczuje -typowy objaw nerwicy.Nerwice to ja mam juz pewnie od dawna nigdy jej nie leczylam ale zamierzam isc do psychiatry bo nie daje jyz rady. Co do doktora Gawrysia ja nie mowie o nim źle i tez slyszalam ze jest bardzo dobry ale....wizyta u niego nic nowego nie wniosla w moje życie. Teraz mam tsh w normie i przyznam ze czasami nie biore tabletki a dlaczego?wiec na początku mojej choroby bralam letrox i bylo ok potem lekarz wypisal mi euthyrox i zaczelam miewać po nim kolatania serca duszności.dowiedzialam sie ze on ma cos dodatkowego w składzie i niektorzy tak reagują.w poniedzialek idę wypisać sobie letrox moze będzie lepiej.